Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Η Χάρτα των Θεμελειωδών Δικαιωμάτων πρέπει να γίνει πραγματικότητα


Η Επιτρόπισα κα Viviane Reding:

Η Χάρτα των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων πρέπει να γίνει πραγματικότητα για τις πολίτισες-ες της ΕΕ

Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 22.6.10 το πρωί, η ευρωπαία επιτρόπισα για τη Δικαιοσύνη, τα Θεμελιώδη δικαιώματα και την ιθαγένεια δήλωσε ότι είναι πρόθυμη ώστε να γίνει η Χάρτα των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων πραγματικότητα για τις πολίτισες-ες της ΕΕ.

Σήμερα και χθες, η επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών διοργάνωσε δημόσια ακρόαση σχετικά με τον αντίκτυπο της Χάρτας των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων στην ανάπτυξη ενός ευρωπαϊκού χώρου ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης.

Η Επιτρόπισα κα Reding περιέγραψε πως η Χάρτα καθίσταται νομικά δεσμευτική (με την έναρξη ισχύος της Συνθήκης της Λισαβόνας), ως "μια σημαντική ανακάλυψη στην «νομοθεσία της ΕΕ, επιμένοντας ότι θα πρέπει τώρα να γίνει «μια πυξίδα για το σύνολο του Σώματος των Επιτροπισών-ων, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο "κατά την εκπόνηση της κοινοτικής νομοθεσίας.


Ανήγγειλε ότι η Επιτροπή θα εκπονήσει μια επίσημη επικοινωνία σχετικά με την εφαρμογή της Χάρτας γύρω στον Οκτώβριο 2010, η οποία θα συνοδεύεται από ετήσιες εκθέσεις σχετικά με την εφαρμογή της και θα συζητήται κάθε χρονιά στο Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.

Επιπλέον, η Επιτρόπισα διευκρίνησε πως, όταν η Επιτροπή θα θεωρεί-μελετά διαφορετικές επιλογές για τη νομοθεσία της ΕΕ στο μέλλον (μια διαδικασία γνωστή ως εκτίμηση των επιπτώσεων), θα συμπεριλαμβάνει πλέον και το κεφάλαιο των θεμελιωδών δικαιωμάτων που θα εξηγεί-εκθέτει "το βαθμό προσβολής των θεμελιωδών δικαιωμάτων, καθώς και την αναγκαιότητα μιας τέτοιας παρέμβασης".

Η Viviane Reding κατέληξε στο συμπέρασμα, τονίζοντας πως η Χάρτα των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων πρέπει να γίνει πραγματικότητα για τις πολίτισες-ες της ΕΕ, και ότι αυτό απαιτεί από την Επιτροπή, το Κοινοβούλιο και τις Χώρες μέλη να συνεργαστούν με αυτό το νέο νομικό μέσο.

Το άρθρο 21 της Χάρτας των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων ορίζει ότι «Απαγορεύεται κάθε διάκριση για οιοδήποτε αιτία, ιδίως λόγω φύλου, φυλής, χρώματος, εθνικής ή κοινωνικής προέλευσης, γενετικών χαρακτηριστικών, γλώσσας, θρησκείας ή πεποιθήσεων, πολιτικών φρονημάτων ή κάθε άλλης γνώμης, ιδιότητας μέλους εθνικής μειονότητας, περιουσίας, γέννησης, αναπηρίας, ηλικίας ή σεξουαλικού προσανατολισμού απαγορεύεται".


Το άρθρο το βρήκαμε στις 22.6.10 και το μεταφράσαμε από την http://www.lgbt-ep.eu/news-stories/charter-of-fundamental-rights-must-become-a-reality/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΠΙΠΛΑ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΓΟΥΣΤΟ