Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Θεσσαλονίκη 2 χιλιάδες τόσο μ.χ.


Το παρακάτω κείμενο και η φωτο εξηγουν τι ακριβώς παίχτηκε με το αγαπημένο μας νησί! Το σύνολο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό SOUL τον περασμένο μήνα, σε ένα αφιέρωμα για το Θεσσαλονήσι!

ΘΕΣΣΑΛΟΝΗΣΙ
Ένα νησί στο μυαλό σου!
Έτος Δύο Χιλιάδες Τόσο μ.Χ.
Η πόλη της Θεσσαλονίκης έχει από καιρό εγκαταληφθεί από τους κατοίκους της μετά από μία σειρά γεγονότων που ήταν αναμενόμενα, αλλά ποτέ κανείς δεν αποφάσισε να εμποδίσει! Ένα πρωί, τα αυτοκίνητα στο κέντρο σταμάτησαν να κινούνται! Δε μπορούσαν πια να κάνουν ούτε μπρος, ούτε πίσω, μιας και δεν είχε μείνει ούτε ο ελάχιστος χώρος να κινηθούν! Τα μικροσωματίδια στην ατμόσφαιρα, από καιρό είχαν βαρεθεί να τραβούν το καθένα το δρόμο τους και αποφάσισαν να συνδικαλιστούν σε ένα πυκνό, παχύρευστο νέφος, εκμεταλλευόμενα την υγρασία της πόλης!
Κάθε μορφή πρασίνου, εκτός από τα πράσινα λεωφορεία (πράσινα ήταν τα τελευταία χρόνια) είχε αποδημήσει εις κύριον, εδώ και και αρκετά χρόνια! Οι αρχόντες της πόλης, που διοικούσαν τα τελευταία – τόσα – χρόνια έμεναν έξω από αυτήν και ήταν εξαιρετικά απασχολημένοι με το να διαχειρίζονται χρήματα! Οι αντίπαλοι τους, που ανησυχούσαν και ήθελαν πολλά – τόσα – χρόνια να αλλάξει κάτι… δεν είχαν συνειδητοποιήσει το που είχε φτάσει η κατάσταση! Ήταν εξαιρετικά απασχολημένοι με το να συζητούν το τι πρέπει να γίνει για να αλλάξει η κατάσταση!
Λίγες -τόσες- ώρες μετά η πόλη βούλιαξε στον Θερμαϊκό, από το βάρος των συναισθημάτων των πολιτών της… Τα θολά πράσινα νερά, αυτό το βρωμερό μοχίτο-like τζελ που λέγεται Θερμαϊκός κατάπιε την πόλη, βοηθώντας την να αναπαυθεί…
Και τότε, ένα όνειρο γεννήθηκε μέσα από τον εφιάλτη! Τα νερά έγιναν κρυστάλινα και από τα βάθη του Θερμαϊκού, αναδύθηκε το Θεσσαλονήσι! Ένα νησί, που δημιουργήθηκε από τις σκέψεις όλων αυτών που είχαν αγαπήσει κάποια στιγμή αυτή την πόλη! Μια δεξαμενή εικόνων, επιθυμιών, φαντασιώσεων! Γι αυτό και το Θεσσαλονήσι δεν έχει συγκεκριμένο σχήμα ή δομή! Μπορεί να έχει κρυστάλινες παραλίες με φοίνικες (που δεν κινδυνεύουν να καούν…)! Μπορεί να έχει ουρανοξύστες που θα κάνουν το Burj Halifa να κρύψει την κεραία του στην άμμο του Ντουμπάι, από ντροπή! Μπορεί να έχει τροπικά δάση, βράχια με γαϊδουράγκαθα, λιβάδια με τουλίπες και μανιτάρια, βίλες με πισίνες και βοσκοτόπια με τάρανδους!
Μπορεί να έχει παγετώνες και γύρω γύρω καυτή έρημο ή να είναι ένα απέραντο πορνοστάσιο! Μπορεί να έχει για συγκοινωνία νεροτσουλήθρες και κυλιώμενα πεζοδρόμια! Μπορεί να έχει, τέλος πάντων, όποιο όνειρο έχει στο μυαλό του ο καθένας γι αυτή την πόλη, αυτή τη χώρα ή αυτόν τον πλανήτη!

Αυτό, θα μπορούσε να είναι λοιπόν ένα σενάριο μιας ταινίας, καθόλου επιστημονικής, φαντασίας που περιγράφει την ιδέα αυτού του νησιού που ονομάστηκε Θεσσαλονήσι πριν από 10 και κάτι χρόνια! Τότε, είχε σχεδιαστεί, σαν ένα χαμογελαστά ουτοπικό σχέδιο ανάπτυξης της πόλης, από την ομάδα των σουητντριμιστών αρχιτεκτόνων, (Αντώνης Βλαβογελάκης, Δημήτρης Πατρίκης, Σάββας Λεσπουρίδης, Πάνος και Γιώργος Γιαννούλας, Αντωνία Ευθυμιάδου) και είχε εμφανιστεί, την εποχή του μιλένιουμ σε περιοδικά και εκθέσεις!
Πριν λίγους μήνες το Θεσσαλονήσι, έκανε την ηλεκτρονική του επανεμφάνιση με ένα blog (thessalonisi.wordpress.com), μία σελίδα στο Facebook (facebook.com/thessalonisi) και ένα τηλεοπτικό κανάλι: youtube.com/thessalonisi
Πρόκειται για ένα project που η χρησιμότητα του μπορεί να χαρακτηριστεί ως αμφισβητούμενη, πολλαπλή, απροσδιόριστη και άλλα τέτοια! Μπορεί κάποιος να το δει, σαν ευκαιρία σκοτώματος χρόνου από το γραφείο, ή σαν σπινθήρα σκέψης και δημιουργίας!
-ΠΟΛΙΤΗΣ λοιπόν είναι όποιος το δηλώσει επώνυμα ή με nickname σε κάποια από τις ηλεκτρονικές του σελίδες! Ιδιαίτερα εκτιμούνται οι πολίτες που θα στείλουν μία φωτογραφία ή ένα βίντεο με δήλωση τους και τυπωμένη τη σημαία! Μετράει και το να φαίνεται η σημαία στην οθόνη ενός υπολογιστή! Ακόμη πιο χαρούμενους μας κάνει ο Πολίτης, που αφήνει τη φαντασία του και τη δημιουργικότητα του ελεύθερη και συμμετέχει στη δεξαμενή φαντασιώσεων του Νησιού!
Το εδαφικό καθεστώς του Θεσσαλονησίου, είναι περίεργο, αλλά απλό! Ως έδαφος, χωρικά ύδατα και εναέριος χώρος του θεωρείται ο χώρος που καταλαμβάνει ανα πάσα στιγμή ο κάθε Πολίτης! Είναι σαφές ότι οι ευτραφείς Πολίτες, εφόσον καταλαμβάνουν μεγαλύτερη επιφάνεια, θα ονομάζονται επιφανείς Πολίτες!
Το πολίτευμα του νησιού, σκεφτήκαμε να ονομάζεται Κοινοβουλευτική Πρωτοβουλία! Συζητάμε όλοι, όποιο θέμα προκύπτει, αλλά στο τέλος ο καθένας κάνει αυτό που νομίζει καλύτερο! (Αυτό γίνεται, θα μου πείτε, και στην Ελληνική Δημοκρατία, αλλά εμείς έχουμε εμπιστοσύνη, ο ένας στον άλλο)
Ο κάθε Πολίτης μπορεί να προτείνει νόμους, μέτρα, έργα κλπ που θα ήθελε να ισχύουν/πραγματοποιηθούν! Οι προτάσεις μπορούν να αφορούν οτιδήποτε! (Όπως το να οριστεί δια νόμου το τετράγωνο σχήμα στα μπιφτέκια!) Οι προτάσεις θα συζητιούνται μέσω σχολίων – comments στο blog και στη facebook page! Μπορούν ακόμη να συζητηθούν σε βιντεάκια αναρτημένα στο διαδίκτυο, σε ραδιοφωνικές εκπομπές ακόμη και στην τηλεόραση! Στο τέλος όμως… ΔΕΝ είναι απαραίτητο, να λαμβάνεται καμία απόλυτως απόφαση! Με τον τρόπο αυτό θα προστατεύσουμε την εικονική μας κοινότητα από νόμους οι οποίοι δε θα εφαρμόζονται! (ωστόσο όποιος θέλει να φτιάχνει στο εξής τετράγωνα μπιφτέκια, θα εμψυχωθεί να το κάνει!)
Η σημαία μας τέλος, αγαπητοί Συνησιώτες ή εν δυνάμει Συνησιώτες, αποτελείται από ένα χρώμα που μας άρεσε (για να το αναπαράξετε είναι R-188, G-0, B-201 To ότι το green είναι στο μηδέν δεν πρέπει να το εκλάβετε επ ουδενί ως πολιτικό σχόλιο!) και από τον κέρσορα που δείχνει εσένα, τον ΠΟΛΙΤΗ!
Thessalonisi on Facebook!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΠΙΠΛΑ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΓΟΥΣΤΟ