Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

«Φρένο» στην ανεξέλεγκτη χρήση και λειτουργία καμερών σε πολυκατοικίες, γραφεία, καταστήματα, χώρους εργασίας, στάθμευσης, τράπεζες, νοσοκομεία, σχολεία, εκκλησίες, ξενοδοχεία, μουσεία, ακόμα και νεκροταφεία, θέτει η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

Περιορισμοί για τις κάμερες


.

Με ειδική οδηγία που εξέδωσε ο πρόεδρός της Χρ. Γεραρής, με δεδομένες τις τεχνολογικές εξελίξεις, την εκτεταμένη χρήση συστημάτων εικόνας – ήχου και τη σωρεία καταγγελιών που δέχεται η ΑΠΠΔ τα τελευταία χρόνια από πολίτες, προβλέπονται γενικοί κανόνες και προϋποθέσεις για τη χρήση καμερών σε χώρους που δεν είναι δημόσιοι, αλλά προσβάσιμοι στο κοινό.
Η Αρχή επισημαίνει την ψυχολογική πίεση που ασκείται στον παρακολουθούμενο, την επίδραση στη συμπεριφορά του, αναγνωρίζοντας την ανάγκη να αξιολογούνται κάθε φορά οι κίνδυνοι που επιδιώκεται να αντιμετωπιστούν με τις κάμερες σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις στην ιδιωτική ζωή, προκειμένου να επιτυγχάνεται ο σκοπός και με ηπιότερα μέσα (π.χ. συναγερμό, προσωπικό φύλαξης, καλύτερος φωτισμός κ.λπ.). Με γνώμονα τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας πρέπει να αποφεύγεται η χρήση καμερών για παραβάσεις ήσσονος σημασίας. Οταν επιτηρούνται για λόγους ασφαλείας κτίρια περιμετρικά, απαγορεύεται η λήψη εικόνας από παράπλευρες οδούς, πεζοδρόμια. Κατ’ εξαίρεση μπορεί να επιτραπεί για κρατικά κτίρια, μεγάλα ξενοδοχεία ή χώρους όπου προηγήθηκαν επικίνδυνες επιθέσεις.
Με απόλυτο τρόπο απαγορεύεται η λήψη εικόνων από εισόδους ή εσωτερικό γειτονικών κατοικιών, κτιρίων ή άλλων χώρων, όπως και από χώρους – προθάλαμους τουαλετών, αποδυτηρίων, λουτρών, όπου και αν βρίσκονται. Κάμερες στρέψης – εστίασης επιτρέπονται περιορισμένα π.χ. για νυχτερινή ασφάλεια μεγάλων χώρων, ενώ απαγορεύεται επεξεργασία ήχου πλην εξαιρετικών περιπτώσεων.
Στους χώρους εργασίας απαγορεύεται να χρησιμοποιούνται κάμερες για επιτήρηση των εργαζομένων ή έλεγχο της αποδοτικότητας, παρά μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις για προστασία της υγείας, ασφάλειας ή κρίσιμων χώρων. Σε τυπικούς χώρους γραφείων επιτηρούνται μόνο είσοδοι – έξοδοι και όχι αίθουσες γραφείων, διάδρομοι, με εξαίρεση χώρους ταμείων, εξοπλισμού κ.λπ.
Οι κάμερες επιτρέπονται σε όλους τους χώρους τραπεζών (πλην τουαλετών), σε μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους όταν είναι ανοικτοί για προστασία εκθεμάτων μεγάλης αξίας. Στα ξενοδοχεία επιτηρούνται η κεντρική είσοδος, χώροι υποδοχής, είσοδοι – έξοδοι ανελκυστήρα, κλιμακοστασίου, ταμεία, αλλά ποτέ οι χώροι εστίασης, οι διάδρομοι, οι είσοδοι δωματίων, χώροι αναψυχής.

ΣΧΟΛΕΙΑ – ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΕΣ
Χρήση υπό προϋποθέσεις
Απαγορεύονται κάμερες σε σχολεία, φροντιστήρια, οικοτροφεία τις ώρες λειτουργίας τους, γιατί μπορεί να περιοριστεί η αίσθηση ελευθερίας των παιδιών αν πιστέψουν ότι είναι φυσιολογικό να παρακολουθούνται. Επιτρέπεται όταν είναι κλειστά ή σε εξαιρετικές περιπτώσεις πολύ μεγάλων σχολικών εγκαταστάσεων κατά τη λειτουργία τους σε απομακρυσμένα σημεία. Κάμερες επιτρέπονται σε δημόσια (κλειστά – ανοιχτά) γκαράζ, αλλά όχι σε εκκλησίες, νεκροταφεία όσο είναι ανοικτά στο κοινό. Στις πολυκατοικίες κάμερες επιτρέπονται με απόφαση της γενικής συνέλευσης, με δυνατότητα αλλαγής του Κανονισμού από τα 2/3 των ενοίκων. Δεν ελέγχονται είσοδοι διαμερισμάτων, αλλά η είσοδος της πολυκατοικίας, κοινόχρηστοι χώροι, στάθμευσης με μονάδα ελέγχου εγκατεστημένη όχι σε διαμέρισμα αλλά σε κοινόχρηστο χώρο.
Πηγή: www.ethnos.gr
Διαβάστε ολοκληρωμένη την είδηση εδώ: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&pubid=61846957
Διαβάστε την οδηγία υπ’αρ.1/2011  της ΑΠΔΠΧ αναλυτικά εδώ:
http://www.dpa.gr/pls/portal/docs/PAGE/APDPX/LAW/NOMOTHESIA%20PROSOPIKA%20DEDOMENA/%CE%9F%CE%94%CE%97%CE%93%CE%99%CE%91_1_2011_CCTV.PDF

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΠΙΠΛΑ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΓΟΥΣΤΟ