Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Η κρίση βλάπτει και την υγεία μας !


Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων
Ζοφερές καταγράφονται οι επιπτώσεις από το σοκ της οικονομικής κρίσης στην ψυχική υγεία των Ελλήνων. Ανεργία και χρέη οδηγούν ολοένα και περισσότερους Έλληνες στο να εμφανίζουν ψυχικές διαταραχές, όπως κατάθλιψη, στρες, φοβίες και κρίσεις πανικού, ενώ κάποιοι φτάνουν στο σημείο να σκέφτονται ότι δεν αξίζει να ζουν.Σύμφωνα με έρευνα, της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, που δημοσίευσε το "Εθνος της Κυριακής".Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 5.000, περίπου, ενηλίκων, 18 έως 74 ετών. Τον σχεδιασμό της ανέλαβαν οι Πέτρος Σκαπινάκης, επίκουρος καθηγητής Ψυχιατρικής και Βενετσάνος Μαυρέας, καθηγητής Ψυχιατρικής, με συμμετοχή και του ιατρού του Ψυχιατρικού τμήματος Στέφανου Μπέλλου.Από τα πρώτα συμπεράσματα της έρευνας υπήρξε η υψηλή συσχέτιση της κακής ψυχικής υγείας με το χαμηλό εισόδημα, την παρουσία οικονομικών δυσκολιών και την ανεργία. Οι αριθμοί είναι εντυπωσιακοί και μιλούν από μόνοι τους...Η συχνότητα σοβαρής ψυχοπαθολογικής συμπτωματολογίας στα άτομα χωρίς οικονομικά προβλήματα ήταν περίπου 3%, ενώ στα άτομα με πολλές οικονομικές δυσκολίες εκτινάσσεται στο 22%!Σχετικά με την απασχόληση, τη μικρότερη συχνότητα σοβαρής ψυχοπαθολογίας είχαν όσοι εργάζονταν. Οι άνεργοι είχαν διπλάσια πιθανότητα να εμφανίσουν σοβαρή ψυχοπαθολογία.

Οι συνταξιούχοι
«Υψηλά ποσοστά ψυχοπαθολογίας εμφάνισαν, επίσης, οι συνταξιούχοι, αλλά στη στατιστική ανάλυση φάνηκε να οφείλεται στο χαμηλό εισόδημα και στις οικονομικές δυσκολίες», όπως επισημαίνουν οι ερευνητές.Αξιολογήθηκαν, επίσης, οι αυτοκτονικές τάσεις και οι απόπειρες αυτοκτονίας. Πιο συγκεκριμένα, οι άνεργοι ήταν δυόμισι φορές πιο πιθανό να αρχίσουν να μελετούν το ενδεχόμενο της αυτοκτονίας - ιδέα που θεωρείται προάγγελος της πιθανής «αυτοχειρίας». Ηταν επίσης 2,5 φορές πιθανότερο να αισθάνονται ότι η ζωή τους δεν έχει κανένα νόημα.Στα άτομα που αντιμετωπίζουν σοβαρές οικονομικές δυσκολίες η πιθανότητα αυτοκτονίας ήταν λίγο μικρότερη (μιάμιση φορά πιο πιθανή σε σχέση με τα άτομα χωρίς οικονομικές δυσκολίες).Οι γυναίκες για μία ακόμη φορά εμφανίζονται πιο ευάλωτες στα θέματα της ψυχικής υγείας. Συνολικά, περίπου το 11% των ανδρών και το 17% των γυναικών, εμφάνισαν συμπτωματολογία τουλάχιστον ήπιας κλινικής βαρύτητας, ενώ περίπου οι μισοί από αυτούς είχαν βαρύτερη συμπτωματολογία που πιθανόν να απαιτούσε την εξέταση από ιατρό.Οσον αφορά στις συγκεκριμένες κλινικές διαταραχές, η παρουσία κατάθλιψης κυμάνθηκε περίπου στο 3% για όλους τους συμμετέχοντες (3,9% για τις γυναίκες και 2,2% για τους άνδρες), ενώ η διαταραχή γενικευμένου άγχους αφορούσε το 4,2% (6% για τις γυναίκες και 2,5% για τους άνδρες). Ενα 3%, περίπου, έπασχε από κλινικά σημαντικές φοβίες, 1,7% από ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή και 2% από διαταραχή πανικού.

Τραγική διαπίστωση
«Στην έρευνά μας φαίνεται καθαρά πόσο επηρεάζεται η ψυχική υγεία από τις κακές κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες και την ανεργία», υπογραμμίζει ο κ. Πέτρος Σκαπινάκης. «Η έρευνα έγινε σε μια περίοδο που οι Ελληνες ''διαπίστωσαν'' ξαφνικά την τραγική κατάσταση της οικονομίας. Υπολογίσαμε ότι περίπου 120.000 Ελληνες, δηλαδή μία πόλη σαν τα Ιωάννινα, αντιμετωπίζουν σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα εξαιτίας της οικονομικής συγκυρίας».

Να πάρουμε μέτρα πριν να είναι αργά
«Οι συνέπειες της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης στην υγεία των πολιτών μπορεί να είναι πολύ πιο τραγικές», τονίζει ο Πέτρος Σκαπινά­κης, επίκουρος καθηγητής Ψυχιατρικής του Πανεπι?στημίου Ιωαννίνων.«Το παράδειγμα της Ρωσίας είναι πρόσφατο και απευκταίο. Η μεγάλη οικονομική και κοινωνική κρίση στη δεκαετία του '90 στη Ρωσία οδήγησε σε μια δραματική πτώση του προσδόκιμου επιβίωσης κατά 10, σχεδόν, χρόνια μέσα σε λίγα μόλις έτη. Στη χώρα μας δεν αναμένουμε τέτοιες δραματικές συνέπειες, αλλά, όπως φαίνεται στην έρευνά μας, η σχετιζόμενη με την υγεία ποιότητα ζωής είναι σίγουρο ότι θα κατρακυλήσει τα επόμενα χρόνια εάν δεν λάβουμε γρήγορα μέτρα».

http://neadynami.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΠΙΠΛΑ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΓΟΥΣΤΟ