Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Κένταυροι ....αληθεια 'η ψεμα;


Εκτύπωση E-mail
Μυθολογικά όντα, από τη μέση και πάνω άνθρωποι και κατά το υπόλοιπο άλογα. Κατά την παράδοση κατοικούσαν στα ορεινά της θεσσαλίας, της Αρκαδίας και στο ακρωτήριο Μαλέας. Είναι τα πνεύματα της καταιγίδας, που συσσωρεύονται γύρω από τις κορυφές των βουνών.
 Η παράδοση αναφέρει οτι ο Ιξίων ήταν βασιλιάς των Λαπίθων στη Θεσσαλία. Έταξε στο Δηΐονα πολλά δώρα για να του δώσει οε γάμο τη θυγατέρα του Δία. Μετά το γάμο, όταν ο Δηΐονας ζήτησε τα δώρα που του είχε τάξει, ο Ιξίων τον έρριξε σε τάφρο με αναμμένα κάρβουνα. Αυτό θεωρήθηκε μεγάλο έγκλημα χωρίς εξαγνισμό. Ο Δίας όμως τον λυπήθηκε. Τον κάλεσε στον Όλυμπο, τον εξάγνισε και του πρόσφερε μάλιστα και αμβροσία που τον έκανε αθάνατο. Αχάριστος όμως όπως ήταν ο Ιξίων, τόλμησε να ερωτευθεί την Ήρα και μάλιστα δοκίμασε να την βιάσει. Ο Δίας εξοργίστηκε και μαζί με την Ήρα κατασκεύασαν ένα σύννεφο με τη μορφή της θεάς. Ο Ιξίων ήλθε σε ερωτική επαφή με το φάντασμα και απόκτησε πολλά αγόρια, τους Κενταύρους. Οι Κένταυροι θεωρούνταν άγρια τέρατα και κατέστρεφαν τους αγρούς. Ο Κένταυρος Φώλος ήταν γιος του Σιληνού (Σειληνού) και μίας Μελιάδας Νύμφης. Ο Δίας για την υπερβολική αχαριστία του Ιξίονος, που τόλμησε να προσβάλει τη μητέρα των θεών, τον έδεσε σε ένα φλεγόμενο τροχό και τον πέταξε στους αιθέρες να περιστρέφεται αιώνια. (Αλλος μύθος αναφέρει πως τον έρριξε στα τάρταρα με τον περιστρεφόμενο και φλεγόμενο τροχό).
Περίφημη κατα την παράδωση είναι η κενταυρομαχία, δηλ. η μάχη μεταξύ των Κενταύρων και των Λαπιθών, που ήταν και αυτοί μυθικά πλάσματα της ίδιας οικογένειας με τους Κένταυρους. Η συμπλοκή μεταξύ τους ξέσπασε, όταν ο βασιλιάς των Λαπιθών Πειρίθοος νυμφεύτηκε την Ιπποδάμεια. Στις γιορτές του γάμου είχε προσκληθεί και ο Κένταυρος Ευρυτίωνας, ο οποίος μέθυσε τόσο, ώστε:
«με το πιοτό τυφλώθηκε, και στου Πειρίθοου τότες έργα φριχτά η μανία του τον έκαμε να πράξει» (Ιλιάδ. Φ 297).
Οι ήρωες τότε εξοργίστηκαν, τον έσυραν έξω και του έκοψαν τα αυτιά και τη μύτη. Οι αδελφοί του Κένταυροι έτρεξαν να εκδικηθούν οπλισμένοι με πελώριους βράχους και τεράστια δέντρα, που τα κρατούσαν σαν ακόντια. Όρμησαν με Θόρυβο στην αίθουσα του συμποσίου, προσπάθησαν να αρπάξουν τους νέους και τις νεανίδες και σκότωσαν πολλούς Λαπίθες. Αυτοί όμως με αρχηγό τον Πειρίθοο και με την ενίσχυση του ανίκητου Θησέα συνήλθαν γρήγορα και αντεττιτέθηκαν. Ακολούθησε μάχη σώμα με σώμα· σκότωσαν πολλούς Κένταυρους και άλλους καταδίωξαν μέχρι τους πρόποδες της Πίνδου. Ο ασυνήθιστος, θορυβώδης και τραγικός στη λύση του αυτός γάμος έδωσε αφορμή για αναρίθμητες παραστάσεις στην αρχαία ελληνική τέχνη. Άλλες θεσσαλικές παραδόσεις παριστάνουν τους Κένταυρους με εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά. Γνωρίζουν τα θεραπευτικά βότανα και γιατρεύουν μ' αυτά διάφορες ασθένειες. Με τον καιρό το προνόμιο αυτό περιορίζεται μόνο στον Κένταυρο Χείρωνα. Ο ήπιος χαρακτήρας του σοφού αυτού Κένταυρου και παιδαγωγού ηρώων, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το χαρακτήρα των αδελφών του.

Γενεαλογικός ιστός του Κένταυρου Χείρωνα

ΚΡΟΝΟΣ (θεός) και ΦΙΛΥΡΑ (θυγατέρα του Ωκεανού) γέννησαν : ΧΕΙΡΩΝ (κένταυρος σοφός δάσκαλος, γιατρός και αστρονόμος)
ΧΕΙΡΩΝ και ? γέννησαν : ΙΠΠΩ ή ΙΠΠΗ
ΙΠΠΩ και ΒΟΡΕΑΣ γέννησαν : ΜΕΛΑΝΙΠΠΗ
ΜΕΛΑΝΙΠΠΗ και ΠΟΣΕΙΔΩΝ γέννησαν : ΑΙΟΛΟΣ και ΒΟΙΩΤΟΣ

Ο Κένταυρος Χειρών.

Ο Κρόνος πήρε μορφή αλόγου και έσμιξε με τη Φιλύρα. Από αυτή την ένωση γεννήθηκε ο Χειρών με σώμα αλόγου αλλά με ανθρώπινα χέρια. Ανήκει στην ίδια γενιά με τους θεούς του Ολύμπου και ήταν αθάνατος. Ζούσε στο Πήλιο της Θεσσαλίας σε ένα μεγάλο σπήλαιο, που το χρησιμοποιούσε ως πανεπιστημιακό νοσοκομείο και Ιατρική σχολή. Δίδασκε μουσική, ηθική, ιατρική -ιδιαίτερα χειρουργική, γεωγραφία, αστρονομία, την τέχνη του κυνηγιού, του πολέμου και άλλα όσα του είχε διδάξει ο δικός του δάσκαλος, ο Απόλλων. Μαθητές του υπήρξαν οι Ασκληπιός, Ορφεύς, Ιάσων, Αχιλλεύς και πολλοί άλλοι ένδοξοι ήρωες. Προστάτευε τους φιλήσυχους ανθρώπους από τους άλλους κακούς κενταύρους του Ιξίονος, που κατέστρεφαν ζώα, κήπους και ανθρώπους της Θεσσαλίας. Ο Χείρων έδωσε στον Ιάσονα, προτού ξεκινήσει για την Αργοναυτική εκστρατεία, μία γυάλινη σφαίρα. Πάνω σε αυτήν ήταν χαραγμένος ο Ουράνιος θόλος με όλα τα αστέρια για προσανατολισμό μέρα και νύχτα σε όποιες θάλασσες και στεριές και αν βρισκόταν. Επίσης του έδωσε χάρτες της Γης και όλες τις οδηγίες για τα μεγάλα ταξίδια της Αργοναυτικής. Κάποτε ο Χείρων πολέμησε -σύμμαχος με τον Ηρακλή- τους άλλους κενταύρους και πληγώθηκε θανάσιμα από ένα βέλος του ίδιου του Ηρακλή. Αποσύρθηκε στη σπηλιά του και προσπάθησε να επουλώσει την πληγή με θεραπευτικά βότανα. Τα βέλη όμως του ήρωα ήταν αγιάτρευτα και έτσι ο Χείρωνας υπέφερε. Ο Προμηθεύς που ήταν θνητός τον λυπήθηκε. Αντάλλαξε με το Χείρωνα την αθανασία και με αυτόν τον τρόπο ο Προμηθεύς έγινε αθάνατος και η ψυχή του Χείρωνος ησύχασε με τον θάνατο.

Οι πιο σημαντικοί Κένταυροι

Αβας , Βιάνωρ , Εμμάχιας , Κλάνις , Νέσσος , Ριφεύς , Αγριος , Βραβήνωρ, Ενοπίων , Κρίεων , Νύκεων , Ροίκος , Αγχιος , Βρήεος , Ερύγδουπος , Κύλλαρας , Οδίεης , Ροίεος , Ανφαχος , Βρόμιος , Ευρυνσμος , Κυρηναίος , Όϊκλος , Ετίφυλος , Αμφίων , Γρυνεύς , Εύρυεος , Λατρεύς , Όμαδος , Αμύδας , Γρυφαίος , θαύμας , Λυκάβας , Όρειος , Τηλεβόας , Αμύκος , Δάφνις , θούριος , Λυκίδας , Ορνεύς , Ύλης , Αοβολος , Δημολέων , θηράμων , Λύκητος , Φαιοκομης , Αργεύς , Δίκτυς , θηρεύς , Λυκόδας , Παιάντωρ , Φρύξος , Αρήος , Δόρπος , Βηροκτόνος , Λύκος , Πειοήνωρ , Χθόνιος , Αρκεος , Δορύλας , Ξόνιος , Μέδων , Περιμπδης , Χρόμις , Αρμανδίυν , Λούπων , Ιμβρεύς , Μελαγχαίεης , Πεεραίος , Αρπαγος , Δρύαλος , Ίππασος , Μελανεύς , Παλύνωρ , Φολόε , Αστυλος , Δυναίος , Ιπποείων , Μέρμερος , Πραξίων , ΧΕΙΡΩΝ , Αφείδας , Έλιμος , Ισοπλής , Μίμος , Πυράκμων , Αφαρεύς , Έλοψ , Ιφίνοος , Μόνυχος , Πύρηΐος


http://www.diodos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΠΙΠΛΑ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΓΟΥΣΤΟ