Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Κριτική στην ιαπωνική κυβέρνηση


 

Κατά 4.385 φορές υψηλότερες από τα επιτρεπτά όρια είναι οι ποσότητες ραδιενεργού ιωδίου, που εντοπίστηκαν στην θαλάσσια περιοχή κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα

 

Σύμφωνα με τις μετρήσεις της TEPCO, η συγκέντρωση του ραδιενεργού ιωδίου 131 που ανιχνεύθηκε σε απόσταση περίπου 330 μέτρων από τις πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι κατά πολύ υψηλότερη από χθες. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιούκιο Εντάνο, η ιαπωνική κυβέρνηση δεν σχεδιάζει στην παρούσα φάση την επέκταση της ζώνης ασφαλείας από τα 20 στα 40 χιλιόμετρα, όπως προτείνουν η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) και η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace.
 
«Οι πρώτες αξιολογήσεις καταδεικνύουν ότι έχουν ξεπεραστεί οι τιμές ραδιενέργειας που ορίζει η ΙΑΕΑ για την εκκένωση περιοχών», δήλωσε χθες στη Βιέννη ο Ντένις Φλόρι, ειδικός επιστήμονας της διεθνούς υπηρεσίας, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση «θα πρέπει να σκεφτεί το ενδεχόμενο απομάκρυνσης κατοίκων ακόμη και σε περιοχές που βρίσκονται σε απόσταση 40 χιλιομέτρων».
 
Κριτική στην κυβέρνηση
 
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  "Γιατί είναι τόσο δύσκολο να έχουμε σαφή και ακριβή πληροφόρηση;"Στο μεταξύ, έντονες επικρίσεις για την πολιτική ενημέρωσης που ακολουθεί η ιαπωνική κυβέρνηση στην υπόθεση της Φουκουσίμα ασκεί ο Άχιμ Στάινερ. «Αυτό που δύσκολα μπορούμε να κατανοήσουμε στην παρούσα φάση είναι γιατί είναι τόσο δύσκολο να έχουμε σαφή και ακριβή πληροφόρηση», υπογράμμισε ο επικεφαλής του περιβαλλοντικού προγράμματος του ΟΗΕ (UNEP) σε συνέντευξή του προς την εφημερίδα Berliner Zeitung. Ο κ. Στάινερ προειδοποίησε επίσης και για νέους κινδύνους που πιθανόν να προκύψουν σε άλλους ατομικούς αντιδραστήρες. «Τουλάχιστον 20 με 30 αντιδραστήρες του ιδίου τύπου με αυτόν της Φουκουσίμα βρίσκονται σε λειτουργία σε διάφορες χώρες του κόσμου», επισήμανε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ.
 
Την ίδια ώρα συνεχίζονται στη Φουκουσίμα οι εργασίες απομάκρυνσης του ραδιενεργού νερού από το κτήριο που στεγάζονται οι τουρμπίνες, ενώ πριν από μερικές ώρες έφτασε στην Ιαπωνία η επικεφαλής του γαλλικού ενεργειακού ομίλου ΑΡΕΒΑ Άνν Λοβερζέν. Την κα Λοβερζέν συνοδεύει ομάδα πέντε ειδικών, οι οποίοι θα προσφέρουν στους Ιάπωνες την τεχνογνωσία τους για την αντιμετώπιση της κρίσης.
 
 
DPA / Σταμάτης Ασημένιος
 
Κώστας Συμεωνίδης
 
http://www.dw-world.de/dw/article/0,,14957231,00.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΠΙΠΛΑ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΓΟΥΣΤΟ