Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

ΚΟΚΑΛΑ... ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙς ΓΙ` ΑΥΤΑ ...........(και δεν είναι του Καποδίστρια)


Πόσες φορές μέχρι τώρα έχεις ξυπνήσει από ένα φοβερό εφιάλτη, με φαντάσματα, βρικόλακες και σκελετούς ; Σίγουρα πάρα πολλές.

Σκέφτηκες όμως ποτέ ότι όλα αυτά δεν είναι και τόσο τρομακτικά; Ας πάρουμε για παράδειγμα τους σκελετούς. Γιατί να τους φοβηθείς; Αφού και εσύ είσαι ένας από αυτούς.

Και μάλιστα ο σκελετός σου δεν είναι καθόλου τρομακτικός ούτε αηδιαστικός αν σκεφτείς πόσο σημαντικός είναι για εσένα !

Ο σκελετός σε στηρίζει για να μπορείς να περπατάς και βοηθά τους μυς σου για να κάνεις ότι άλλη κίνηση θέλεις. Σχηματίζει το σώμα σου και κυρίως προστατεύει τα διάφορα όργανα μέσα σου, με τα κόκαλα.
Ήξερες ότι όταν ήσουν βρέφος είχες περισσότερα κόκαλα παρά  τώρα ; Τότε είχες 270 "μαλακά" κόκαλα, ενώ όταν γίνεις ενήλικας θα έχεις πια μόνο 206 "σκληρά" κόκαλα, επειδή ενώ εσύ αναπτύσσεσαι, αυτά μεγαλώνοντας ενώνονται μεταξύ τους και γίνονται πιο δυνατά.
Ας πάρουμε τα διάφορα μέρη του σκελετού με την σειρά.

Το πιο σημαντικό μέρος του σώματος μας είναι ο εγκέφαλος, σωστά; Άρα και το πιο σημαντικό μέρος του σκελετού θα είναι το κρανίο, δηλαδή το σύνολο των κοκάλων που προστατεύουν τον εγκέφαλο μας από χτυπήματα. (Μπορείς να νιώσεις το κρανίο σου αν ακουμπήσεις τα δάκτυλα σου στον αυχένα)

Φαντάσου να έπεφτες από το ποδήλατό σου πάνω στο στήθος σου. Αν δεν υπήρχαν τα κόκαλα εκεί για να προστατεύουν την καρδία, τους πνεύμονες και όλα τα άλλα όργανα που βρίσκονται στην περιοχή, αυτά αμέσως θα τραυματίζονταν.

Ευτυχώς όμως υπάρχει ο φίλος μας ο σκελετός, που φρόντισε για προστασία στην περιοχή εκείνη ! Το σύνολο των κοκάλων εκεί ονομάζεται θώρακας και μοιάζει με μικρό κλουβί που μέσα, αντί για πουλάκι, έχει την καρδία, τους πνεύμονες και άλλα όργανα σου. ( Μπορείς να νιώσεις τον θώρακα σου αν ακουμπήσεις τα δάκτυλα σου στα πλάγια πάνω από τον ομφαλό σου)

Μετά από το κρανίο και το θώρακα, ακολουθούν δεξιά και αριστερά τα 2 σου άνω μέλη, τα οποία ενώνονται στον υπόλοιπο σκελετό με τις ωμοπλάτες. Παρόλο που τα κόκαλα σ' αυτή την περιοχή δεν προστατεύουν οποιαδήποτε όργανα σου, είναι πολύ σημαντικά γιατί στηρίζουν τους μυς και τους δίνουν την ευκινησία. Χωρίς αυτή την ευκινησία δεν θα μπορούσες ας πούμε να σηκώσεις το ακουστικό όταν χτυπά το τηλέφωνο!
Ήξερες πως αν μετρήσεις τα κόκαλα του ενός άνω μέλους σου, θα φτάσεις γύρω στα 30 ???

Λίγο πιο κάτω από τον θώρακα ακολουθούν τα 2 σου κάτω μέλη. Όμως και αυτά πρέπει να ενώνονται κάπως με τον υπόλοιπο σκελετό,
σωστά ; Αυτό το "κάπως" ονομάζεται λεκάνη και βρίσκεται μεταξύ θώρακα και ποδιών. Έχει το σχήμα μιας μεγάλης κούπας και προστατεύει και αυτή όπως ο θώρακας κάποια όργανα όπως είναι ας πούμε τα έντερα. Όπως τα άνω, έτσι και τα κάτω μέλη έχουν 3 κόκαλα, μόνο που είναι πολύ πιο μεγάλα και δυνατά αυτά των κάτω μελών αφού είναι αναγκασμένα να κουβαλούν όλο το βάρος του σώματος σου !

Σε μια πολύ σύντομη περιγραφή αυτός είναι ο σκελετός σου ... Όχι ; Ξεχάσαμε κάτι ; Σωστά !

Γιατί αν ο σκελετός ήταν πράγματι όπως τον περιγράψαμε πιο πάνω, αυτό θα σήμαινε πως θα είχαμε κάπου ψηλά ένα κρανίο, κάπου πιο κάτω ένα θώρακα με τα 2 άνω μέλη του να ανεμίζονται και κάπου αλλού ξεκάρφωτα μια λεκάνη με τα δύο κάτω μέλη να κάνουν ότι θέλουν !!! Δεν είμαστε έτσι όμως, δεν είναι ; Άρα έχουμε αφήσει κάτι πολύ σημαντικό πίσω ...

Και αυτό δεν θα μπορούσε να ήταν τίποτε άλλο παρά η σπονδυλική στήλη ! Είναι κάτι σαν μια μεγάλη ρίγα μόνο που δεν είναι τόσο ίσια, επειδή έχει κάποιες φυσικές καμπύλες. Αποτελείται από μια σειρά από κόκαλα που έχουν το σχήμα δακτυλιδιών και ξεκινά από τον αυχένα ( όπου ενώνεται με το κρανίο), συνεχίζει προς τα κάτω και ενώνεται με το πίσω μέρος του θώρακα και πολύ πιο κάτω ενώνεται με την λεκάνη όπου και σταματά. Αφού ξέρουμε πως ο θώρακας είναι ενωμένος με τα άνω μέλη και η λεκάνη με τα κάτω μέλη, σημαίνει πως δεν μένει κανένα μέρος του σκελετού μόνο του !

Λοιπόν, πρέπει να κατάλαβες μέχρι τώρα πόσο σημαντικός είναι ο σκελετός σου. Και εσύ όμως πρέπει να τον βοηθάς καθημερινά και να προσπαθείς να μην του κάνεις ζημιά. Τα παρακάτω θα σε βοηθήσουν να κρατήσεις τον σκελετό σου υγιή και ευτυχή :
  • Το σημαντικότερο μέρος του σώματος σου είναι .... ο εγκέφαλος ! Γι' αυτό φρόντισε πολύ καλά τον "προστάτη του" το κρανίο. Μην σκεφτείς καν να μην βάλεις προστατευτικό κρανίο όταν ανεβείς στο ποδήλατο σου. Μπορεί να είναι λίγο μπελάς αλλά φαντάσου τι μπελάς θα είναι όταν χτυπήσεις το κεφάλι σου. Παρόλο όμως που ο εγκέφαλος είναι ο πιο σημαντικός στο σώμα σου, σίγουρα και τα υπόλοιπα όργανα που προστατεύονται από κάποια κόκαλα αλλά και τα ίδια τα κόκαλα θα ήταν πολύ πιο ευτυχισμένα αν τα πρόσεχες και αυτά εξίσου ! Γι' αυτό πάντα όταν ασχολείσαι με κάποιο άθλημα, φρόντιζε να φορείς τον κατάλληλο εξοπλισμό
  • Μην παίζεις ποτέ σε τραμπολίνα. Τα κόκαλα σου τα μισούν και πολλές φορές παιδιά σπάζουν κόκαλα τους από το παιχνίδι πάνω σ' αυτά
  • Και τα κόκαλα έχουν ανάγκη από τροφή την οποία όμως πρέπει να τους δώσεις ΕΣΥ ! Το πιο καλό που μπορείς να τους προσφέρεις είναι το γάλα και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα. Ο λόγος; Επειδή περιέχουν το ασβέστιο, μια ουσία από την οποία αποτελούνται κυρίως τα κόκαλα. Προσπάθησε καθημερινά να δίνεις στα κόκαλα σου μια ποσότητα ασβεστίου. Αν δεν σου αρέσει το γάλα δεν πειράζει ! Δοκίμασε κάποιο άλλο γαλακτοκομικό προϊόν όπως είναι το γιαούρτι ή το τυρί. (ΠΡΟΣΟΧΗ ! Τα γιαούρτια σοκολάτας δεν είναι και τόσο καλά αφού περιέχουν σοκολάτα και ζάχαρη. Αντίθετα δοκίμασε κάποιο γιαούρτι με φρούτα, δεν είναι και τόσο άσχημα !)
http://www.medlook.net/kids/bones.asp

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΠΙΠΛΑ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΓΟΥΣΤΟ