Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Τουρκία: Οι διακρίσεις, οι παρενοχλήσεις και οι απειλές κατά των χριστιανών συνεχίζονται



ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ, 15 Μαρτίου (CDN) - Αν και οι φρικιαστικές δολοφονίες του 2007 στην Μαλάτια δεν έχουν επαναληφθεί στην προτεσταντική εκκλησία της Τουρκίας, μια πρόσφατη έκθεση δείχνει ότι οι παρενοχλήσεις συνεχίζουν να είναι ένα καθημερινό πρόβλημα για τους Χριστιανούς και τις εκκλησίες της χώρας.
Οι διακρίσεις, οι συκοφαντίες και οι επιθέσεις κατά των εκκλησιών ήταν μεταξύ των παραδειγμάτων των συνεχιζόμενων παρενοχλήσεων που η Τουρκική Ένωση Προτεσταντικών Εκκλησιών (ΤΕΚ) κατέγραψε το 2010.
Σε μία οκτασέλιδη έκθεση που δημοσιεύτηκε νωρίτερα φέτος, η Επιτροπή της Τ.Ε.Κ. για τη Θρησκευτική Ελευθερία και τις Νομικές Υποθέσεις περιέγραψε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Προτεστάντες στην Τουρκία. Οι τουρκικοί νόμοι και η «αρνητική στάση των δημοσίων υπαλλήλων» συνεχίζουν να καθιστούν σχεδόν αδύνατο για τους μη μουσουλμάνους να αποκτούν τόπους λατρείας, ανέφερε η επιτροπή. Τρεις εκκλησίες αντιμετώπισαν νομικά προβλήματα πέρυσι σχετικά με τα κτήριά τους, σύμφωνα με την έκθεση.
Οι ιεραποστολικές δραστηριότητες εξακολουθούν να θεωρούνται απειλή για το έθνος, παρά την ύπαρξη των τουρκικών νόμων που εγγυώνται την ελευθερία των πολιτών να προπαγανδίσουν και να διδάξουν την πίστη τους, και τα παιδιά είναι θύματα διακρίσεων στο σχολείο, σύμφωνα με την έκθεση. Αν και η Γενική Διεύθυνση Θρησκευτικών για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση επιτρέπει σε μη-μουσουλμάνους μαθητές να μένουν έξω από τα θρησκευτικά μαθήματα, οι γονείς έχουν αναφέρει περιπτώσεις στις οποίες δεν ήταν σε θέση να πάρουν τα παιδιά τους από τα μαθήματα αυτά.
"Μετά από τέσσερα χρόνια [από τις δολοφονίες στη Μαλάτια], οι θρησκευτικές ελευθερίες στην Τουρκία δεν έχουν βελτιωθεί όπως θα έπρεπε", δήλωσε ο δικηγόρος Erdal Dogan. "Οι χριστιανοί, οι Αλεβίτες [σιιτική υπο-κοινότητα] και άτομα άλλων πεποιθήσεων, δεν εξακολουθούν να προστατεύονται από το νόμο. Και οι άνθρωποι των άλλων θρησκειών εκτός από τους μουσουλμάνους δεν έχουν νομική υπόσταση. Δεδομένου ότι ο ρατσισμός εξακολουθεί να κυριαρχεί στο πλαίσιο της ελευθερίας, οι διακρίσεις με τη σειρά τους, έχουν γίνει ένα γεγονός της καθημερινότητας".
Περίπου το ένα τρίτο των Τούρκων εκτιμάται ότι είναι Αλεβίτες.
Η Τουρκία ανήλθε σε 30η θέση το 2011 στον Κατάλογο World Watch List της οργάνωσης ‘Open Doors’ σχετικά με τις χώρες στις οποίες λαμβάνουν χώρα διώξεις κατά των Χριστιανών, από την 35η θέση που είχε το προηγούμενο έτος. Η χριστιανική οργάνωση τόνισε τις επιδεινούμενες συνθήκες, καθώς το κοσμικό τουρκικό κράτος εφαρμόζει ορισμένους νόμους που εισάγουν διακρίσεις κατά των χριστιανών.
Η TEK εκτιμά ότι υπάρχουν έως και 3.500 προτεστάντες χριστιανοί στην Τουρκία.
Σταμάτησε η Δίκη για τα γεγονότα στην Μαλάτια
Στη δίκη των πέντε αρχικών υπόπτων για τη δολοφονία των τριών χριστιανών στη Μαλάτια, οι δικηγόροι φοβούνται ότι η αποχώρηση ενός εκ των τριών δικαστών λόγω προβιβασμού του στο Ανώτατο Εφετείο στην Άγκυρα, θα μπορούσε να καθυστερήσει περαιτέρω την σχεδόν τεσσάρων ετών υπόθεση. (Για την υπόθεση βλέπε ΕΔΩ και ΕΔΩ).
Η απώλεια του δικαστή Eray Gurtekin, ο οποίος είχε την προεδρία της υπόθεσης από τότε που ξεκίνησε στις 22 Νοεμβρίου 2007, θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα την εκ νέου καθυστέρηση της προόδου της υπόθεσης, που βρίσκεται στην εξέταση των δεσμών μεταξύ των δολοφόνων και των εικαζόμενων ‘εγκεφάλων’ των δολοφονιών, σύμφωνα με τον Dogan, δικηγόρο της Πολιτικής Αγωγής. Ο Gurtekin διορίστηκε ως δικαστής στο Ανώτατο Εφετείο στην πρωτεύουσα Άγκυρα της Τουρκίας τον περασμένο μήνα.
"Σε ένα Τριμελές δικαστήριο, η αλλαγή του ενός δεν βοηθάει", δήλωσε ο Ντογκάν, «επειδή ακριβώς ενώ ο προηγούμενος προεδρεύων δικαστής είχε αρχίσει να κατανοεί και να δίνει ιδιαίτερη προσοχή στον φάκελο της υπόθεσης, ένας νέος δικαστής έρχεται στη θέση του. Ελπίζω ότι θα προλάβει να μπει στο νόημα της υπόθεσης γρήγορα. "
Ο νέος δικαστής συμμετείχε στην διαδικασία των μαρτυρικών καταθέσεων αυτό το μήνα, και ο Dogan είπε θα μπορεί να υπάρξουν περισσότερες αλλαγές στους μάρτυρες.
Το 12ο Ανώτερο Ποινικό Δικαστήριο (Εφετείο) της Κωνσταντινούπολης αναμένεται να ακούσει τη μαρτυρία ενός άλλου μάρτυρα στις 29 Μαρτίου, και το δικαστήριο προσπαθεί να εντοπίσει δύο ακόμη μάρτυρες, προκειμένου να ρίξει φως στις δολοφονίες της Μαλάτια.
Στις 18 Απριλίου του 2007, δύο Τούρκοι Χριστιανοί, ο Necati Aydin και ο Ugur Yuksel, και ο Γερμανός χριστιανός Tilmann Geske, δέθηκαν, βασανίστηκαν και στη συνέχεια δολοφονήθηκαν άγρια στο γραφείο του χριστιανικού εκδοτικού οίκου ‘Zirve Publishing Co’, στη Μαλάτια. Οι ύποπτοι, Salih Guler, Cuma Özdemir, Hamit Ceker και Abuzer Yildirim, συνελήφθησαν ενώ προσπαθούσαν να διαφύγουν από τον τόπο του εγκλήματος, όπως είχε υποστηρίξει επί κεφαλής της αστυνομίας Emre Günaydin.
Από την αρχή των ακροάσεων των μαρτύρων, οι δικηγόροι της Πολιτικής Αγωγής προσκόμισαν αποδεικτικά στοιχεία στο δικαστήριο δείχνοντας ότι οι πέντε νεαροί ύποπτοι ήταν μπλεγμένοι σε ένα ευρύτερο σχέδιο για να σκοτώσουν τους τρεις Χριστιανοί, καθώς και άλλους βασικούς χριστιανούς ηγέτες σε όλη την Τουρκία. Γνωστός ως σχέδιο ‘Cage Plan’, (‘Σχέδιο Κλωβός’) το οποίο πιστεύεται ότι είναι μέρος της επιχείρησης Εργκένεκον της υπόγειας πολιτικής σκηνής της – του λεγόμενου "βαθέος κράτους" - για την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης.
(Σχ. ΚΟ: Το «Σχέδιο Κλωβός», που περιλάμβανε επιθέσεις εναντίον των μη μουσουλμανικών μειονοτήτων, είχε ως στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης Ερντογάν. 33 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους στρατιωτικοί, κατηγορούνται ότι σχεδίαζαν επιθέσεις εναντίον διακεκριμένων μη μουσουλμάνων της Τουρκίας για την αποσταθεροποίηση της ισλαμικής κυβέρνησης. Πρόκειται για έναν εν ενεργεία ναύαρχο και έναν εν αποστρατεία, έναν αντιναύαρχο, 29 αξιωματικούς του ναυτικού και έναν πολίτη, οι οποίοι κατηγορούνται για συμμετοχή στο δίκτυο Εργκένεκον, το οποίο κατηγορείται ότι επεδίωκε να δημιουργήσει εντάσεις στους κόλπους της τουρκικής κοινωνίας διαμορφώνοντας τις κατάλληλες συνθήκες για την εκδήλωση πραξικοπήματος και την απομάκρυνση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης από την εξουσία. Οι 33 αντιμετωπίζουν ποινές κάθειρξης από 7 ως 15 χρόνια. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι 33 κατηγορούνται ότι σχεδίαζαν απαγωγές και βομβιστικές επιθέσεις εναντίον αντιπροσώπων μη μουσουλμανικών μειονοτήτων στην Τουρκία, κυρίως Αρμενίων. Συνολικά 290 άνθρωποι κατηγορούνται στο πλαίσιο της υπόθεσης).
Το σχέδιο, που θα πραγματοποιείτο από 41 αξιωματικούς του Ναυτικού, ανάφερε ως "επιχειρήσεις" τις δολοφονίες στην Μαλάτια, τη δολοφονία το 2006, του καθολικού ιερέα Αντρέα Σαντόρο και τη δολοφονία του 2007, του Αρμένιου εκδότη της εβδομαδιαίας εφημερίδας Agos, Χραντ Ντινκ.
Ερωτηθείς από τους δικαστές, ο Varol Bulent Aral – που κατηγορείται ότι είναι ένας από τους ανθρώπους που σχεδίασε τις δολοφονίες και αποτελεί το σύνδεσμο των δολοφόνων με τους ‘εγκεφάλους’ - είπε ότι ήθελε το δικαστήριο να μάθει ποιος υποστήριζε τον εκδοτικό οίκο Zirve. Έκανε μια αινιγματική παρατήρηση για την χήρα του Tilmann Geske, Suzanne Geske, η οποία εξακολουθεί να ζει στη Μαλάτια με τα τρία παιδιά της και να παρευρίσκεται στις ακροάσεις του δικαστηρίου.
«Θέλω να ρωτήσω τη Suzanne, τι δουλειά έχει ένας Γερμανός εδώ;"
Οι δικαστές έδιωξαν τον Aral από την αίθουσα του δικαστηρίου για ασέβεια προς το δικαστήριο, όταν είπε στους δικαστές: "Πετάτε στα σύννεφα!"
Οι δικηγόροι της Πολιτικής Αγωγής εξακολουθούν να ελπίζουν ότι οι δικαστές θα συνδέσουν το φάκελο της υπόθεσης της Μαλάτια με την υπόθεση ‘Σχέδιο Κλωβός’, η οποία δικάζεται σε δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης.
Οι απειλές βίας κατά των χριστιανών συνεχίζονται. (Βλ. ΕΔΩ και ΕΔΩ). Την περασμένη εβδομάδα τουρκικές ειδησεογραφικές πηγές ανέφεραν ότι η αστυνομία της Κωνσταντινούπολης συνέλαβε δύο υπόπτους, ηλικίας 17 και 18 ετών, που κατηγορούνται ότι συνωμοτούσαν για να δολοφονήσουν έναν ιερέα στην ευρωπαϊκή πλευρά της πόλης. Η Εισαγγελία στην Κωνσταντινούπολη εξετάζει την υπόθεση.
Σχ. Κ.Ο.: Σε έφοδο που πραγματοποίησε η τουρκική αστυνομία σε σπίτι στην περιοχή Ουμράνιγιε της ασιατικής πλευράς της Κωνσταντινούπολης συνέλαβε 16 άτομα σπείρας ναρκωτικών. «Εάν δεν συλλαμβανόμουν, θα σκότωνα τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο» φέρεται να έχει δηλώσει στην πρώτη του κατάθεση ένας μέλος της σπείρας. Το μέλος της σπείρας με αρχικά ονόματος Μ.Γ είπε στην κατάθεσή του, σύμφωνα με το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο DHA, ότι εάν δεν είχε συλληφθεί θα σκότωνε τον Οικουμενικό Πατριάρχη επειδή όπως είπε «είναι εχθρικός προς τους μουσουλμάνους».
http://redskywarning.blogspot.com/search/label/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΠΙΠΛΑ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΓΟΥΣΤΟ