Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Ανύπαντροι πατεράδες αποκτούν δικαίωμα επιμέλειας (αλλού οχι στην Ελλάδα)


10 / 12 / 2009
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατοχύρωσε τη νομική θέση των ανύπαντρων πατεράδων. Αποκτούν δικαίωμα επιμέλειας για τα παιδιά τους ανεξάρτητα από τη συγκατάθεση της μητέρας
baby-fingerΤο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εξέδωσε χθες (03.12.09) την απόφασή του μετά από προσφυγή ενός Γερμανού που αγωνίζεται επί χρόνια για το δικαίωμα επιμέλειας της 14χρονης στο μεταξύ κόρης του. Το δικαστήριο του Στρασβούργου τον δικαίωσε.
 Στη Γερμανία περίπου το ένα τρίτο των παιδιών μεγαλώνουν με ανύπαντρους γονείς. Κατά κανόνα τα παιδιά μένουν στη μητέρα, η οποία από το νόμο έχει το δικαίωμα επιμέλειας. Παράλληλα όμως υπάρχουν χιλιάδες ανύπαντροι πατεράδες, οι οποίοι δεν έχουν καμία επαφή με τα παιδιά τους, εκτός εάν το επιτρέπει η μητέρα. Μόνο με τη συγκατάθεσή της μπορούν να συμμετέχουν στην ανατροφή του παιδιού.
Αυτό το νομικό πλαίσιο που ισχύει σήμερα στη Γερμανία δεν συνάδει με τα ανθρώπινα δικαιώματα και πρέπει να αλλάξει, έκρινε το Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο.
Ο Φρανσγιόργκ Κριγκ από την οργάνωση ανύπαντρων πατεράδων στη Βάδη Βυρτεμβέργη, έχει ζήσει την περιπέτεια αυτή με τις δύο κόρες του και εκτιμά ότι η κυβέρνηση του Βερολίνου «θα δρομολογήσει την αλλαγή του νόμου, ανταποκρινόμενη στην απόφαση ότι η ανυπαρξία του δικαιώματος επιμέλειας για ανύπαντρους πατεράδες παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτό σημαίνει ότι πατεράδες θα μπορούν με απόφαση δικαστηρίου να παίρνουν το δικαίωμα επιμέλειας. Πιστεύω ότι θα υπάρξει μια πλημμυρίδα προσφυγών στα δικαστήρια, διότι υπάρχουν χιλιάδες πατεράδες που θέλουν το δικαίωμα επιμέλειας”.
Αποκλεισμένοι από την ανατροφή των παιδιών
Η πρακτική που ακολουθούν μέχρι σήμερα τα γερμανικά δικαστήρια είναι να μοιράζουν το δικαίωμα επιμέλειας, μόνον με τη συγκατάθεση της μητέρας. Εφεξής δεν θα εξαρτάται το δικαίωμα επιμέλειας ανύπαντρων πατεράδων από τη συγκατάθεση της μητέρας.
Σε περίπτωση που το αρνούνταν, οι πατεράδες ήταν πλήρως αποκλεισμένοι από την ανατροφή των παιδιών τους. “Αν έχει κάποιος ένα παιδί τριών-τεσσάρων χρονών και δεν μπορεί να το δει για δέκα μήνες, είναι τρομερό. Είναι παραβίαση ανθρώπινου δικαιώματος, είναι μαρτύριο”, λέει ο Φρανσγιόργκ.
Στην προκειμένη περίπτωση το Δικαστήριο του Στρασβούργου στηρίχτηκε για την απόφασή του στο άρθρο 8 της Ευρωπαϊκής Χάρτας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Αυτό ορίζει ότι το δικαίωμα προστασίας της οικογενειακής ζωής έχει ο καθένας ανεξαρτήτως προέλευσης, θρησκείας ή γένους. Και σύμφωνα με τη λογική των δικαστών του Στρασβούργου οι ανύπαντροι πατεράδες τυγχάνουν μειονεκτικής μεταχείρισης από τη γερμανική δικονομία. Και αυτό από την άλλη παραβιάζει το περί διακρίσεων άρθρο 14 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Martin Durm / Γιώργος Παππάς
Υπεύθ. σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου


Πηγή: Ανύπαντροι πατεράδες αποκτούν δικαίωμα επιμέλειας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΠΙΠΛΑ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΓΟΥΣΤΟ