Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Hρθε η ώρα για τη μωβ πατάτα!


Στα ράφια των σούπερ μάρκετ της Βρετανίας είναι από αυτή την εβδομάδα μια νέα ποικιλία πατάτας που ξαφνιάζει με την πρώτη ματιά. Ο λόγος, το χρώμα της, που είναι μoβ τόσο στη φλούδα όσο και στο εσωτερικό της.

Η πατάτα Purple Majesty,σύμφωνα με τους παραγωγούς της, είναι ευεργετική για τον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς περιέχει 10 φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά, τις ανθοκυανίνες, από τις γνωστέςμας υποκίτρινες πατάτες.
Παρά την παράξενη εμφάνισής της, η Purple Majesty δεν είναι γενετικά τροποποιημένη. Η ποικιλία αναπτύχθηκε στο Πανεπιστήμιο της Πολιτείας του Κολοράντο,στις ΗΠΑ, από παραδοσιακή ποικιλία. Στις Άνδεις, όπου εντοπίζεται η «κοιτίδα» της πατάτας, υπάρχουν χιλιάδες ποικιλίες, και ορισμένες από αυτές έχουν βαθυκόκκινο ή ακόμη και μοβ χρώμα.
Έρευνες του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου και τo ΙνστιτούτοΈρευνας Ποικιλιών της Σκωτίας κατέδειξαν ότι η μοβ πατάτα περιέχει μια φυσικήχρωστική, την ανθοκυανίνη, η οποία έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες που διατηρούνται και μετά το μαγείρεμα.
Οι ανθοκυανίνες κατά ορισμένους ερευνητές έχουν θετική επίδραση στο καρδιαγγειακό σύστημα και μειώνουν την πίεση του αίματος, ωστόσο υπάρχουν και μελέτες που αμφισβητούν το συμπέρασμα αυτό.

http://kipouroi.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΠΙΠΛΑ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΓΟΥΣΤΟ