Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Ενα στα πέντε παιδιά έχει τηλεόραση στο δωμάτιό του



Αντικαθιστούν την παρουσία των γονέων στο σπίτι.

Ενα στα πέντε παιδιά ηλικίας μικρότερης των τεσσάρων ετών διαθέτει τηλεοράσεις στο υπνοδωμάτιο του, όπως αποκαλύπτεται από βρετανική έρευνα της εταιρίας Mintel. Μάλιστα οι αναλυτές της έρευνας εκφράζουν φόβους ότι οι τηλεοράσεις φαίνονται να αντικαθιστούν την γονεϊκή παρουσία όσον αφορά το κανάκεμα, τη διασκέδαση, ακόμη και την μόρφωση των παιδιών.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, περίπου το 17% όλων των γονιών δήλωσε ότι έχει τοποθετήσει οθόνες τηλεόρασης στο δωμάτιο των παιδιών του ηλικίας ως και τεσσάρων ετών. Οι νέοι γονείς φαίνονται ακόμη πιο ένθερμοι οπαδοί της τεχνολογίας, με το 28% να εφοδιάζει τα νήπια με προσωπική τηλεόραση.

Η ιδέα ότι είναι φυσιολογικό να διαθέτουν τηλεόραση όλα τα δωμάτια του σπιτιού συμπεριλαμβανομένου του παιδικού, προωθείται σταθερά από τους πλούσιους και διάσημους, που, παρά τις σχετικές προειδοποιήσεις επιστημόνων για τις καταστροφικές συνέπειες της τηλεόρασης στα πολύ μικρά παιδιά, προτιμούν την οδό της προβολής και την υπερβολής.

Για τους επιστήμονες, η ιδέα μιας τηλεόρασης στο παιδικό δωμάτιο σχεδόν ισοδυναμεί με παραμέληση του παιδιού καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι οδηγεί σε κοινωνική απομόνωση, ελλιπή πνευματική ανάπτυξη και φτωχές κοινωνικές δεξιότητες του παιδιού.

Παρόλα αυτά, αρκετοί νέοι βρετανοί γονείς ανοίγουν την τηλεόραση μόλις ξυπνήσουν και την κλείνουν μόνο για να κοιμηθούν. Ομως αυτή η τάση δεν περιορίζεται στις φτωχές οικογένειες με ελλιπή ενημέρωση για τις συνέπειες της τηλεόρασης στα πολύ μικρά παιδιά. Μία στις δέκα οικογενείς της κατηγορίας που συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο πλούτο, αλλά και την καλύτερη μόρφωση, έχει τοποθετήσει μία μικρή οθόνη στο παιδικό δωμάτιο.
ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΠΙΠΛΑ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΓΟΥΣΤΟ