Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Πάνω από την Ελλάδα το ραδιενεργό νέφος


Πάνω από την Ελλάδα βρίσκεται από σήμερα το ραδιενεργό νέφος που δημιουργήθηκε από τις εκρήξεις των πυρηνικών αντιδραστήρων στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας. Όπως επισήμανε σχετικά με το θέμα ο προεδρεύων της επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής Κ. Καρτάλης,
το ραδιενεργό νέφος είναι ιδιαίτερα εξασθενημένο, εκατό χιλιάδες μέχρι ένα εκατομμύριο φορές πιο εξασθενημένο από αυτό που είχε έλθει από το Τσέρνομπιλ. Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τη δημόσια υγεία ή την τροφική αλυσίδα. Σημειώνεται ότι ο κ. Καρτάλης συζήτησε την Τετάρτη το θέμα παρουσία του προέδρου κι αντιπροέδρου της Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας της Ελλάδας αλλά και άλλων επιστημόνων που είχαν κληθεί από το Δημόκριτο. Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας ert.gr, παραθέτοντας επιστημονικά στοιχεία, o κ. Καρτάλης τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία ασφάλεια στην κατασκευή πυρηνικών εργοστασίων, όπως τουλάχιστον φάνηκε από το δυστύχημα της Ιαπωνίας, δεδομένου ότι τα φυσικά φαινόμενα μπορεί να ξεπεράσουν κάθε πρόβλεψη. Η Ελλάδα περιστοιχίζεται από πυρηνικά εργοστάσια που βρίσκονται σε Βουλγαρία, Ρουμανία και Σλοβακία, ενώ ενδέχεται η Τουρκία να κατασκευάσει δύο μονάδες μια στη Σινώπη στο βορά και μία στο Ακούγιο απέναντι από τη Ρόδο.

Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Καρτάλης υπογράμμισε ότι η ΕΕ θα πρέπει να επανεξετάσει το θέμα της αντικατάστασης της πυρηνικής ενέργειας με άλλες φιλικές προς το περιβάλλον.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΠΙΠΛΑ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΓΟΥΣΤΟ