Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Στα "μαχαίρια" οι δικηγόροι


Του Παναγιώτη Στάθη

Καταγγελίες για «αντιολομέλεια» που επί της ουσίας «δεν νομιμοποιείται να λάβει απόφαση για αποχή» και απαντήσεις για «παιχνίδι των μεγάλων Δικηγορικών Συλλόγων και κυρίως του κέντρου με την κυβέρνηση», φέρνει το νομοσχέδιο για το άνοιγμα των νομικών επαγγελμάτων, το οποίο έχει βγάλει τα μεγάλα «μαχαίρια» μεταξύ των δικηγόρων.

Η είδηση πάντως πώς 41 δικηγορικοί σύλλογοι της χώρας από τους συνολικά 63 αποφάσισαν να κατέλθουν σε 9ήμερη αποχή από τα καθήκοντά τους από τις 26 Ιανουαρίου έως 5 Φεβρουαρίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το άνοιγμα του δικηγορικού επαγγέλματος, έχει μεγαλύτερη σημασία αν αναλογιστεί κανείς ότι σε αυτή δεν συμμετέχουν οι δικηγόροι Αθηνών και Πειραιά, όπως και άλλων είκοσι συλλόγων.

Μάλιστα οι δικηγόροι Αθηνών και Πειραιά επί της ουσίας καταγγέλλουν ως «αντιολομέλεια Θεσσαλονίκης» την συγκέντρωση με πρωτοβουλία του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Μανόλη Λαμψίδη, 41 Δικηγορικών Συλλόγων από τους 63 που έχει όλη χώρα, στη συμπρωτεύουσα. Ως επιχείρημα μάλιστα χρησιμοποιείται το γεγονός ότι ορισμένοι Σύλλογοι δεν εκπροσωπήθηκαν από τους προέδρους τους, αλλά από άλλα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου τους.

Στην Ολομέλεια συμμετείχαν (και συνεπώς απέχουν από τα καθήκοντά τους) οι Δικηγορικοί Σύλλογοι:

- Αιγίου, Αλεξανδρούπολης, Άρτας, Βέροιας, Βόλου, Γιαννιτσών, Γρεβενών, Γυθείου, Δράμας, Έδεσσας, Ευρυτανίας, Θεσσαλονίκης, Θηθών, Ιωαννίνων, Καβάλας, Καλαμάτας, Καρδίτσας, Καστοριάς, Κατερίνης, Κιλκίς, Κορίνθου, Κω, Λαμίας, Λάρισας, Λασιθίου, Λευκάδας, Μυτιλήνης, Νάξου, Ξάνθης, Ορεστιάδας, Πατρών, Ρεθύμνου, Ροδόπης, Σερρών, Σπάρτης, Σύρου, Τρικάλων, Φλώρινας, Χαλκίδας, Χαλκιδικής και Χίου.

- Αντίθετα δεν συμμετείχαν (και δεν απέχουν από τα καθηκοντά τους) οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Αθηνών και Πειραιά, όπως και υπόλοιποι 20 Δικηγορικοί Σύλλογοι.

Στα χαρακώματα

Ήδη πάντως ο Δικηγορικός Σύλλογος Λαμίας έχει καταφερθεί ονομαστικά εναντίον του προέδρου του ΔΣΑ, Δημ. Παξινού χαρακτηρίζοντάς τον persona non grata, λόγω της απόφασή της ΔΣΑ να μην συμμετάσχει στην προηγούμενη αποχή των δικηγόρων. Η διαφωνία μεταξύ των δικηγόρων έγκειται στο γεγονός ότι αυτοί της επαρχίας διαφωνούν με την κατάργηση των γεωγραφικών περιορισμών φοβούμενοι την επέλαση των μεγάλων δικηγορικών γραφείων στην περιοχή τους καθώς και οι δικηγορικές εταιρείες και εδικά η ίδρυση υποκαταστημάτων τους.

Όπως φαίνεται όμως η κυβερνητική πρόταση θα είναι τελικά η κατάργηση των περιορισμών και η δυνατότητα ύ[ύπαρξης υποκαταστημάτων δικηγορικών γραφείων.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΠΙΠΛΑ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΓΟΥΣΤΟ