Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

Πόθεν μου την ψυχήν κατέλαβες;







 Με ποιό τρόπο κυρίεψες την ψυχή μου; Μήπως με τα μάτια, που μόνο απ` αυτά η ομορφιά εισχωρεί μέσα μας; Γιατί, όπως οι τύραννοι κυριεύουν τις ακροπόλεις και τα ορχυρά οι βασιλιάδες και τις βουνοκορφές οι θεοί, έτσι κι ο έρωτας, αφού οχύρωσε την ακρόπολη των ματιών όχι με ξύλα και πλίνθους αλλά μόνο με τα βλέφαρα, εισχωρεί στην ψυχή αθόρυβα και λίγο λίγο, γρήγορα επειδή είναι φτερωτός, ανεμπόδιστα επειδή είναι γυμνός, ακαταμάχητος επειδή είναι τοξότητης. Αφού λοιπόν τα μάτια πρώτα αντιλαμβάνονται την ομορφιά, γι αυτό καίγονται, επειδή κάποιος θεός νομίζω θέλησε να έχουν αυτά το ίδιο μονοπάτι και για την ηδονή της όρασης και για την αφορμή του πόνου. Γιατί, κακοί δαδούχοι του έρωτα και περίεργοι μάρτυρες της ομορφιάς του σώματος, πρώτοι επισημάνατε σε μας την ομορφιά, πρώτοι διαδάξατε την ψυχή να θυμάται τις έξωθεν επιρροές και πρώτοι την αναγκάσατε να εγκαταλείψει τον ήλιο και εξυμνεί ξένη φλόγα. Γι αυτό λοιπόν αγρυπνείτε και καίγεστε μη μπορώντας να γλυτώσετε απ` αυτό που διαλέξατε. Ευτυχισμένοι είναι, ω θεοί, όσοι γεννήθηκαν τυφλοί και δεν διαθέτουν μονοπάτι για να διαβεί ο έρωτας. 



Από το βιβλίο “Φιλοστάτου Επιστολαί ερωτικαί,  1984
 εκδόσεις Αδελφών Τολίδη, μετάφραση Ελένη Γαρίδη





Ο Φιλόστρατος ο Φλάβιος, γεννήθηκε γύρω στο 170 .Χ στην Λήμνο, έζησε και σπούδασε στην Αθήνα- γι αυτό ήθελε να θεωρείται Αθηναίος. Ταξιδεψε στη Ρώμη, όπου έμεινε πολλά χρόνια και συνδέθηκε με τη σύζυγο του αυτοκράτορα Σέπτιου Σεβήρου, Ιουλία Δόμνα, γυναίκα με σπάνια μόρφωση και αδυναμία στη σοφιστική και τις φιλοσοφικές θεωρίες. Εκείνη τον παρακίνησε να γράψει την βιογραφία του Απολλώνιου του Τυανέως. Στο Φιλόστρατο επίσης αποδίδονται και οι “Βίοι σοφιστών”.


Φωτογραφία: Το έργο του Γιώργου Ρόρρη, “Ξαπλωμένη Γιάννα” 2004, λάδι σε μουσαμά, από την έκθεση «Σύγχρονη ελληνική ζωγραφική από την Συλλογή του Σωτήρη Φέλιου» στο Σισμανόγλειο Μέγαρο του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη τον περασμένο Δεκέμβριο. (2 Νοεμβρίου-12 Δεκεμβρίου 2010) 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΠΙΠΛΑ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΓΟΥΣΤΟ