Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

ΤΟ ΚΑΥΤΕΡΟ ΠΙΠΕΡΙ «ΚΟΒΕΙ» ΤΗΝ ΟΡΕΞΗ


Η προσθήκη μικρής ποσότητας από πιπέρι καγιέν στο καθημερινό διαιτολόγιο θα μπορούσε να βοηθήσει όσους προσέχουν το βάρος τους να τρώνε λιγότερο, αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Purdue, στην Ιντιάνα...

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν ότι η καψαικίνη - η ουσία που δίνει στις καυτερές πιπεριές και στο πιπέρι την χαρακτηριστική γεύση τους – μπορεί να ελαττώσει την όρεξη και να αυξήσει τις καύσεις των θερμίδων.

«Ανακαλύψαμε πως η κατανάλωση κόκκινου, καυτερού πιπεριού καγιέν μπορεί να θέσει υπό έλεγχο το αίσθημα της πείνας και να αυξήσει τις μεταγευματικές καύσεις, ιδίως σε όσους δεν συνηθίζουν να το τρώνε», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ρίτσαρντ Ντ. Μέιτς, καθηγητής Τροφίμων και Διατροφής στο Κολέγιο Καταναλωτικής & Οικογενειακής Επιστήμης του πανεπιστημίου.

«Οι διατροφικές αλλαγές δεν απαιτούν πάντοτε μεγάλη προσπάθεια για να εφαρμοστούν – και η προσθήκη λίγου καυτερού πιπεριού στο φαγητό μπορεί να ασκήσει μακροπρόθεσμα μεγάλα οφέλη, ιδίως όταν συνδυάζεται με φυσική δραστηριότητα και υγιεινή διατροφή».

Η μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Physiology & Behaviour», αξιολόγησε τις επιδράσεις στον οργανισμό από μισό κουταλάκι του καφέ πιπέρι καγιέν – μια ποσότητα που οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να καταναλώσουν.

Προγενέστερες μελέτες έχουν εξετάσει τις επιδράσεις της λήψης καψαικίνης σε μορφή χαπιού, αλλά η νέα μελέτη υποδηλώνει πως το να νιώθει κανείς την γεύση του καυτερού πιπεριού αυξάνει στο μέγιστο τη δράση του.

«Η εμπειρία της γεύσης όταν τρώμε οτιδήποτε καυτερό, είτε είναι κόκκινο πιπέρι καγιέν είτε καυτερή πιπεριά ή τσίλι, αυξάνει στο μέγιστο τις πεπτικές επιδράσεις του», εξήγησε. «Και αυτό, διότι όταν νιώθουμε το κάψιμο που προκαλεί, αυξάνεται η σωματική θερμοκρασία, η ενεργειακή κατανάλωση και ο έλεγχος της πείνας».

Το πιπέρι που δοκίμασαν οι εθελοντές της μελέτης ήταν το συνηθισμένο, αποξηραμένο πιπέρι καγιέν σε σκόνη. Συνολικά το πρόσθεσαν στη διατροφή τους 25 νέοι με φυσιολογικό σωματικό βάρος, οι 13 από τους οποίους ήταν λάτρεις των καυτερών φαγητών και οι 12 όχι.

Η μελέτη διήρκησε 6 εβδομάδες. Όσοι λάτρευαν τα καυτερά φαγητά έτρωγαν καθημερινά 1,8 γραμμάρια πιπέρι καγιέν ενώ οι υπόλοιποι 0,3 γραμμάρια.

Σε όλους τους εθελοντές η προσθήκη του πιπεριού είχε ως αποτέλεσμα αύξηση της σωματικής θερμοκρασίας και καύση περισσότερων θερμίδων. Ειδικά σε όσους δεν συνήθιζαν να τρώνε καυτερά φαγητά, το πιπέρι προκάλεσε μείωση της πείνας και της λαχτάρας ιδίως για φαγητά πλούσια σε λίπη, ζάχαρη και αλάτι.

Όταν, όμως, το συνήθισαν, οι επιδράσεις του στην όρεξή τους αμβλύνθηκαν. 


Πηγή: tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΠΙΠΛΑ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΓΟΥΣΤΟ