Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Ζεόλιθος,“Ο Χρυσός της Θράκης” Επένδυση 40 εκατ. ευρώ και δημιουργία 100 θέσεων εργασίας στα Πετρωτά Έβρου


Βγαίνει από το ψυγείο στο οποίο είχε τοποθετηθεί για περισσότερα από έξι χρόνια επένδυση ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, η οποία αφορά την εξόρυξη ζεόλιθου στην περιοχή του Βορείου Έβρου.
Πρόκειται για μία υπόθεση η οποία παρέμενε στα συρτάρια των υπουργείων, από τα οποία βγήκε μόλις προ ολίγων ημερών ύστερα από παρέμβαση της αντιπροεδρίας της κυβέρνησης. Γραφειοκρατία αλλά και ισχυρές πιέσεις ιδιωτικών συμφερόντων εμπόδιζαν την υλοποίηση της επένδυσης, η οποία.... αφορά μάλιστα μία από τις πλέον χειμαζόμενες περιοχές της χώρας, τον ακριτικό Έβρο...»
Το πρώτο βήμα έγινε την περασμένη Πέμπτη, όταν ο γενικός γραμματέας της αποκεντρωμένης διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης Θύμιος Σώκος ενέκρινε τη μίσθωση περίπου 160 στρεμμάτων στα Πετρωτά Έβρου στην εταιρεία “Ν. Αλεξανδρίδης & Σία Ο.Ε. GEO-VET”. Μέσα στο επόμενο δίμηνο αναμένεται να εκδοθεί η άδεια εξόρυξης του πολύτιμου βιομηχανικού ορυκτού, επονομαζόμενου και ως “χρυσού της Θράκης”. Το συνολικό ύψος της επένδυσης θα φτάσει στα 40 εκατομμύρια ευρώ, ενώ θα δημιουργηθούν περίπου 100 θέσεις εργασίας.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η υπόθεση απασχόλησε το τελευταίο τρίμηνο πολύ υψηλά κυβερνητικά κλιμάκια, από τα οποία δόθηκε εντολή να ανάψει το πράσινο φως, ώστε να προχωρήσει η εν λόγω επένδυση.
Πρόκειται για την αξιοποίηση ενός πολύ μεγάλου κοιτάσματος ζεόλιθου, άνω των 100 εκατομμυρίων τόνων, από τα ποιοτικότερα στον κόσμο, καθώς η καθαρότητά του φτάνει έως και στο 89% κατά μέσο όρο. Σε πολύ κοντινή περιοχή υπάρχουν άλλα δύο ανάλογα κοιτάσματα, κάπως μικρότερης καθαρότητας. Και τα τρία κοιτάσματα εντοπίστηκαν έπειτα από επίμονες και πολυετείς έρευνες της ομάδας του καθηγητή του τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ Ανέστη Φιλιππίδη. Η περιοχή δεσμεύτηκε το 2004 από την εταιρεία “Ν. Αλεξανδρίδης & Σία Ο.Ε. GEO-VET”, η οποία εδώ και μία εξαετία πασχίζει ανεπιτυχώς να λάβει αδειοδότηση, για να προχωρήσει στην εξόρυξη του πολύτιμου ορυκτού.
Εισαγωγές από Τουρκία, Βουλγαρία
Σύμφωνα με τον Γιάννη Βορδογιάννη, εκπρόσωπο της εταιρείας “Ν. Αλεξανδρίδης & Σία Ο.Ε. GEO-VET”, η επένδυση εκτός της εξόρυξης θα περιλαμβάνει και επιστημονικές - πειραματικές δραστηριότητες. Όπως εξηγεί ο κ. Βορδογιάννης, “η εταιρεία ιδρύθηκε το 2002 γι’ αυτό και μόνο το σκοπό και έως σήμερα δαπανήσαμε περί τα 100.000 ευρώ, χωρίς ωστόσο να κατορθώσουμε ακόμη να πάρουμε την άδεια λειτουργίας”. Η σχετική αίτηση κατατέθηκε το Μάιο του 2005, αλλά η πολιτεία, “χρησιμοποιώντας διάφορα προσχήματα”, όπως λέει ο κ. Βορδογιάννης, “αρνιόταν να την παραχωρήσει”.
Κοιτάσματα ζεόλιθου υπάρχουν σε πολλές περιοχές της χώρας. Τα πλέον ενδιαφέροντα όμως, ακόμη και σε παγκόσμια κλίμακα, είναι αυτά τα οποία βρέθηκαν στα Πετρωτά Έβρου”, αναφέρει ο καθηγητής του ΑΠΘ Ανέστης Φιλιππίδης. Εξηγεί ότι το καθένα από αυτά έχει τουλάχιστον 100 εκατ. τόνους προς εκμετάλλευση με καθαρότητα η οποία μάλιστα αγγίζει ως και το 94%!
Σημειώνεται ότι ετησίως η χώρα μας εισάγει περί τους 50.000 με 60.000 τόνους ζεόλιθου, κυρίως από Τουρκία και κατά δεύτερο λόγο από Βουλγαρία, ο οποίος μάλιστα είναι χαμηλότερης ποιότητας από τον Eλληνικό.
Ειδικότερα στην Τουρκία τα τελευταία επτά χρόνια, όσο διάστημα δηλαδή έχει κολλήσει η υπόθεση του Έβρου στα γρανάζια της Eλληνικής γραφειοκρατίας, η εκμετάλλευση ζεόλιθου έχει εκτιναχθεί. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι έως το 2004 στη γειτονική χώρα υπήρχε μόνον μία εταιρεία εξόρυξης ζεόλιθου, ενώ σήμερα ανέρχονται σε δεκατέσσερις. Σύμφωνα με πληροφορίες κάποιες από τις εταιρείες εκμετάλλευσης ζεόλιθου -κυρίως στη Βουλγαρία- ανήκουν σε Έλληνες επιχειρηματίες, γεγονός που μπορεί να ερμηνεύσει και τους λόγους για τους οποίους ο πολύ καλύτερης ποιότητας ζεόλιθος του Έβρου παραμένει αναξιοποίητος.
Κατάλληλος διά πάσαν νόσον
Σύμφωνα με τον κ. Φιλιππίδη “ο Eλληνικός φυσικός ζεόλιθος θεωρείται από τα πολυτιμότερα βιομηχανικά ορυκτά, καθώς οι φυσικοχημικές ιδιότητές του τον καθιστούν το καταλληλότερο υλικό για πολυάριθμες -συνολικά 22- περιβαλλοντικές, βιομηχανικές, κτηνοτροφικές και αγροτικές εφαρμογές”, ενώ χρησιμοποιείται πλέον ακόμη και στη διαιτολογία. Μάλιστα τελευταία κυκλοφόρησε στο εμπόριο και ένα συμπλήρωμα διατροφής με βάση το ζεόλιθο. Όπως εξηγεί ο καθηγητής, υπάρχουν 43 διαφορετικοί τύποι ζεόλιθου, εκ των οποίων μόνον τρεις θεωρούνται επικίνδυνοι και συνεπώς μη εκμεταλλεύσιμοι. Κοιτάσματα ζεόλιθου στην Ελλάδα έχουν εντοπιστεί και σε Ροδόπη, Κιλκίς, Λευκάδα, Κυκλάδες, Σάμο και Ζάκυνθο.
Η κατεργασία αστικών λυμάτων, καθώς και βιομηχανικών και γεωργικών υγρών αποβλήτων με ζεόλιθο έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα όσον αφορά τη βελτίωση της διαύγειας και γενικότερα της ποιότητας των νερών, πριν αυτά να καταλήξουν σε λίμνες, ποτάμια και θάλασσες.
Σύμφωνα με τον κ. Φιλιππίδη “ο Eλληνικός ζεόλιθος θα μπορούσε να λύσει και το πρόβλημα της ρύπανσης σε λίμνες όπως η Κορώνεια. Η ρίψη του στα νερά της λίμνης θα είχε ως αποτέλεσμα τη δέσμευση επιβλαβών ουσιών, τη βελτίωση της διαύγειας του νερού, τη ρύθμιση του ph του νερού προς το ουδέτερο, τον εμπλουτισμό του σε οξυγόνο, τη μείωση της ποσότητας των βακτηρίων, βελτιώνοντας έτσι τη διαβίωση των οργανισμών στο υδάτινο οικοσύστημα. Επιπλέον η ανάμιξη του ζεόλιθου στην παραλίμνια ζώνη θα έχει ως αποτέλεσμα τη δέσμευση επιβλαβών ουσιών, τη ρύθμιση του ph της παραλίμνιας λάσπης στο ουδέτερο”.
Οι χρήσεις
Ο ζεόλιθος χρησιμοποιείται στη γεωργία και στην κτηνοτροφία. Από έρευνες που έχουν γίνει έχει διαπιστωθεί ότι, όταν χρησιμοποιείται ως πρόσθετο ζωοτροφών και υλικό δαπέδου κτηνοτροφικών μονάδων, αυξάνει κατά 17% τη γαλακτοπαραγωγή των αγελάδων, ενώ στα κοτόπουλα αυξάνει κατά 7% το βάρος τους. Επιπλέον πειραματικές εφαρμογές έδειξαν ότι η χρήση του στη γεωργία μπορεί να υποκαταστήσει το λίπασμα, αυξάνοντας μάλιστα σημαντικά την παραγωγή (στο σιτάρι από 29% έως 57%, στο ρύζι έως 34%, στο καλαμπόκι έως 50%, στο βαμβάκι έως 17% κ.ο.κ.). Τέλος θεωρείται ιδανικός για τις βιολογικές καλλιέργειες.
Εφημερίδα ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (Νίκος Ηλιάδης)

ΖΕΟΛΙΘΟΣ

Ένα ορυκτό με χίλιες δυο χρήσιμες εφαρμογές
Έχει τόσο σημαντικές ιδιότητες και εφαρμογές που πολλοί το χαρακτηρίζουν μαγικό… Ο ζεόλιθος είναι ένα πορώδες ορυκτό με τεράστια ιοντοανταλλακτική ικανότητα και λόγω αυτής, μπορεί να φιλτράρει το νερό δεσμεύοντας μέταλλα και οργανικές ενώσεις.
Το όνομά του το πήρε από τα αρχαία Ελληνικά, Ζέω = βράζω και Λίθος = πέτρα. Κι αυτό γιατί όταν θερμαίνεται χάνει άμεσα όλο το νερό του υπό μορφή φυσαλίδων, δίνοντας έτσι την εντύπωση ότι βράζει. Σύμφωνα με έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί κυρίως στο εξωτερικό αλλά και στη χώρα μας, από το ΑΠΘ, ο ζεόλιθος μπορεί να βρει αρκετές εφαρμογές, όπως:
Με την ενσωμάτωσή του στο έδαφος, δεσμεύει τα θρεπτικά συστατικά και τα διατηρεί κοντά στο ριζικό σύστημα των φυτών για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Έτσι, το νερό -ακόμα και έπειτα από μεγάλες βροχοπτώσεις- δεν μπορεί να τα παρασύρει σε μεγαλύτερο βάθος. Παράλληλα, η αφομοίωση των θρεπτικών συστατικών από τα φυτά πραγματοποιείται με φυσιολογικούς ρυθμούς. Βελτιώνει τη δομή και τη χημική σύσταση του εδάφους εξουδετερώνοντας τα οξέα. Επίσης βοηθάει στη συγκράτηση της υγρασίας ιδιαίτερα στα αμμώδη εδάφη.
Ως συνεργηστικό υλικό των χημικών λιπασμάτων για την βραδεία αποδέσμευσή τους.
Η χορήγησή του στα ζώα μπορεί να μειώσει τις παρενέργειες που έχει η παρουσία φυτοπροστατευτικών στοιχείων στα προϊόντα διατροφής τους.
Βοηθάει στον έλεγχο των οσμών -κυρίως αμμωνίας και υδροθείου- σε χώρους συντήρησης και αποθήκευσης τροφίμων, σε κτηνοτροφικές μονάδες και ιχθυοκαλλιέργειες. Στις κτηνοτροφικές μονάδες, εφαρμόζοντάς το στο δάπεδο, αφενός απορροφά την αμμωνία μειώνοντας και τις επιβλαβείς αναθυμιάσεις και αφετέρου μετά μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως λίπασμα.
Στην ιχθυοκαλλιέργεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το φιλτράρισμα του νερού και για την απορρόφηση της αμμωνίας.
Στη βιομηχανία χρησιμοποιείται στα φίλτρα για την δέσμευση του διοξειδίου του άνθρακα και άλλων βλαβερών ενώσεων. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο φιλτράρισμα των υγρών βιομηχανικών αποβλήτων, δεσμεύοντας διάφορα τοξικά και ραδιενεργά ιόντα και στην ανακύκλωση των νερών που προέρχονται από την βιομηχανική δραστηριότητα. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι μετά τη χρήση του και με την κατάλληλη επεξεργασία μπορούν να αποκατασταθούν οι ιδιότητές του ώστε να μπορέσει να επαναχρησιμοποιηθεί.
Σαν ενισχυτικό στη διατροφή των χοίρων, των πουλερικών, των αιγοπροβάτων και των βοοειδών. Προφυλάσσει τα ζώα από τις εντερικές παθήσεις, μειώνει τη θνησιμότητα των νέων ζώων, βοηθάει στην ανάπτυξή τους και στα πουλερικά, βοηθάει την αύξηση της ωοτοκίας τους.
Σαν συμπλήρωμα της ανθρώπινης διατροφής έπειτα από κατάλληλη επεξεργασία.
Αναμεμειγμένος με άμμο στα δοχεία των μικρών κατοικίδιων απορροφά τις οσμές.
Μπορεί να αντικαταστήσει με επιτυχία τα φωσφορικά άλατα από τα απορρυπαντικά, μειώνοντας το πρόβλημα της ρύπανσης και του ευτροφισμού των θαλασσών. Στις περισσότερες Eυρωπαϊκές χώρες και όχι μόνο, τα έχει ήδη αντικαταστήσει σε όλων των ειδών τα απορρυπαντικά.
Με την προσθήκη του στο πλύσιμο -σε κατάλληλη μορφή- μπορεί να μειώσει την ποσότητα του απορρυπαντικού έως και 70% και να εξαλείψει την ανάγκη μαλακτικού. Αυξάνει τη διάρκεια ζωής των υφασμάτων και μειώνει τις πιθανές αλλεργίες που προκαλούν οι χημικές ουσίες των απορρυπαντικών.
Η προσθήκη ζεόλιθου σε λίμνες αλλά και σε άλλους υδάτινους όγκους μπορεί να εμπλουτίσει το νερό σε οξυγόνο και μειώνει το φαινόμενο του ευτροφισμού. Παράλληλα, βοηθάει στην ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό πολλών υδρόβιων οργανισμών.

πηγη:http://alexpolisonline.blogspot.com/2011/03/blog-post_4352.html

Το είδαμε εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΠΙΠΛΑ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΓΟΥΣΤΟ