Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

Παχαίνουν όσοι κόβουν το κάπνισμα; Συμβουλές για να μην πάρετε κιλά




Έχεις βάλει σκοπό να κόψεις το κάπνισμα, όμως σε αποτρέπει το γεγονός ότι μπορεί να πάρεις κάποια κιλά;

Είναι γεγονός, ότι με το κάπνισμα παρατηρείται μια αύξηση του βασικού μεταβολικού ρυθμού λόγω της νικοτίνης, οπότε με τη μείωση ή διακοπή του καπνίσματος ο ρυθμός αυτός επανέρχεται στα φυσιολογικά επίπεδα, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε μια μικρή αύξηση του βάρους. Επιπλέον, το φαγητό έρχεται να...

αντικαταστήσει μια συνήθεια που προσέφερε απόλαυση. Αυτά όμως, δεν αποτελούν σοβαρούς λόγους για να μην το κόψεις, αποτελούν απλά δικαιολογίες. Με κίνητρο την υγεία σου, πες όχι σε κάθε είδους εξάρτηση και με μια σωστή στρατηγική θα μπορέσεις να διαχειριστείς και να ελέγξεις το βάρος σου. Εφόσον η διακοπή του καπνίσματος αποτελεί την αρχή ή την στροφή προς ένα πιο υγιεινό μοντέλο ζωής, ας γίνει σωστά και ολοκληρωμένα.

Απασχόλησε το μυαλό και το πνεύμα σου, απομακρύνοντας κάθε σκέψη και επιθυμία για τσιγάρο αλλά και φαγητό και γέμισε το χρόνο σου δημιουργικά.

Ξεκίνησε σωστή διατροφή και συστηματική άσκηση. Με αυτό τον τρόπο θα ενισχυθεί το αίσθημα ευεξίας και υγείας που νιώθεις μετά τη διακοπή του καπνίσματος, αλλά παράλληλα θα απελευθερωθείς από την έλλειψη της «συνοδείας» του. Η άσκηση, πιο εύκολη και ξεκούραστη τώρα πια, θα σε κάνει να ξεχαστείς και να αυξήσεις τις καύσεις του οργανισμού σου. Να έχεις πάντα μαζί σου ένα μπουκαλάκι με νερό το οποίο, πέρα από την ενυδάτωση σου, μπορεί να αντικαταστήσει την επιθυμία για τσιγάρο.

Διάβασε καλά τα μηνύματα, είναι επιθυμία για τσιγάρο ή πείνα; Φρόντισε να επιλέξεις σωστά το τι θα τσιμπολογήσεις από αμηχανία ή συνήθεια. Ενίσχυσε τη διατροφή σου με τροφές που δεν «ταιριάζουν» ιδιαίτερα με το τσιγάρο όπως γαλακτοκομικά, χυμοί, φρούτα, λαχανικά, που είναι πλούσια σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και αντιοξειδωτικά. Μάσησε τσίχλα για να αλλάζει η γεύση σου και κατανάλωσε με μέτρο γλυκά, ξηρούς καρπούς, αλκοόλ, αναψυκτικά, λιπαρά και καφέ που μέχρι τώρα συνόδευαν το τσιγάρο.

Αν παρ’ όλα αυτά φοβάσαι ότι θα πάρεις βάρος, καλό είναι να συμβουλευτείς ένα διαιτολόγο, ο οποίος θα σε καθοδηγήσει σωστά έτσι, ώστε να μη πάρεις βάρος. Να θυμάσαι, ότι εξαρτημένος δε γεννιέσαι, γίνεσαι. Όμως, υγιής πρέπει να προσπαθείς να μένεις πάντα!

diatrofi.gr
http://www.on-news.gr/2011/03/blog-post_9660.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΠΙΠΛΑ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΓΟΥΣΤΟ