Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Οι λόγοι που ασπρίζουν τα μαλλιά



Η ανεύρεση της αιτίας που ασπρίζουν τα μαλλιά καθώς μεγαλώνουμε, έχει υπάρξει αντικείμενο μελέτης από τους αρχαίους χρόνους. Πρόσφατα ερευνητές ανακάλυψαν τι πραγματικά συμβαίνει και ασπρίζουν τα μαλλιά μας. Η νέα επιστημονική ανακάλυψη μπορεί να οδηγήσει στην λύση το προβλήματος.

Νέες έρευνες δείχνουν ότι τα μαλλιά ασπρίζουν ως αποτέλεσμα μια χημικής αντίδρασης που ξεβάφει τα μαλλιά από μέσα προς τα έξω. Η διαδικασία ξεκινά όταν πέσουν τα επίπεδα ενός ενζύμου που βρίσκεται στο θύλακα της τρίχας. Το ένζυμο αυτό ονομάζεται "καταλάση". Η λειτουργία της "καταλάσης" είναι να εξουδετερώσει το υπεροξείδιο του υδρογόνου (οξυζενέ) που φυσιολογικά παράγεται στα μαλλιά. Το αποτέλεσμα της έλλειψης της "καταλάσης" είναι να αυξάνεται η συγκέντρωση του υπεροξειδίου του υδρογόνου στα μαλλιά και τα μαλλιά να ασπρίζουν λόγω καταστροφής της μελανίνης.

Οι ερευνητές γνωστού Πανεπιστημίου στην Αγγλία, αναφέρουν ότι φρενάροντας αυτή την αλυσιδωτή αντίδραση "αυτό θα μπορούσε να έχει τεράστιες επιπτώσεις στη διαδικασία το ασπρίσματος των μαλλιών". Η βλάβη αυτή οφείλεται σε αυξημένη "οξείδωση" και καταστροφή αυτών των μηχανισμών. Να σημειωθεί ότι "οξείδωση" είναι η βλάβη που προκαλείται σε δομικά συστατικά του οργανισμού εξαιτίας περιβαλλοντικών και διατροφικών παραγόντων.

Ο κάθε οργανισμός είναι βέβαια διαφορετικός και επηρεάζεται σε άλλο βαθμό. Σε αυτό το κομμάτι έγκειται και η κληρονομικότητα. Γι' αυτό το λόγο και σε περιόδους έντονου συναισθηματικού στρες αυξάνεται ο βαθμός οξείδωσης και η ταχύτητα με την οποία ασπρίζουν τα μαλλιά μας. Είναι συχνή η δήλωση "άσπρισα μέσα σε μια νύχτα".

Ένας υγιεινός τρόπος ζωής με τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά και άσκηση βοηθούν στην καλύτερη αντιμετώπιση από πλευράς του οργανισμού του φαινομένου. Ήδη έρευνες μας δείχνουν ότι η χορήγηση συγκεκριμένων αντιοξειδωτικών που εμπλέκονται στη διαδικασία μπορούν να αντιστρέψουν τη βλάβη.
Real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΠΙΠΛΑ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΓΟΥΣΤΟ