Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΑ ΨΑΡΙΑ ΤΟΥ




ΑΙΓΑΙΟ ΠΕΛΑΓΟΣ

Ονομάζεται έτσι η θαλάσσια περιοχή μεταξύ της ηπειρωτικής  Ελλάδας στα ΔΒ,  των νησιών Κρήτη και Ρόδο στα Ν και της Τουρκίας Α. Το μήκος του είναι 640 χλμ., το πλάτος του 320 χλμ. και επιφάνεια 250.000 τ. χλμ.

Τα όριά του έχουν καθοριστεί το 1919 από το Διεθνές Υδρογραφικό Συνέδριο του Λονδίνου. Τα παράλια του κατοικούνται από το 45% των κατοίκων της Ελλάδας. Με τον Εύξεινο Πόντο επικοινωνεί με τα Δαρδανέλλια, την Προποντίδα και τον Βόσπορο.

Πολλά είναι τα μεγάλα και μικρά νησιά που βρίσκονται στο Αιγαίο Πέλαγος και του δίνουν αυτό το μοναδικό χρώμα. Τα κυριώτερα νησιωτικά συμπλέγματα είναι οι Κυκλάδες, τα Δωδεκάννησα και οι Β. Σποράδες. Η αλμυρότητα των νερών του ποικίλει, οι παλίρροιες είναι χαμηλές, οι ακτές του έχουν πλούσιο διαμελισμό με πάρα πολλούς κόλπους οι οποίοι έχουν πάρει τη σημερινή τους μορφή, την τεταρτογενή περίοδο από τις καθιζήσεις και ανυψώσεις που υπέστη η περιοχή. Τα λιμάνια πολλά με σημαντικότερα τον Πειραιά, τη Θεσσαλονίκη και στην τουρκική ακτή τη Σμύρνη.

Η γεωγραφική του θέση του έδωσε μεγάλη εμπορική και στρατηγική σημασία γι’ αυτό άλλωστε αποτέλεσε πεδίο ανταγωνισμού και συγκρούσεων των μεγάλων δυνάμεων. Τα σημάδια μιας σημαντική πολιτιστικής προόδου άρχισαν να εμφανίζονται στην περιοχή την έκτη χιλιετία.

Στην τέταρτη χιλιετία και μέχρι το 1100π.Χ. το Αιγαίο φτάνει στην υπέρτατη ακμή καθώς αναπτύσσονται σημαντικοί πολιτισμοί. Η Κρήτη που με το στόλο της κυριαρχούσε στο Αιγαίο και στις γειτονικές θάλασσες και οι Μυκήνες, ήταν τα κέντρα του πολιτισμού. Στους πρώτους ιστορικούς χρόνους από τις πόλεις που βρίσκονται στις ανατολικές ακτές του Αιγαίου, ξεκίνησε μια μεγάλη αποικιστική κίνηση που εξαπλώθηκε πηγαίνοντας τον περίφημο πολιτισμό της Ελλάδας μέχρι το Γιβραλτάρ.

Πολλοί λαοί (οι Πέρσες, οι Άραβες, οι Νορμανδοί, οι Ενετοί, οι Τούρκοι, οι Γερμανοί κ.ά. ) προσπάθησαν χωρίς επιτυχία να κατακτήσουν το Αιγαίο και να κυριαρχήσουν σε αυτή τη γέφυρα που ενώνει την Ευρώπη με την Ασία.
 

Με αφορμή το θόρυβο που έχει ξεσπάσει τον τελευταίο καιρό σχετικά με τα κοιτάσματα πετρελαίου τις γκρίζες ζώνες και το φυσικό αέριο ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ πρέπει να αντιληφθούν Έλληνες και Τούρκοι ότι το ΑΙΓΑΙΟ ανήκει στα ψάρια του .
ΟΙ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΙ ΚΟΛΥΜΒΗΤΕΣ  Ν. ΦΩΚΑΙΑ!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΠΙΠΛΑ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΓΟΥΣΤΟ