Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Από τα "φασόν" στα ξενοδοχεία και το "κύμα" συνταξιούχων. Έλληνες "ριζώνουν" στο Σαντάνσκι της Βουλγαρίας για μια καλύτερη ζωή


"Το αγώι ξυπνάει τον αγωγιάτη" και αυτό αποδεικνύει ο 60χρονος επιχειρηματίας, Αλέξανδρος Σαραφίδης, ο οποίος μετοίκησε στο Σαντάνσκι της Βουλγαρίας, σε αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής, αφήνοντας το εργοστάσιο που διατηρούσε στη Θεσσαλονίκη και δημιούργησε μια "αλυσίδα" δράσεων στη γειτονική χώρα, που -αν μη τι άλλο- του εξασφαλίζουν τα "προς το ζην".

         Από τη μικρή βουλγαρική πόλη, κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, ο κ. Σαραφίδης μας αποκάλυψε, στη διάρκεια της συνομιλίας μας, ότι στο Σαντάνσκι οι Έλληνες συνιστούν ένα βασικό "χαρακτηριστικό" της καθημερινότητας στην πόλη.
         Από τη Νέα Μηχανιώνα της Θεσσαλονίκης, ο κ. Σαραφίδης δεν φανταζόταν την επιχειρηματική του μοίρα στη γειτονική Βουλγαρία, όπως άλλωστε και άλλοι Έλληνες που εξαναγκάστηκαν, κυρίως λόγω της οικονομικής δυσπραγίας, να μετεγκαταστήσουν τις επιχειρήσεις τους στη γείτονα, αναζητώντας μια νέα προοπτική δραστηριοποίησης.
         Βέβαια, το ευνοϊκό φορολογικό περιβάλλον (εταιρικός φόρος 10%), το χαμηλό εργατικό κόστος, αλλά και η ταχύτατη ίδρυση επιχειρήσεων με πολύ μικρό, έως ανύπαρκτο, κόστος (σ.σ. αρκούν μόνο λίγες ημέρες για τη σύσταση εταιρίας, ΕΠΕ, με μόλις 2 λέβα, δηλαδή περίπου 1 ευρώ!) είναι εξίσου "θελκτικές" παράμετροι για τους Έλληνες, κυρίως μικρούς, επιχειρηματίες, που είδαν τους κόπους μιας ζωής να μην αποδίδουν και σε άλλες περιπτώσεις να καταστρέφονται "συθέμελα", στην Ελλάδα.
         Το "Thomas Palace", που εκμεταλλεύεται ο κ. Σαραφίδης, βρίσκεται στο κέντρο του Σαντάνσκι, περιοχή που τα τελευταία χρόνια μονοπωλεί το ελληνικό ενδιαφέρον για την αγορά τροφίμων, ενδυμάτων, για βόλτα των ... συνταξιούχων από ελληνικές περιοχές κοντά στα σύνορα (νομοί Σερρών και Κιλκίς), αλλά και τις βιοτεχνίες ενδυμάτων, τα λεγόμενα φασόν, που μετεγκαταστάθηκαν εκεί.
         "Η Ελλάδα μας έδιωξε", λέει ο κ. Σαραφίδης στο ΑΠΕ - ΜΠΕ και δεν είμαστε σε θέση να διαπιστώσουμε εάν η χροιά της φωνής του κρύβει κάποιο ίχνος νοσταλγίας. Το ξενοδοχείο -που σύμφωνα με τον κ. Σαραφίδη- είναι το μοναδικό ελληνικό στην περιοχή του Σαντάνσκι, λειτουργεί ακατάπαυστα, αφού, όπως ο ίδιος λέει, έχει "δικτυωθεί σε όλη την Ελλάδα, από την Πρέβεζα και τη Ζάκυνθο, μέχρι και την Κρήτη". Όσο δε για την επισκεψιμότητα από τη Βόρεια Ελλάδα, ο κ. Σαραφίδης φάνηκε να... απορεί με την ερώτησή μας, καθώς η Θεσσαλονίκη και μεγάλες βορειοελλαδικές πόλεις "τροφοδοτούν", καθημερινά, με επισκέπτες το Σαντάνσκι.
         Ο 60χρονος επιχειρηματίας που εκμεταλλεύεται, έναντι ενοικίου, το ξενοδοχείο, το οποίο ανήκει επίσης σε Έλληνα από την περιοχή της Δράμας, μας είπε πως πριν από το ξενοδοχείου, ξεκίνησε δειλά-δειλά τα πρώτα του επιχειρηματικά "βήματα" στο Σαντάνσκι, με ένα εστιατόριο με πιάτα ελληνικής κουζίνας.
   ____________________________________________________________
   Μια μερίδα χταπόδι στη Νέα Μηχανιώνα = μια διανυκτέρευση στο Σαντάνσκι
   ____________________________________________________________
         Ο κ. Σαραφίδης διατηρούσε εργοστάσιο με είδη χάρτου στη Νέα Μηχανιώνα, το οποίο και μετεγκατέστησε στη Βουλγαρία, ωστόσο, η προσπάθειά του δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, οπότε και στράφηκε σε μια άλλη δραστηριότητα, αυτή της εστίασης. Από εκεί και έπειτα, η συνέχεια του ήρθε, κατά κάποιο τρόπο, στο ... πιάτο: η επιτυχία του εστιατορίου τού έδωσε το έναυσμα να εκμεταλλευτεί το ξενοδοχείο, που κάνει "χρυσές" δουλειές.
         Η διανυκτέρευση κοστίζει από 20 έως 25 ευρώ, λέει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ και χαριτολογώντας συγκρίνει την τιμή με "ένα πιάτο χταπόδι στη Νέα Μηχανιώνα" και σε άλλα εστιατόρια της Ελλάδας.
         Η επισκεψιμότητα από Έλληνες είναι σταθερή, σε καθημερινή βάση, και ο κ. Σαραφίδης μας λέει ότι πολύ σπάνια συνεργάζεται με τουριστικά πρακτορεία, αφού πολλοί Έλληνες, μεμονωμένα, κάνουν κρατήσεις στο ξενοδοχείο του.
         Εξάλλου, και οι Βούλγαροι αξιοποιούν τη δυνατότητα κατάλυσης στο ξενοδοχείο του κ. Σαραφίδη, αφού "ξεκουράζονται και μετά συνεχίζουν το ταξίδι τους για την Ελλάδα, κυρίως για την Καβάλα και άλλες παραθαλάσσιες περιοχές το καλοκαίρι".
   _____________________________________________________
   Νότες από Έλληνες τραγουδιστές με μόλις 10 ευρώ "νυχτοκάματο"
   _____________________________________________________
         Αρκετοί Έλληνες αναζητούν εργασία στη Βουλγαρία και κυρίως στις περιοχές κοντά στα σύνορα. Ανειδίκευτοι εργάτες, αλλά και ελεύθεροι επαγγελματίες, που απασχολούνται σε διάφορους κλάδους, ακόμη και στο τραγούδι, ψάχνουν επειγόντως για ένα μεροκάματο ή σε άλλες περιπτώσεις «νυχτοκάματο».
         Όπως είπε ο κ. Σαραφίδης, ο ίδιος γνωρίζει περίπτωση Έλληνα τραγουδιστή που διασκεδάζει τους θαμώνες ενός κέντρου στο Σαντάνσκι με μόλις 20 λέβα, περίπου 10 ευρώ τη βραδιά! "Τους λέω (όσους ζητούν τη συμβουλή του για δουλειά στο Σαντάνσκι) να γυρίσουν πίσω, γιατί το μεροκάματο ίσα που φτάνει τα 10 ευρώ", τονίζει.
   ________________________
   ...βιοτεχνίες που "φυτοζωούν"
   ________________________
         Οι Έλληνες βιοτέχνες και μικροί επιχειρηματίες "ανέβηκαν" στη Βουλγαρία για μια καλύτερη επαγγελματική τύχη, ικανή να αντισταθμίσει τις οικονομικές απώλειες που είχαν στην Ελλάδα και να είναι κερδοφόρα.
         Αν και τα πρώτα χρόνια (από το 1995 και έπειτα), το κλίμα που επικρατούσε ήταν υπερβολικά ενθουσιώδες, με τη μαζική "εισβολή" των ελληνικών βιοτεχνιών ενδύματος στη Βουλγαρία και σε άλλες γειτονικές χώρες, όπως η Αλβανία και η ΠΓΔΜ, τα τελευταία χρόνια η κατάσταση έλαβε "ήπιους τόνους", καθώς οι εξελίξεις στην παγκόσμια αγορά, σε συνδυασμό με την είσοδο των κινεζικών και των τουρκικών προϊόντων χαμηλού κόστους, οδήγησαν πολλές από τις ελληνικές βιοτεχνίες σε "μαρασμό".
         Ωστόσο, όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Σερρών, Άλκης Απιδόπουλος, από το 1995 και έπειτα, όταν ξεκίνησε το πρώτο κύμα "φυγής" των ελληνικών επιχειρήσεων και δη βιοτεχνιών στη γειτονική χώρα, από το νομό Σερρών μόνο τουλάχιστον το 70% των επιχειρήσεων "ανέβηκε" βόρεια, στο Σαντάνσκι και άλλες βουλγαρικές περιοχές. Οι 5.500 εργαζόμενοι που απασχολούνταν σε αυτές, είτε ακολούθησαν τις επιχειρήσεις στη νέα τους έδρα, είτε βρήκαν άλλη δουλειά, ενώ άλλοι έμειναν άνεργοι.
         Εξάλλου, καθημερινό είναι και το φαινόμενο αναζήτησης δουλειάς από κατοίκους των νομών Σερρών, Κιλκίς και Θεσσαλονίκης στη γειτονική Βουλγαρία. Οι "τυχεροί", μάλιστα, μεταβαίνουν αυθημερόν στη Βουλγαρία για να εργαστούν και επιστρέφουν, σημείωσε ο κ. Απιδόπουλος.
   _____________________________________________
   ...και συνταξιούχοι που ανοίγουν "φτερά" στο Σαντάνσκι
   _____________________________________________
         "Βασιλιάδες" αισθάνονται συνταξιούχοι από τις Σέρρες, το Κιλκίς, τη Δράμα και την Καβάλα που παρά τα ... χρόνια τους, διαπίστωσαν πως για να τα βγάλουν πέρα με τη σύνταξη που παίρνουν, πρέπει να βρουν άλλους τρόπους, όπως η εγκατάστασή τους στο Σαντάνσκι, όπου διαμένουν μόνιμα και "κατεβαίνουν" στην Ελλάδα τα Σαββατοκύριακα.
          Όπως είπε ο κ. Απιδόπουλος, ο ίδιος γνωρίζει περιπτώσεις συνταξιούχων που ζουν μόνιμα στη Βουλγαρία και επιστρέφουν στην Ελλάδα μία ή δύο φορές το μήνα.
         Οι συνταξιούχοι -όπως κατά καιρούς έχουν δηλώσει σε βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης- προτιμούν τη... μετανάστευση, καθώς, με τα χρήματα που διαθέτουν μπορούν να έχουν ένα καλύτερο επίπεδο ζωής στη γείτονα, ενώ στην Ελλάδα μόλις και μετά βίας θα μπορούσαν να ανταπεξέλθουν στις βασικές ανάγκες της καθημερινότητας.
(της Ε. Σοφιανού)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΠΙΠΛΑ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΓΟΥΣΤΟ