Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Ανησυχίες για ακτινοβολία στα ευρωπαϊκά λιμάνια


 

Η Λιμενική Αρχή του Αμβούργου επεξεργάζεται σχέδια έκτακτης ανάγκης για πλοία που παρουσιάζουν υψηλά επίπεδα ραδιενεργού ακτινοβολίας, πλοία που προέρχονται από ασιατικές χώρες, σύμφωνα με την Financial Times Deutschland

 

Σε πρωτοσέλιδο άρθρο των Financial Times Deutschland (FTD) αναφέρεται ότι η Λιμενική Αρχή του Αμβούργου, σε συνεργασία με το τελωνείο και το τοπικό υπουργείο Εσωτερικών, επεξεργάζεται σχέδιο εκτάκτου ανάγκης για την αντιμετώπιση επιβαρυμένων με ραδιενέργεια φορτηγών πλοίων.
Οι τελωνειακές Αρχές θα ελέγχουν τα πλοία, που έρχονται από την Ιαπωνία ή έχουν περάσει πολύ κοντά από αυτή.
 
Τα πλοία από την Ιαπωνία θα αποπέμπονται από τα ευρωπαϊκά λιμάνια
 
Containerschiffe im Hafen von Rotterdam, aufgenommen am 05.04.2004 Foto: Robert Vos ANP dpaBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Μέτρα για τα πλοία από την Ιαπωνία εξετάζουν και οι αρμόδιοι στο ολλανδικό λιμάνι του ΡότερνταμΣύμφωνα με εκπρόσωπο του τοπικού υπουργείου Εσωτερικών, η Γερμανία έχει το πλεονέκτημα ότι τα πλοία που έρχονται από την Ιαπωνία προσεγγίζουν κατά κανόνα αρχικά σε άλλα ευρωπαϊκά λιμάνια και κυρίως αυτό του Ρότερνταμ. Στο μεγαλύτερο ευρωπαϊκό λιμάνι εν τω μεταξύ, οι λιμενικές Αρχές απαιτούν από τις εφοπλιστικές εταιρείες και τους πλοιάρχους να εγγυηθούν γραπτώς ότι τα φορτηγά πλοία τους που προέρχονται από την Ασία δεν έχουν επιβαρυνθεί με ραδιενέργεια. Τους ζητούν επίσης να καταθέτουν κατάλογο με τα προηγούμενα δέκα λιμάνια, τα οποία προσέγγισαν. Όπως ελέχθη, ειδική ομάδα λιμενικών ελέγχει επί τόπου το ποσοστό ραδιενέργειας των πλοίων.
Οι γερμανικοί Financial Times υπενθυμίζουν ότι στα μέσα Απριλίου θα φτάσουν σε ευρωπαϊκά λιμάνια τα πρώτα μολυσμένα με ραδιενέργεια φορτηγά πλοία από την Ιαπωνία.
Η εφημερίδα φιλοξενεί δηλώσεις του Erik van Noordaa, που είναι ο επικεφαλής της ελεγκτικής υπηρεσίας πλοίων της ναυτιλιακής Germanischer Lloyd, και ο οποίος παραδέχτηκε ότι δεν έχει βρεθεί ακόμα λύση για το πώς θα αντιμετωπίζονται τα πλοία από την Ασία. Εκτιμά πάντως ότι τα πλοία από την Ιαπωνία θα αποπέμπονται από τα ευρωπαϊκά λιμάνια.
 
Επιμέλεια: Σταμάτης Ασημένιος
Υπεύθ. Σύνταξης: Στέφανος Γεωργακόπουλος
 
http://www.dw-world.de/dw/article/0,,14953724,00.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΠΙΠΛΑ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΓΟΥΣΤΟ