Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Η Ελλάδα και τα άκριτα ΜΜΕ


 

Ο ρόλος του ΝΑΤΟ και η στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη εξακολουθεί να κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα των γερμανόφωνων εφημερίδων, αλλά στις οικονομικές σελίδες τον πρώτο λόγο έχει σήμερα η σύνοδος κορυφής της ΕΕ.

 

«Είναι ή φαίνεσθαι: Έχει χρεοκοπήσει ήδη η Ελλάδα;», είναι ο τίτλος ανάλυσης της αυστριακής εφημερίδας Die Presse, στην οποία υπογραμμίζεται ότι υποτιμώνται τα μέτρα λιτότητας, αλλά και οι εκθέσεις του ΔΝΤ και της ΕΕ.

«Τα ΜΜΕ μεταφέρουν άκριτα αυτό που θεωρούν ότι διαπιστώνουν σχεδόν όλοι οι οικονομολόγοι. Συνήθως το βασικό επιχείρημα είναι ότι η αύξηση του δημοσίου χρέους θα φθάσει γύρω στο 160% του ΑΕΠ το 2013, ποσοστό που δεν συνιστά ασφαλώς βιώσιμη προοπτική.»

Γιατί δεν δίνεται η δέουσα σημασία στις εκθέσεις της τρόικας;

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  "Η Αθήνα έχει καταλήξει με την ΕΕ και το ΔΝΤ σε ένα ολοκληρωμένο και αναλυτικό πρόγραμμα εξυγίανσης"«Ποια είναι όμως τα δεδομένα; Το ΔΝΤ και οι χώρες της ευρωζώνης κατέληξαν με την Αθήνα όχι μόνον σε ένα ολοκληρωμένο, αλλά και σε ένα αναλυτικό πρόγραμμα εξυγίανσης και μάλιστα με πλήρη διαφάνεια.
Επομένως η εμπεριστατωμένη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας απαιτεί τουλάχιστον τη μελέτη των εκθέσεων του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που είναι όλες διαθέσιμες στο κοινό.
Η τελευταία μάλιστα έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Φεβρουάριος 2011) έχει σημασία διότι προσφέρει με κατανοητό τρόπο μια ευνοϊκότερη εικόνα της Ελλάδας από εκείνη της έκθεσης του Νοεμβρίου του 2010.
Δεν πρόκειται για κάποια ωραιοποιημένη έκθεση, αλλά για μια σαφή παρουσίαση της κατά το μάλλον ή ήττον εκπλήρωσης των συγκεκριμένων βημάτων του μνημονίου.

Επίσης περιγράφεται διεξοδικά τι αναμένει η τρόικα από την Ελλάδα στο μέλλον και πως θα αποκλειστούν οι αβεβαιότητες κατά την εφαρμογή των προβλεπόμενων μέτρων. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για την έκθεση του ΔΝΤ.

Επομένως εκπλήσσει το γεγονός ότι διάσημοι οικονομολόγοι, επικεφαλής γνωστών ινστιτούτων που θεωρούνται και ως thinktank, εκφράζουν συνολικά αμφιβολίες για την επιτυχία του προγράμματος.
Αμφιβολίες τις οποίες συνήθως αιτιολογούν με πολύ απλοϊκές εκτιμήσεις που βασίζονται σε γενικές παρατηρήσεις.»

«Έτσι δεν συνιστά έκπληξη το γεγονός ότι αγνοήθηκε πλήρως το βασικό συμπέρασμα των αναλύσεων του ΔΝΤ και της ΕΕ, που είναι ότι από το 2013 θα υπάρξει μείωση των ποσοστών του δημοσίου χρέους σε επίπεδα που εκτιμώνται ανεκτά.

Αυτό το συμπέρασμα είναι σοβαρό. Μόνον εάν υπάρξει συνδυασμός πολλών αρνητικών παραγόντων, π.χ. χαμηλότερα ποσοστά ανάπτυξης από αυτά που προβλέπει το μνημόνιο, θα αυξηθούν τα ποσοστά του δημοσίου χρέους.»

Και ο αναλυτής καταλήγει:

«Για να μην παρεξηγούμεθα: εδώ δεν υποστηρίζουμε ότι η Ελλάδα θα βγει από την κρίση χωρίς μείωση του χρέους, αλλά ότι εάν παρατηρήσουμε νηφάλια τα οικονομικά δεδομένα που έχουμε προς το παρόν, τότε οι πιθανότητες μιας επιτυχούς ολοκλήρωσης του μνημονίου είναι μεγαλύτερες από αυτές μιας αποτυχίας.»

Η Ελλάδα έχει πρόβλημα φερεγγυότητας και όχι ρευστότητας

Τόμας Μάγερ - επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche BankBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Τόμας Μάγερ - επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank Ο Τόμας Μάγερ, επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank, σε συνέντευξή του στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt για τα νέα μέτρα σταθεροποίησης του ευρώ και διαχείρισης των κρίσεων δηλώνει για την περίπτωση της Ελλάδας: «Φοβούμαι ότι η χώρα δεν έχει πρόβλημα ρευστότητας, αλλά φερεγγυότητας.
Εδώ θα πρέπει προχωρήσουμε τουλάχιστον  σε μια ελαφρά αναδιάταξη του δημόσιου χρέους…Ας μην λησμονούμε ότι το 80% των χρεών είναι στα χέρια ανυπόμονων αλλοδαπών πιστωτών.»

Ο κ. Μάγερ υποστηρίζει επίσης την επαναγορά ομολόγων και προσθέτει: «Καλύτερα θα ήταν βέβαια τα ταμεία στήριξης του ευρώ να πρότειναν σε όσους έχουν στην κατοχή τους ελληνικά ομόλογα να τα ανταλλάξουν σε εθελοντική βάση με χαμηλούς τόκους. Διότι τα ταμεία εγγυώνται μεγαλύτερη ασφάλεια.»

Η ανταλλαγή αυτή, σύμφωνα με τον Γερμανό οικονομολόγο, είναι ενδιαφέρουσα για τους κατόχους ελληνικών ομολόγων που είναι τράπεζες και ασφάλειες.


Επιμέλεια: Βιβή Παπαναγιώτου
Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου
http://www.dw-world.de/dw/article/0,,6481705,00.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΠΙΠΛΑ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΓΟΥΣΤΟ