Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

Καταδίκη της Ελλάδας για παράνομη κράτηση ανήλικου Αφγανού


Για ανεπαρκή φροντίδα και παράνομη κράτηση ασυνόδευτου ανήλικου Αφγανού, καταδικάστηκε χθες η Ελλάδα από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, υποχρεούμενη να καταβάλει στον ενάγοντα Εϊβας Ραχίμι το ποσό των 15.000 ευρώ για μη χρηματική ζημιά και 1.000 ευρώ για δικαστικές δαπάνες και έξοδα.

Η Ελλάδα καταδικάστηκε για
... παραβίαση των διατάξεων της Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με τις οποίες απαγορεύεται η απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση, για παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία και την ασφάλεια αλλά και για παραβίαση του δικαιώματος προσφυγής σε μια δίκαιη και σύντομη δίκη.

Η υπόθεση αφορούσε τη σύλληψη και τον εγκλεισμό του Εϊβας Ραχίμι το 2007 στο κέντρο υποδοχής προσφύγων της Παγανής Λέσβου, όταν ο 15χρονος τότε Αφγανός πρόσφυγας, εγκαταλείποντας, μετά τον θάνατο των γονιών του, το Αφγανιστάν, κατόρθωσε, μαζί με άλλους, να φτάσει στη Λέσβο.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες του, που έγιναν δεκτές από το Δικαστήριο, ο Ραχίμι, φυλακίστηκε στην Παγανή, μαζί με άλλους ενήλικες πρόσφυγες, όπου ήταν υποχρεωμένος να τρώει στο πάτωμα, να μην έχει προαυλισμό και επαφή με διερμηνέα και δικηγόρο.

Υστερα από κάποιο διάστημα και ενώ περίμενε την απέλασή του, οι αρχές τον άφησαν ελεύθερο και τον... διέταξαν να εγκαταλείψει την Ελλάδα μέσα σ' ένα μήνα.

Από τη Λέσβο ο Εϊβας βρέθηκε στην Αθήνα, περιπλανήθηκε αρκετές μέρες, χωρίς στέγη και τροφή, μέχρι τη στιγμή που τον περιμάζεψε κάποια Ενωση Αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες, η οποία και τον φιλοξενεί, μέχρι σήμερα, σ' ένα κέντρο στην Αθήνα.

Η προσφυγή του στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υποβλήθηκε στις 21 Ιανουαρίου 2008

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ: http://greece-salonika.blogspot.com/2011/04/blog-post_8448.html#ixzz1IxCbpLc6

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΠΙΠΛΑ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΓΟΥΣΤΟ