Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Το πικρό δίδαγμα του Τσέρνομπιλ


 

Πριν από 25 χρόνια έγινε το τραγικό δυστύχημα στο Τσέρνομπιλ. Στα πλαίσια αυτής της επετείου μια ομάδα της Greenpeace ταξίδεψε στην Ουκρανία και διαπίστωσε πως οι ολέθριες συνέπειες είναι εμφανείς μέχρι σήμερα.

 

Τα άσχημα νέα για ένα ενδεχόμενο πυρηνικό ατύχημα στην Ιαπωνία βρήκαν την ακτιβίστρια της Greenpeace Ασλιχάν Τάμερ στον τόπο όπου μέχρι σήμερα έχει σημειωθεί το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα στον κόσμο, στο Τσέρνομπιλ.

«Ήμασταν στο Τσέρνομπιλ, όταν έφθασε η είδηση από την Ιαπωνία και είδα τα πρόσωπα των ανθρώπων. Χωρίς λόγια, μόνο να έβλεπε κανείς την έκφρασή τους. Μας έλεγαν πως δεν ξέρουμε τι θα συμβεί τώρα στην Ιαπωνία, ξέρουμε όμως πως θα είναι τα πράγματα μετά από 25 χρόνια».

Το ραδιενεργό νέφος τότε απλώθηκε σε εκατοντάδες χιλιόμετρα και οι συνέπειες στο περιβάλλον είναι εμφανείς μέχρι σήμερα:

Εγκαταλελειμένα σπίτια στο ΤσέρνομπιλBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Εγκαταλελειμένα σπίτια στο Τσέρνομπιλ«Ταξιδέψαμε σε περιοχές που είναι αρκετά μακριά από την αποκλεισμένη περιοχή και διαπιστώσαμε πως υπάρχει ένας πολύ μεγάλος βαθμός μόλυνσης κυρίως όσον αφορά το γάλα και μια σειρά από τρόφιμα. Οι άνθρωποι είναι εκτεθειμένοι στη ραδιενεργό μόλυνση ακόμα και σήμερα μέσω της διατροφικής αλυσίδας».

Τα παιδιά τα μεγαλύτερα θύματα

Κυρίως τα παιδιά υποφέρουν περισσότερο από όλα, επισημαίνει η ακτιβίστρια της Greenpeace:

«Διαπιστώσαμε πως τα παιδιά υποφέρουν από γενετικές διαταραχές. Πρόκειται για παιδιά που οι γονείς τους εκτέθηκαν στην ακτινοβολία πριν από 25 χρόνια. Μερικές φορές λείπουν τα εσωτερικά όργανα και συχνά αντιμετωπίζουν προβλήματα με την καρδιά» λέει η Ασλιχάν Τάμερ.

Στη Φουκουσίμα δεν μπορεί να πει κανείς ακριβώς πως θα εξελιχθούν τα πράγματα και αν οι συνέπειες θα είναι παρόμοιες με αυτές του Τσέρνομπιλ. Ειδικοί εκτιμούν πάντως πως το μέγεθος της καταστροφής θα είναι ακόμα πιο μεγάλο, σε περίπτωση που γινόταν τήξη των πυρήνων.

Ο καθηγητής πυρηνικής φυσικής Πέτερ Γιάκομπ από το Μόναχο εκτιμά πως σε μια ζώνη 20 χιλιομέτρων από το πυρηνικό εργοστάσιο θα υπάρξει μόλυνση με Κέσιο 137, η οποία θα διαρκέσει 30 περίπου χρόνια.

«Έξω από τη ζώνη των 20 χιλιομέτρων ζουν ακόμα άνθρωποι και μπορούν να εισπνεύσουν ιώδιο 131. Αυτό είχε και τις μεγαλύτερες επιπτώσεις στο Τσέρνομπιλ, διότι συγκεντρώνεται στο θυρεοειδή».

Το ιώδιο 131 είναι καρκινογόνο και οι συνέπειες άμεσα εμφανείς. Το δίδαγμα του Τσέρνομπιλ είναι πράγματι πικρό. Οι συνέπειες του τραγικού δυστυχήματος είναι μέχρι σήμερα εμφανείς. Παρόμοια θα είναι η μοίρα και των Ιαπώνων, εκτιμούν οι άνθρωποι της Greenpeace.

Irene Quaile / Μαρία Ρηγούτσου
Υπεύθυνος Σύνταξης: Στέφανος Γεωργακόπουλος

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,6475343,00.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΠΙΠΛΑ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΓΟΥΣΤΟ