Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Πλούσιοι οι γοφοί; Πιο φτωχή η μνήμη!!

 ΑΧΛΑΔΙ
Οι  γυναίκες με σώμα «αχλάδι», έχουν περισσότερα προβλήματα μνήμης από  εκείνες που έχουν σώμα «μήλο» σύμφωνα με μελέτη ειδικών του  Πανεπιστημίου Νόρθγουεστερν στο Σικάγο.
Η έρευνα που δημοσιεύεται στο...
επιστημονικό περιοδικό «Journal o fthe American Geriatrics Society»,  είναι η πρώτη που δείχνει ότι η παχυσαρκία έχει άμεση επίδραση στη  μνήμη.  Παράλληλα επισημαίνει ότι παίζει ρόλο και σε ποιο σημείοτου  σώματος συσσωρεύεται το λίπος. Ωστόσο, τονίζει ότι όλες οι γυναίκες  ανεξαρτήτως σωματότυπου πρέπει να προσέχουν τα κιλά τους, αφού γενικά το  περιττό βάρος βλάπτει σοβαρά τη νοητική υγεία με την πάροδο της  ηλικίας.
Στη μελέτη πήραν μέρος 8.745 γυναίκες ηλικίας 65-79 ετών όπου οι εθελόντριες υποβλήθηκαν σε...  τεστ μνήμης. Το 70% των γυναικών που συμμετείχαν ήταν υπέρβαρες ή  παχύσαρκες και παρά το γεγονός ότι τα πολλά κιλά συνδέονται γενικώς με  μείωση της μνήμης, οι γυναίκες με σώμα αχλάδι ήταν εκείνες που  παρουσίαζαν τα χαμηλότερα σκορ στο τεστ.
Η επικεφαλής της έρευνας Δρ  Ντιάνα Κέργουιν, έδωσε δυο εξηγήσεις. Η πρώτη ήταν ότι διαφορετικά είδη  λίπους εκλύουν διαφορετικές κυτταροκίνες οι οποίες επιδρούν με  διαφορετικό τρόπο στα λιπίδια του αίματος, στην αρτηριακή πίεση και στον  τρόπο με τον οποίο το σώμα ανταποκρίνεται στην ινσουλίνη. Έτσι είναι  πιθανό το λίπος των γοφών να έχει μεγαλύτερη επίδραση στον εγκέφαλο και  στη μνήμη. Η δεύτερη εξήγηση είναι πως το λίπος στην περιοχή της κοιλιάς  παράγει πολλά οιστρογόνα που πιστεύεται ότι προστατεύουν τον εγκέφαλο  από την πτώση των νοητικών ικανοτήτων.
Όποια και αν είναι η εξήγηση,  τα παραπάνω ευρήματα μπορούν να βοηθήσουν στην καλύτερη διαχείριση των  υπέρβαρων και παχύσαρκων ατόμων, δείχνοντας παράλληλα το δρόμο για  ανάπτυξη νέων φαρμάκων ενάντια στην απώλεια της μνήμης.

ΜΗΛΟ




 http://dinatos.blogspot.com/2011/03/blog-post_6327.html#ixzz1HT8RLWZh

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΠΙΠΛΑ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΓΟΥΣΤΟ