Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Master εργένης: Μάθε τι τύπος εργένη είσαι και πέσε με τα μούτρα στην κουζίνα


 


Επιτέλους μπήκε στην κουζίνα η Σέξι Θεία Λόλα


Ντελίβερι; Κονσέρβα; Το παλεύεις; Ή έχεις ήδη γίνει master chef; Σε όποια κατηγορία κι αν ανήκεις έχουμε μια συνταγή για σένα.


 
Ρίξαμε μια ματιά τριγύρω μας στους εργένηδες και καταλήξαμε ότι τελικά όλοι ανήκουν σε τέσσερις κατηγορίες, όσων αφορά τις μαγειρικές τους ικανότητες. Μιας και η φυλή των εργένηδων αυξάνεται διαρκώς και οι καιροί είναι δύσκολοι, βάλε την ποδιά σου και ετοιμάσου για μαγειρέματα.

Ο εργένης του ντελίβερι

Με την κουζίνα σου έχεις μια τυπική σχέση. Καλημέρα κουζίνα, καληνύχτα κουζίνα. Φυσικά και πας για να φτιάξεις το πρωί τον καφέ σου στην σούπερ σύγχρονη μηχανή εσπρέσο που αγόρασες, αλλά κατά τ’ άλλα για σένα είναι χαμένα τετραγωνικά. Δεν έχεις ιδέα πως δουλεύει η ηλεκτρική κουζίνα, το ψυγείο σου έχει μόνο μπύρες και ένα ξεχασμένο μπουκάλι βότκα, ενώ τα ντουλάπια σου αντί για τρόφιμα περιέχουν χιλιάδες φυλλάδια από ντελιβεράδικα. Κι αυτά στην περίπτωση που πας έξω για φαγητό. Με λίγα λόγια δεν ξέρεις να βράσεις ούτε νερό.

Σπιτικό χάμπουργκερ

Θα χρειαστείς

½ κιλό μοσχαρίσιο κιμά
1 τριμμένο κρεμμύδι
3 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά
1 αυγό
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 κ.σ. κέτσαπ
λίγο βασιλικό
αλάτι, πιπέρι
ψωμάκια για χάμπουργκερ

Πως θα το κάνεις

Βάλε σ’ ένα μεγάλο μπολ όλα τα υλικά(εκτός από τα ψωμάκια) και ανακάτεψέ τα ώστε να γίνει ομοιογενές το δείγμα.
Πλάσε τα μπιφτέκια σου στο μέγεθος που είναι και τα ψωμάκια και μπορείς να τα τηγανίσεις ή να τα ψήσεις στο γκριλ μέχρι να ροδίσουν.
Έχεις τα ψωμάκια, έχεις και μπιφτέκια. “Χτίσε” το σπιτικό σου χάμπουργκερ με ότι υλικά θες μέσα. Για να πάρεις μια ιδέα: ντομάτα, μαρούλι, μαγιονέζα, μουστάρδα, τυρί, κρεμμύδι.

Ο εργένης της κονσέρβας

Εσύ είσαι ένα σκαλί παραπάνω από τον προηγούμενο. Τρως έξω, παραγγέλνεις φαγητό, αλλά τα ντουλάπια σου υπάρχουν και κονσέρβες. Όταν πας σούπερ μάρκετ, πέρα από τον αφρό ξυρίσματος και τα προφυλακτικά, μπαίνεις στον κόπο να πετάξεις μέσα στο καλάθι σου δύο κονσέρβες ντολμαδάκια και άλλες δύο τόνο. Φυσικά θα τις φας σε έκτακτες περιπτώσεις και μέσα από το κονσερβοκούτι για να γλιτώσεις το πλύσιμο των πιάτων.

Τονομακαρονάδα

Θα χρειαστείς

1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κονσέρβα τόνο σε λάδι
4 κ.σ. ελαιόλαδο
½ κ.σ. γλυκιά πάπρικα
1 κ.σ. θυμάρι
αλάτι, πιπέρι
2 ½ κ.σ. μαγιονέζα
χυμό από ένα λεμόνι
σπαγγέτι

Πως θα το κάνεις

Βάλε σ’ ένα τηγάνι το λάδι και σόταρε το κρεμμύδι. Άνοιξε την κονσέρβα και στράγγιξε το λάδι και πέτα το. Ρίξε μέσα στην κονσέρβα το χυμό λεμονιού και άσε το για 2-3 λεπτά.
Βάλε σιγά- σιγά και τα σπαγγέτι σου να βράζουν, όσο εσύ ετοιμάζεις την σάλτσα.
Πρόσθεσε στο τηγάνι τον τόνο, το θυμάρι, την πάπρικα, αλάτι και πιπέρι, και ανακάτεψέ τα για περίπου 2 λεπτά, σε μέτρια φωτιά.
Μόλις είναι έτοιμα και τα μακαρόνια, ρίξε τα μέσα στο τηγάνι, απόσυρέ το από την φωτιά και ανακάτεψε όλα τα υλικά. Πρόσθεσε την μαγιονέζα και ανακάτεψε ώστε να ενωθούν όλα τα υλικά.

Ο εργένης που την παλεύει

Όπως κατάλαβες, όσο προχωράμε η κατάσταση βελτιώνεται. Είσαι άντρας που ζει μόνος του, έχεις πρόθεση να μάθεις και κάνεις ότι καλύτερο μπορείς στο θέμα σίτισης. Ξέρεις να φτιάχνεις 5-6 βασικές συνταγές και πειραματίζεσαι και με παραλλαγές τους. Τα ντουλάπια σου έχουν κονσέρβες φυσικά, αλλά έχεις την πολυτέλεια να έχεις και ζυμαρικά, ρύζι, καμιά ντομάτα και κάνα φρούτο στο ψυγείο και έτοιμες πίτσες στην κατάψυξη.

Σολομός με κρασί

Θα χρειαστείς

3 φέτες σολομό
1 ½ κ.σ. βούτυρο
1 φλιτζάνι λευκό ξηρό κρασί
αλάτι, πιπέρι

Πως θα το κάνεις

Σε μία κατσαρόλα βάλε το βούτυρο να κάψει και ρίξε μέσα τις φέτες σολομού. Άφησέ τες για 1-2 λεπτά να ροδίσουν, γύρισέ τες να ροδίσουν και από την άλλη πλευρά.
Πρόσθεσε το κρασί και σκέπασε την κατσαρόλα. Άφησέ το να βράσει για 6-7 λεπτά και το ψαράκι σου είναι έτοιμο.
Πρόσθεσε αλάτι και πιπέρι και σέρβιρέ το με βραστά λαχανικά ή ρύζι.

Ο εργένης master chef

Είσαι η εξαίρεση του κανόνα. Ο δυσεύρετος εργένης που έχει όλα τα μαγειρικά σκεύη στην κουζίνα του, τα πάντα στα ντουλάπια και στο ψυγείο του. Με λίγα λόγια, η μαγειρική για σένα δεν είναι τρόπος επιβίωσης, αλλά επιστήμη. Μαγειρεύεις για τους φίλους σου και για το έτερον ήμισυ, επιλέγεις γκουρμέ πιάτα, ξέρεις πάντα με τι κρασί να τα συνδυάσεις και από το καλάθι του σούπερ μάρκετ σου δεν λείπουν ποτέ τα περίεργα προϊόντα.

Εσκαλόπ γεμιστά στη γάστρα

Θα χρειαστείς

4 Εσκαλόπ μοσχαρίσια
10 μανιτάρια σε φέτες
1 πιπεριά Φλωρίνης
1 πιπεριά πράσινη
4 κ.σ μπέικον σε κύβους
1 κρεμμύδι κανονικό
2 σκελίδες σκόρδο
4 φέτες του τοστ μοτσαρέλα κίτρινη
1 αυγό
λευκό κρασί
φρυγανιά τριμμένη
αλάτι, πιπέρι
δενδρολίβανο
ρίγανη
λάδι
μέλι

Πως θα το κάνεις

Κόψε τις πιπεριές σε λεπτές λωρίδες. Χοντρόκοψε το κρεμμύδι με το σκόρδο. Χτύπα και το αυγό να το έχεις έτοιμο.
Σ’ ένα βαθύ τηγάνι τσιγάρισε καλά τα μανιτάρια με τις πιπεριές, ρίξε αλάτι, ρίγανη και στη συνέχεια το κρεμμύδι, το σκόρδο και το μπέικον.
Άπλωσε τα εσκαλόπ, βάλε στο κέντρο τους μια φέτα μοτσαρέλα, όση γέμιση παίρνει και ένα κλαράκι δενδρολίβανο. Πασπάλισέ τα με την τριμμένη φρυγανιά και τύλιξε τα. Κλείσε την άκρη τους με μια οδοντογλυφίδα.
Λάδωσε τον πάτο της γάστρας και τοποθέτησέ τα. Ρίξε ενδιάμεσα όση γέμιση έχει περισσέψει, αλάτισέ τα και πασπάλισε με λίγη ρίγανη. Ρίξε ένα μικρό ποτηράκι του κρασί.
Ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 20 λεπτά. Μετά άνοιξε το καπάκι και ψήσε για άλλα 10-15 λεπτά.
Σέρβιρέ τα ζεστά με κουταλιά μέλι πάνω στο καθένα.


http://www.men24.gr/html/ent/515/ent.114515.asp

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΠΙΠΛΑ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΓΟΥΣΤΟ