Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Δραστική αλλαγή στην ενεργειακή πολιτική...



Του Γιώργου Κύρτσου
Τα γεγονότα στη Λιβύη και στην Ιαπωνία έχουν μια ενεργειακή διάσταση που επηρεάζει άμεσα την ελληνική οικονομία και την προοπτική της. Η κυβέρνηση Παπανδρέου καλείται να προχωρήσει στην άμεση προσαρμογή της ενεργειακής πολιτικής που ακολουθεί στη νέα διεθνή πραγματικότητα.
Ακριβό πετρέλαιο
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη έχει....
σχέση με τον έλεγχο του «μαύρου χρυσού». Η Γαλλία και άλλες δυτικές δυνάμεις κάνουν επίδειξη αποφασιστικότητας και ισχύος, για να στείλουν το μήνυμα ότι είναι έτοιμες να διεκδικήσουν τον έλεγχο μιας περιοχής που καλύπτει μεγάλο μέρος των αναγκών της Δύσης σε πετρέλαιο.
Ο εμφύλιος στη Λιβύη συμπίπτει χρονικά με την αναταραχή στην Τυνησία και την Αίγυπτο, την εξέγερση στην Υεμένη και την ανάπτυξη ενός κινήματος διαμαρτυρίας σε χώρες όπως η Συρία και το Μαρόκο. Το σημαντικότερο είναι ότι συνδυάζεται με τη διαμάχη μεταξύ σουνιτών και σιιτών που έχει ξεσπάσει στο Μπαχρέιν. Οι σιίτες, που αποτελούν την πλειοψηφία σε αυτήν τη μικρή χώρα, διεκδικούν τα δημοκρατικά τους δικαιώματα, ενώ η Σαουδική Αραβία, που ελέγχεται από σουνίτες και θεωρείται υπερδύναμη στην παραγωγή πετρελαίου, έστειλε στρατεύματα για να βοηθήσουν το μονάρχη του Μπαχρέιν να καταστείλει τη λαϊκή εξέγερση.
Η παρέμβαση της σουνιτικής μοναρχίας της Σαουδικής Αραβίας προκαλεί τον ανταγωνισμό με το θεοκρατικό καθεστώς του Ιράν, στο οποίο κυριαρχούν οι σιίτες. Δημιουργούνται έτσι οι προϋποθέσεις για μια μελλοντική αναμέτρηση σουνιτών και σιιτών στην περιοχή του Κόλπου, που μπορεί να στείλει τη διεθνή τιμή του πετρελαίου στα ύψη. Ούτως ή άλλως, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία περίοδο εξαιρετικά ακριβού πετρελαίου, εφόσον η αναταραχή στη βόρεια Αφρική και στην περιοχή του Κόλπου προβλέπεται να διαρκέσει, όποια και να είναι η εξέλιξη της στρατιωτικής επέμβασης στη Λιβύη ή της αντιπαράθεσης σιιτών και σουνιτών στο Μπαχρέιν.
Ελληνική αντίδραση
Η ελληνική αντίδραση στην κατάσταση που διαμορφώνεται πρέπει να είναι η μείωση της φορολογίας των καυσίμων, για να ελεγχθεί ο στασιμοπληθωρισμός που δημιουργεί η πολιτική του μνημονίου, σε συνδυασμό με την άνοδο της διεθνούς τιμής του πετρελαίου, και να αποτραπεί η πλήρης κατάρρευση του παραγωγικού ιδιωτικού τομέα της ελληνικής οικονομίας.
Είναι εθνική ανάγκη να περιοριστεί «εδώ και τώρα» το κόστος των καυσίμων για την ελληνική οικονομία, και αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσα από την οργανωμένη μείωση της προκλητικά υψηλής και αντιπαραγωγικής φορολογίας. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση πρέπει να στραφεί στην ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, εξασφαλίζοντας τα αναγκαία κονδύλια, προσελκύοντας το ενδιαφέρον Ελλήνων και ξένων επενδυτών και αντιμετωπίζοντας τη γραφειοκρατία και τη διαφθορά της κεντρικής διοίκησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πρέπει να περιορίσουμε την εξάρτησή μας από το εισαγόμενο πετρέλαιο, για να βελτιώσουμε, σε βάθος χρόνου, το εμπορικό μας ισοζύγιο και να γίνουν οι ελληνικές επιχειρήσεις πιο ανταγωνιστικές σε διεθνές επίπεδο.
Το πυρηνικό ατύχημα που προκάλεσαν ο μεγάλος σεισμός και το τσουνάμι που ακολούθησε στην Ιαπωνία ενισχύει τις αντιρρήσεις στην κατασκευή πυρηνικών σταθμών παραγωγής ενέργειας σε σεισμογενείς περιοχές. Με το κόστος του πετρελαίου στα ύψη και την πυρηνική περιπέτεια να μην έχει υποστηρικτές στην Ελλάδα είναι φανερό ότι πρέπει να στραφούμε στην ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας. Πρόκειται για μία ακριβή επένδυση, τουλάχιστον στην πρώτη φάση της, η οποία, όμως, είναι στρατηγικής σημασίας για την ελληνική οικονομία και δικαιολογείται απόλυτα από το διεθνές ενεργειακό περιβάλλον που διαμορφώνεται.

http://hassapis-peter.blogspot.com/2011/03/blog-post_4941.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΠΙΠΛΑ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΓΟΥΣΤΟ