Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Περίμεναν 22 χρόνια για απόφαση, δικαιώθηκαν στο Ευρωδικαστήριο

Ηταν νιοι κι έφτασαν στη σύνταξη μέχρι να «κατορθώσει» η ελληνική Δικαιοσύνη να εκδώσει ύστερα από είκοσι δύο (!) ολόκληρα χρόνια τελεσίδικη απόφαση επί αστικής τους διαφοράς, που αφορούσε τη διεκδίκηση ενός ακινήτου.
Ο λόγος για ένα ζευγάρι βιοπαλαιστών που μπορεί να μην έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να βγάλει άκρη με το ακίνητο, καθώς οι αντίδικοί τους υπέβαλαν εκ νέου αίτηση αναίρεσης στον Αρειο Πάγο με αποτέλεσμα η εκκρεμοδικία να συνεχίζεται χωρίς ορατό τέλος, δικαιώθηκε όμως για τον δικαστικό του Γολγοθά από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο οποίο προσέφυγε κατά της χώρας μας.
Το Δικαστήριο του Στρασβούργου, που διαπίστωσε διπλή παραβίαση των ατομικών τους δικαιωμάτων από την ελληνική Δικαιοσύνη, τους επιδίκασε για ηθική βλάβη χρηματική ικανοποίηση 24.000 ευρώ και υποχρεώνει τη χώρα να καταβάλει το ποσό μέσα σε τρεις μήνες από την έκδοση της απόφασής του.
Σύμφωνα με το Δικαστήριο, παραβιάστηκε το δικαίωμα των πολιτών να εκδικαστεί η υπόθεσή τους ενώπιον της Δικαιοσύνης σε «εύλογη προθεσμία», ενώ διαπιστώθηκε και απουσία, από την εσωτερική -ελληνική- έννομη τάξη, ένδικου μέσου που να επιτρέπει στους Ελληνες να προσφεύγουν για να επιτύχουν εκδίκαση εντός «εύλογου χρόνου».
Από το 1985
Ο δικαστικός Γολγοθάς που, όπως επισημαίνουν οι νομικοί παραστάτες του ζευγαριού, Ανδρέας και Αλέξης Αναγνωστάκης, «τους εκτέλεσε επαγγελματικά καθώς έχασαν την εργασιακή τους ζωή, χωρίς να μπορέσουν να μπουν στην επαγγελματική στέγη που με αγώνα αγόρασαν», εκτυλίσσεται ως εξής:
Το ζευγάρι τον Φεβρουάριο του 1985 αγόρασε ένα μικρό ακίνητο στο Αιγάλεω για να στεγάσει επιχείρηση εμπορίας παιχνιδιών. Εκανε συμβολαιογραφικό Προσύμφωνο Αγοράς με την πωλήτρια και κατέβαλε το τίμημα. Η πωλήτρια «υπαναχώρησε», βρήκε άλλη αγοράστρια και το πούλησε σε ψηλότερη τιμή, ενώ δεν επέστρεψε τα χρήματα που είχε λάβει.
Το νεαρό τότε ζευγάρι προσέφυγε στα δικαστήρια για να πάρει πίσω το ακίνητο.
Η απόφαση του πρώτου βαθμού τούς δικαίωσε αλλά εκδόθηκε ύστερα από... δέκα χρόνια.
Πωλήτρια και μεταγοράστρια προσέφυγαν στο Εφετείο, κι όταν αυτό απέρριψε την έφεσή τους άσκησαν αναίρεση κατά της απόφασης.
Η υπόθεση ξαναγύρισε στο Εφετείο, το οποίο για πρώτη φορά, μετά 21 χρόνια, απέρριψε την αγωγή του ζευγαριού που με τη σειρά του προσέφυγε στον Αρειο Πάγο.
Το 2009, ύστερα από 22 χρόνια εκκρεμοδικίας, εκδόθηκε η απόφαση του Εφετείου Αθήνας που κάνει δεκτή την αγωγή και το ακίνητο ξαναγυρίζει στο ζευγάρι.
Σήμερα, η υπόθεση βρίσκεται πάλι στον... Αρειο Πάγο.

http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=266721

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΠΙΠΛΑ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΓΟΥΣΤΟ