Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

ΒΡΕΤΑΝΙΑ: Από την ηλικία των τεσσάρων τα παιδιά θα διδάσκονται τον αθεϊσμό στο μάθημα των θρησκευτικών



Οι μαθητές ηλικίας μόλις τεσσάρων ετών θα πρέπει να διδάσκονται την αθεΐα σε μια κίνηση με την οποία τα σχολεία ελπίζουν ότι θα εξοπλίσουν τα παιδιά να είναι «πολίτες του κόσμου».
Η Διεύθυνση της Εκπαίδευσης στο Blackburn, Darwen και Lancashire, έχουν αναδιαρθρώσει ριζικά το αναλυτικό πρόγραμμα στο μάθημα θρησκευτικών (RE) ώστε να εισάγουν και τις ‘μη θρησκευτικές πεποιθήσεις’.
Οι νέοι θα συνεχίσουν να μαθαίνουν για τις έξι μεγάλες θρησκείες – τον Χριστιανισμό, τον Βουδισμό, τον Ινδουισμό, το Ισλάμ, τον Ιουδαϊσμού και τον Σιχισμό - αλλά θα πρέπει επίσης να διδάσκονται τον ‘ουμανισμό’, την πεποίθηση ότι δεν υπάρχει Θεός ή Θεοί, και ότι οι ηθικές αξίες έχουν βάση στην ανθρώπινη φύση και εμπειρία.
Η κίνηση αυτή αναγνωρίζει ότι περισσότερες από 10.000 άνθρωποι στην περιοχή του Δήμου δεν έχουν θρησκευτικές πεποιθήσεις. Τόσο οι μαθητές της πρωτοβάθμιας όσο και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα πρέπει να περιλαμβάνονται στο νέο δεδομένο.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ‘Ουμανισμός’ (ή ανθρωπισμός);
Οι ουμανιστές απορρίπτουν τις θρησκευτικές πεποιθήσεις και τις προλήψεις.
Αντ 'αυτού, πιστεύουν ότι μπορούμε να εννοήσουμε τον κόσμο χρησιμοποιώντας την λογική, την εμπειρία και τις κοινές αξίες.
Λένε ότι μπορούμε να κάνουμε τη ζωή μας καλύτερη δημιουργώντας κάποιο νόημα και σκοπό για τον εαυτό μας, και επιλέγοντας την ανάληψη της ευθύνης για τις ενέργειές μας.
Οι ουμανιστές δεν πιστεύουν ότι το σύμπαν χρειάζεται μια θεϊκή εξουσία για να καθορίσει την αξία του.
Είναι σημαντικό να ενεργεί κάποιος ηθικά απέναντι στους άλλους, όχι λόγω της θείας επιτακτικής ανάγκης, αλλά επειδή οι άνθρωποι έχουν έμφυτη αξιοπρέπεια, λένε.
Οι ουμανιστές πιστεύουν ότι έχουμε μόνο μία ζωή, είναι ευθύνη μας να κάνουμε μια καλή ζωή, και να τη ζήσουμε καλά.
Η Fiona Moss, από το RE Today, η οποία συνέβαλε στη δημιουργία του νέου αναλυτικού προγράμματος, δήλωσε: «Πρέπει πραγματικά να αναγνωρίσουμε ότι κάποιοι άνθρωποι δεν πιστεύουν στο Θεό και δεν έχουν θρησκευτικό υπόβαθρο.
«Πρέπει να κάνουμε τα παιδιά να γνωρίζουν και την απουσία θρησκευτικών πεποιθήσεων.
«Θέλουμε να υποστηρίξουμε τα παιδιά να συμμετάσχουν και να ενθουσιαστούν με το μάθημα για να γίνουν καλοί πολίτες στο Blackburn και στον κόσμο.
«Ο στόχος γι’ αυτούς είναι να είναι βέβαιοι όπου βρεθούν." Αλλά ο Salim Mulla, πρόεδρος του Συμβουλίου για τα τζαμιά στο Lancashire, ανησυχεί για το αποτέλεσμα αυτών των διδασκαλιών.
«Πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να έχουμε αξίες θρησκευτικής πίστης είτε είναι χριστιανικής, είτε ισλαμικής είτε οποιασδήποτε άλλης θρησκείας», είπε.
«Οι αξίες είναι πάρα πολύ σημαντικές. Δεν νομίζω ότι η περί μη ύπαρξης Θεού πίστη θα πρέπει να εισαχθεί στο πρόγραμμα σπουδών.
«Δεν νομίζω ότι είναι σωστό. Οι άνθρωποι γεννιούνται μέσα σε θρησκείες και μεγαλώνουν μέσα στη πίστη και έτσι πρέπει να παραμείνουν.
«Η μη-θρησκευτικές πεποιθήσεις στέλνουν ένα λάθος μήνυμα προς τα παιδιά και τα μπερδεύουμε."
Το νέο αναλυτικό πρόγραμμα καταρτίστηκε μετά την εξέταση της απογραφής του 2001, η οποία αποκάλυψε ότι, παρόλο που ο δήμος έχει εκπροσώπους από το σύνολο των έξι μεγάλων θρησκειών, υπήρχαν περισσότερα από 10.000 άτομα που δήλωσαν ότι δεν ακολουθούν κάποια θρησκεία.
Κατά την έναρξη ο Dot Thomson, υπάλληλος για την βελτίωση των σχολείων, είπε: «Δεν θα χαρακτήριζα τη διδακτέα ύλη ως ριζοσπαστική, αλλά είναι κάτι διαφορετικό από αυτό που γνωρίζαμε στο Μπλάκμπερν.
«Αυτή είναι η πρώτη φορά που δίνουμε σεβασμό σε μη θρησκευτικές στάσεις ζωής.
«Είναι μια σημαντική περιοχή. Περιμένουμε την απογραφή του τρέχοντος έτους που θα δείξει τις ποικίλες θρησκείες και πεποιθήσεις στην περιοχή και θα πρέπει να αντικατοπτρίζεται αυτό στην διδασκαλία των θρησκευτικών στα σχολεία.
«Αυτή η διδακτέα ύλη είναι πιο ευφάνταστη και δημιουργική». Το νέο πρόγραμμα σπουδών θα διδάσκεται και στα 28 σχολεία του δήμου από τον Σεπτέμβριο.
Ο δημοτικός σύμβουλος Chris Thayne, πρόεδρος του ‘Standing Advisory Councils on Religious Education’ στο Μπλάκμπερν, είπε: «Δεν θέλουμε το μέλλον να είναι τυφλό. Θέλουμε να φωτίζεται. Χρειαζόμαστε κατανόηση χωρίς προκατάληψη».
Ο αιδεσιμότατος Kevin Logan, ένας τοπικός δημοσιογράφος, συγγραφέας και θρησκευτικός ηγέτης της κοινότητας, δήλωσε: «Είναι μεγάλη αλλαγή, αλλά είναι απολύτως σωστό να αναγνωρίσουμε τον αθεϊσμό και τον ουμανισμό.
«Είναι μια θρησκεία όπως οι άλλες. Μόνο που οι άνθρωποι λατρεύουν τον άνθρωπο αντί του Θεού.
«Σε καμία περίπτωση δεν ανησυχώ για τον Χριστιανισμό. Μπορεί να σταθεί εναντίον οποιασδήποτε πίστης και να βγει στο φως. "


http://redskywarning.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΠΙΠΛΑ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΓΟΥΣΤΟ