Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

Όσα δεν ξέρετε για το ρόδι




Ρόδι! Σύµβολο της γονιµότητας και της καλοτυχίας, το ρόδι έχει πλούσιες ιδιότητες για την υγεία και την οµορφιά µας, ενώ δίνει γεύση και στο φαγητό µας.


∆εξαµενή αντιοξειδωτικών

Το ρόδι είναι πλούσιο σε βιταµίνες Α, C, E, σίδηρο, κάλιο, φυτικές ίνες, υδατάνθρακες, αλλά και σε αντιοξειδωτικές ουσίες όπως τανίνες, πολυφαινόλες και ανθοκυανίνες, που θεωρούνται ιδανικές για την πρόληψη και τον έλεγχο χρόνιων νοσηµάτων. Η περιεκτικότητα µάλιστα του χυµού του σε αντιοξειδωτικά φαίνεται να είναι τρεις φορές υψηλότερη από το πράσινο τσάι και το κόκκινο κρασί!

Τα ρόδια διατηρούνται για πολλές ηµέρες εκτός ψυγείου και για αρκετούς µήνες στο κάτω µέρος του, αφού, ακόµα και αν συρρικνωθεί η φλούδα τους, το εσωτερικό τους παραµένει ζουµερό και µπορεί να φαγωθεί.

Σύµµαχος της καρδιάς

Σύµφωνα µε πολυάριθµες µελέτες, το ρόδι συµβάλλει στην καλή κυκλοφορία του αίµατος, στη σωστή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήµατος, στη µείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης και στη διατήρηση των φυσιολογικών τιµών της χοληστερόλης και των λιπιδίων. Επιπλέον φαίνεται ότι συνεισφέρει στην τόνωση της διαύγειας, στην αντιµετώπιση ανδρολογικών παθήσεων αλλά και στη µείωση των συµπτωµάτων της εµµηνόπαυσης. Επίσης, πρόσφατες έρευνες υποστηρίζουν πως ο χυµός του µπορεί να επιβραδύνει την πρόοδο του καρκίνου του δέρµατος και του µαστού, καθώς φαίνεται ότι καταστέλλει ένα ένζυµο που σχετίζεται µε την ανάπτυξή τους. Ταυτόχρονα θεωρείται ιδανικός για την αντιµετώπιση του κρυολογήµατος και του πυρετού, ενώ παράλληλα ενδέχεται να έχει αντιµικροβιακή, αντιφλεγµονώδη και επουλωτική δράση.

«Γούρι» στην οµορφιά

Το σούπερ αντιοξειδωτικό φρούτο πρωταγωνιστεί σε όλο και περισσότερες προτάσεις οµορφιάς. Οι σπόροι του αναζωογονούν την επιδερµίδα και προστατεύουν από την πρόωρη γήρανση και τη φθορά από τον ήλιο. Μειώνει τις ρυτίδες, λειαίνει, απολεπίζει, ενυδατώνει. Το ρόδι σάς οµορφαίνει είτε το επιλέξετε σε προϊόν περιποίησης είτε στο πιάτο!

Συνταγές οµορφιάς

Τόνωση
Ποτίστε ένα βαµβάκι µε λίγο χυµό ροδιού, περάστε το πρόσωπό σας και ξεπλύνετε µε δροσερό νερό.
Απολέπιση
Λιώστε τους σπόρους από µισό ρόδι και αναµείξτε τους µε 2 κουταλιές της σούπας φρέσκο χυµό λεµόνι και µία κουταλιά της σούπας µέλι. Απλώστε σε καθαρό πρόσωπο και λαιµό, αποφεύγοντας την περιοχή γύρω από τα µάτια, αφήστε για 10 λεπτά και ξεπλύνετε.
Λάµψη
Αναµείξτε 2 κουταλάκια του γλυκού σπόρους από ρόδι µε 1 κουταλιά της σούπας γιαούρτι και 1 κουταλιά της σούπας χυµό ρόδι. Απλώστε τη µάσκα στο πρόσωπο, αφήστε για 5 λεπτά και ξεπλύνετε µε δροσερό νερό. Εναλλακτικά αναµείξτε µισό ρόδι µε 2 κουταλάκια του γλυκού αµυγδαλέλαιο και µισή κουταλιά της σούπας µέλι. Αφήστε για 15 λεπτά και ξεπλύνετε.

Στην κουζίνα
Το ρόδι ταιριάζει εξαιρετικά σε πράσινες σαλάτες, καθώς και σε σαλάτες µε βάση τα όσπρια, ενώ ο χυµός του δίνει γεύση στα πουλερικά αλλά και στο αρνί και το χοιρινό. Στη Μέση Ανατολή παρασκευάζουν ένα πυκνό πετιµέζι, τα χρησιµοποιούν σε ένα πρωτότυπο για τα δικά µας δεδοµένα πιάτο µε ψάρι και µελιτζάνες, ενώ η περσική κουζίνα έχει το δικό της αγαπηµένο έδεσµα: µπουτάκια κοτόπουλου µε καρύδια, χυµό από ρόδια, σαφράν, φρέσκο βούτυρο και ευωδιαστά άνθη από τριαντάφυλλα! Τέλος το ρόδι είναι ιδανικό και σε περιόδους δίαιτας, αφού 100 γραµµάρια περιέχουν µόλις 68 θερµίδες.

Πηγή: myworld.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΠΙΠΛΑ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΓΟΥΣΤΟ