Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Ήταν ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου πριν από το σκύλο

Η φίλη μας η αλεπού



Χιλιάδες χρόνια πριν από το σκύλο φαίνεται πως είχε εξημερωθεί η αλεπού, σύμφωνα με νέα έρευνα Βρετανών επιστημόνων, κι έτσι οι προϊστορικοί άνθρωποι μάλλον τις αγαπούσαν πολύ και τις θεωρούσαν τον καλύτερο φίλο τους, καλύτερο κι από το σκύλο που κυριαρχεί έκτοτε στην καρδιά του.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Κέμπριτζ ανέλυσαν ευρήματα από ένα προϊστορικό χώρο ταφής στη βόρεια Ιορδανία, στην τοποθεσία Ουγιούν-αλ-Χαμάμ, όπου ανακαλύφθηκε μια αλεπού θαμμένη μαζί με ένα άνθρωπο, μια ανακάλυψη που γίνεται για πρώτη φορά.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το εύρημα παραπέμπει στην ύπαρξη ενός στενού συναισθηματικού δεσμού ανάμεσα στο ζώο και τον άνθρωπο και εικάζουν ότι ο τελευταίος θα είχε εξημερώσει την αλεπού, η οποία υποχρεώθηκε να συνοδεύσει τον κύριό της στον τάφο όταν αυτός πέθανε. Πρόκειται για την πρώτη γνωστή ταφή του είδους της και πιθανώς δηλώνει ότι πολύ πριν οι άνθρωποι αρχίσουν να κυνηγούν αλεπούδες με τη βοήθεια εξημερωμένων σκύλων, οι αλεπούδες είχαν μια θέση στο πλευρό των ανθρώπων.

Ο τάφος έχει ηλικία περίπου 16.500 ετών, δηλαδή είναι κατά 4.000 παλαιότερος από την αρχαιότερη γνωστή κοινή ταφή ανθρώπου με σκύλο, η οποία ανακαλύφθηκε στο Ισραήλ και αφορούσε μια γυναίκα που θάφτηκε με το σκυλάκι της. Είναι χαρακτηριστικό ότι κάποια στιγμή ο τάφος ανοίχτηκε και η σορός του νεκρού μετακινήθηκε σε άλλο τάφο για άγνωστους λόγους, αλλά μαζί μεταφέρθηκε και η αλεπού, μια σαφής ένδειξη, σύμφωνα με τους βρετανούς επιστήμονες, ότι ανάμεσα στον άνθρωπο και το ζώο, όσο ζούσαν, υπήρχε μια συναισθηματική σχέση που έπρεπε να συνεχιστεί και στην μετά θάνατο ζωή.

Πάντως οι ερευνητές εμφανίζονται επιφυλακτικοί κατά πόσο όντως οι αλεπούδες είχαν εξημερωθεί πλήρως, ενώ εκτιμούν ότι η σχέση ανθρώπων-αλεπούδων θα πρέπει να ήταν βραχύχρονη. Με το πέρασμα του χρόνου, οι άνθρωποι στράφηκαν στους σκύλους που διαπίστωσαν ότι έκαναν καλύτερη παρέα σε σχέση με τις αλεπούδες (και ήταν πιο υπάκουοι!).

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι αλεπούδες μπορούν να τεθούν υπό τον ανθρώπινο έλεγχο, όμως η όλη διαδικασία δεν είναι καθόλου εύκολη, πράγμα που πιθανώς εξηγεί γιατί τελικά οι σκύλοι αναδείχθηκαν στον καλύτερο φίλο του ανθρώπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΠΙΠΛΑ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΓΟΥΣΤΟ