Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου 2011

Ξεκινούν κινητοποιήσεις οι αγρότες


Κινητοποιήσεις ετοιμάζουν η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ) που πρόσκειται στο ΚΚΕκαι οι αγρότες που πρόσκεινται στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ
Για μια ακόμα χρονιά οι αγρότες κατεβαίνουν σε αγωνιστική δράση διασπασμένοι. Προγραμματίζουν δράσεις ανάλογα με την κομματική τους ταυτότητα και προβάλλουν πλειάδα αιτημάτων με διαφορετική λογική και προσέγγιση.
Τα κύρια αιτήματα που προβάλλονται στις φετινές κινητοποιήσεις είναι:
-Καθορισμός εγγυημένων κατώτερων τιμών όλων των προϊόντων (τιμές ασφάλειας).
-Επανασύνδεση όλων των επιδοτήσεων με την παραγωγή.
-Κατάργηση του ΦΠΑ σε όλα τα αγροτικά εφόδια (λιπάσματα, φυτοφάρμακα, ζωοτροφές, κ.α.).
-Αναπλήρωση του χαμένου αγροτικού εισοδήματος.
-Κατάργηση του διαχωρισμού κατά κύριο επάγγελμα αγρότη και μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότη (ετεροεπαγγελματίας).
-Πλήρη ασφάλιση αγροτικής παραγωγής και γεωργικού κεφαλαίου.
-Διαγραφή χρεών σε μικρομεσαίους κτηνοτρόφους.
Σύμφωνα με αποφάσεις γενικών συνελεύσεων αγροτών της ΠΑΣΥ, οι κινητοποιήσεις έχουν πανελλαδικό χαρακτήρα και η κορύφωσή τους θα γίνει στις αρχές Φεβρουαρίου, με συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη, στα εγκαίνια της έκθεσης ΑΓΡΟΤΙΚΑ.
Σε αυτή την αρχική φάση, οι κινητοποιήσεις θα περιοριστούν στις κεντρικές πλατείες των επαρχιακών πόλεων (πχ Τρίκαλα, Καρδίτσα, Λάρισα, Καβάλα, Αργος, Τρίπολη κλπ.) με συμβολικές καταλήψεις γραφείων του ΕΛΓΑ και υποκαταστημάτων της Αγροτικής Τράπεζας.
Ανάλογα με την συμμετοχή των αγροτών και την δυναμική των συγκεντρώσεων θα αποφασιστεί η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, από τις αρχές Φεβρουαρίου.
Οι αγρότες των άλλων οργανώσεων ξεκινούν την αγωνιστική τους δράση, δίνοντας στην κυβέρνηση σχεδόν μια δεκαήμερη προθεσμία για διάλογο, πριν αποφασίσουν τη μορφή των κινητοποιήσεων.
Επιδιώκουν συνάντηση- συζήτηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, από την οποία θα εξαρτηθεί η πορεία των κινητοποιήσεών τους.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΠΙΠΛΑ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΓΟΥΣΤΟ