Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

Πασχαλινά τσουρέκια



Συστατικά

  • 2 1/2 κιλά αλεύρι
  • 8 αυγά ολόκληρα και 2 κρόκους
  • 2 φλιτζάνια γάλα
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 500 γρ. μαργαρίνη
  • 1 φλιτζάνι σπορέλαιο
  • 2 κ.γ αλάτι
  • 3 βανίλιες
  • Το χυμό και το ξύσμα
  • 8 γρ. μαχλέπι
  • 8 γρ. κακουλέ
  • Λίγο Αλεύρι
  • 200 γρ. μαγιά
  • Λίγο χλιαρό νερό
  • Νιφάδες αμυγδάλου για το γραρνίρισμα
 Τρόπος μαγειρέματος



  • 1Ανακάτεψε το νερό, λίγο αλεύρι και τη μαγιά σκέπασέ τον
    και άφησε στην άκρη για μια ώρα


  • 2Σε μεγάλη λεκάνη ανακάτεψε το αλεύρι, τις βανίλες, το αλάτι, το μαχλέπι, τον κακουλέ, και το ξύσμα πορτοκαλιού


  • 3Σε μίξερ χτύπα τα αυγά με τη ζάχαρη και πρόσθεσε τον χυμό λεμονιού



  • 4Την ίδια ώρα λιώσε σε ένα κατσαρολάκι τη μαργαρίνη με το λάδι. Ζέστανε παράλληλα και το γάλα σε άλλο σκεύος



  • 5Πρόσθεσε στα στεγνά υλικά το χυλο με τη μαγιά, τα αυγά και το γάλα. Στη συνέχεια βάλε τη μισή ποσότητα από τη μαργαρίνη


  • 6Ζύμωσε στη λεκάνη καλά και πρόσθεσ εκαι την υπόλοιπη μαργαρίνη. Συνέχισε το ζυμωμα


  • 7Σκέπασε την λεκάνη με ένα πανί και άφησε σε ζεστό μος να φουσκώσει για 2 ώρες



  • 8Πιάσε και πάλι τη ζύμη και ξαναζύμωσε. 'Αφησε άλλη μια ώρα να φουσκώσει σκεπασμένη



  • 9Πλέξε τα τσουρέκια σου σε ό, τι σχέδιο θέλεις και άφησε πάι να φουσκώσουν σε ζεστό μέρος. (Ο φούρνος με αέρα είναι ιδανικός σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία)




  • 10Άλειψε με τους κρόκους αυγών που έχεις κρατήσει, αφού τους χτυπήσεις με λίγο χλυαρό νερό

  •  

  • 11Πασπάλισε με τα αμύγδαλα



  • 12Ψήσε στους 170oC στον αέρα για περίπου 40 λεπτά ή μέχρι να πάρουν χρώμα!



  • Το μαχλέπι και ο κακουλές είναι τα συστατικά που θα δώσουν τη χαρακτηριστική γεύση στο τσουρέκι. Ζήτησέ τα στο super market
    καλή επιτυχία.

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    ΕΠΙΠΛΑ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΓΟΥΣΤΟ