Τετάρτη, 9 Φεβρουαρίου 2011

Παπάδες Part time


Τρόπους να παρακάμψει την απόφαση της Πολιτείας για εφαρμογή του κανόνα 5 αποχωρήσεις για 1 πρόσληψη, αναζητά η Εκκλησία της Ελλάδος.
Σύμφωνα με κύκλους της Αρχιεπισκοπής, η ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης, να εντάξει και την εκκλησία σε περιορισμό προσλήψεων, οδηγεί στο πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα, να εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθεί η δυνατότητα σε εθελοντές κληρικούς που θα χειροτονηθούν να ασκούν το επάγγελμα που είχαν ως λαϊκοί και να φορούν την λαϊκή (πολιτική) περιβολή κατά την ώρα της εργασίας.
Ήδη για το ενδεχόμενο αυτό ενημερώθηκαν από τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, την περασμένη Παρασκευή (04/02), περίπου 25 υποψήφιοι κληρικοί σε σύναξη που πραγματοποιήθηκε σε κτίριο της Αρχιεπισκοπής στην Πλάκα.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, π. Γαβριήλ Παπανικολάου φέρεται να ενημέρωσε αρχικά τους υποψηφίους κληρικούς για την ρύθμιση του “5-1″ εξηγώντας ότι αυτή αφορά το σύνολο του Δημοσίου και δεν θα εφαρμόζεται σε κάθε επιμέρους υπηρεσία του στενότερου ή ευρύτερου Δημοσίου Τομέα ή στα ΝΠΔΔ.
Αυτή άλλωστε ήταν και η ενημέρωση που είχε η αντιπροσωπεία της Ιεράς Συνόδου όταν επισκέφθηκε τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση προκειμένου να του επιδώσει την απόφαση της Ιεραρχίας με την οποία ζητά 300 θέσεις κληρικών για το τρέχον έτος.
Στο πλαίσιο της εσωτερικής κατανομής αυτών των μισθοδοτούμενων θέσεων – εφόσον βέβαια η Κυβέρνηση τις αποδώσει στην Εκκλησία της Ελλάδος – τότε στην Αρχιεπισκοπή αντιστοιχούν 10 θέσεις νέων κληρικών. Όμως όπως φέρεται να είπε ο π.Γαβριήλ οι υποψήφιοι προς χειροτονία αγγίζουν τους 40.
Έτσι σύμφωνα πάντα με όσα δήλωσε ο π. Γαβριήλ   εφόσον υπάρχουν υποψήφιοι που έχουν τον ζήλο να γίνουν κληρικοί και έχουν κάποια εργασία θα μπορούσαν κατ’ οικονομία να συνεχίσουν να την ασκούν μέχρι να τελειώσει η ισχύς του μέτρου οπότε τότε θα ενταχθούν κανονικά στο μισθολόγιο.
Στο πλαίσιο αυτό εφόσον το επιτρέπει η φύση του επαγγέλματος που σήμερα ασκούν θα μπορούν μετά την χειροτονία τους να φορούν τα ράσα ή αν δεν επιτρέπεται για λόγους πρακτικούς ή από τον κανονισμό της εργασίας θα γίνεται η εξαίρεση να φορούν λαϊκή (πολιτική) περιβολή.
Μάλιστα έφερε και δύο παραδείγματα κληρικών που ο ένας εργάζεται σε ιδιωτική τράπεζα και ο άλλος ως ταχυδρόμος και μετά την εργασία τους ασκούν τα εφημεριακά καθήκοντά τους.
Αναμένεται θύελλα αντιδράσεων
Η αναφορά αυτή προκάλεσε αρχικά έκπληξη στους παριστάμενους υποψηφίους κληρικούς ωστόσο αρκετοί ήταν αυτοί που εξέφρασαν την επιθυμία να χειροτονηθούν έστω και χωρίς διορισμό.
Ακολούθως στους υποψηφίους απευθύνθηκε ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος ο οποίος επανέλαβε όσα είχε πει ο Πρωτοσύγκελος σημειώνοντας ότι κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή και η Αρχιεπισκοπή θα εξετάσει αν μπορεί ένας υποψήφιος να συνεχίσει και μετά την χειροτονία του να ασκεί το επάγγελμα που έχει σήμερα ως λαϊκός και φυσικά αν θα μπορεί να φοράει λαϊκή περιβολή ή τα ράσα του. Κατά τις ίδιες πηγές ο Αρχιεπίσκοπος φέρεται να εξέφρασε την άποψη, μιλώντας προς τους υποψηφίους κληρικούς, ότι όσοι χειροτονούνται κατευθείαν, χωρίς προηγουμένως να έχουν εργαστεί, “είναι λίγο καλομαθημένοι”.
Πάντως αν η πρόταση του Αρχιεπισκόπου εφαρμοστεί θα είναι η πρώτη φορά ύστερα από πολλές δεκαετίες που μαζικά κληρικοί θα ασκούν κάποιο επάγγελμα για τον «άρτον τον επιούσιον» ενώ θα έχουν τη δυνατότητα για πρακτικούς λόγους να είναι ενδεδυμένοι με λαϊκή (πολιτική) περιβολή, ενω θα υπηρετούν ως κληρικοί χωρίς μισθό αλλα με κάποιο βοήθημα.
Πάντως ήδη η συγκεκριμένη πρόταση, προκάλεσε τα πυρά συντηρητικών ιεραρχών που ήδη κάνουν λόγο για προτεσταντικού τύπου επιρροές , αλλά και ότι η εκκλησία  έχασε μια μαχή με την πολιτεία στο θέμα των προσλήψεων που δεν έδωσε ποτέ.
Σύμφωνα με κύκλους της ιεραρχίας και μετά από σφοδρές αντιδράσεις για μια κίνηση που χαρακτηρίζεται “μονόπλευρη”, διευκρινίζεται ότι δεν υπάρχει θέμα χειροτονίας κληρικών με λαϊκή περιβολή αν δεν υπάρξει έγκριση της Ιεράς Συνόδου. Μόνη εξαίρεση ισχύει για γιατρούς, δικαστικούς και στρατιωτικούς.
Διαψεύδει επίσημα η Αρχιεπισκοπή
Ανακοίνωση διάψευση εξέδωσε λίγα λεπτά πριν τα μεσάνυχτα η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών.
Ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Χάρης Κονιδάρης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
“Προς αποφυγήν παρανοήσεων διευκρινίζεται ότι ουδέποτε ο Αρχιεπίσκοπος, ούτε οιοσδήποτε εκ των συνεργατών του, πρότεινε ή αποδέχτηκε την κατάργηση του ράσου για όσους, παράλληλα με το λειτούργημα του κληρικού, ασκούν επαγγελματική δραστηριότητα συμβατή φυσικά με αυτό”.
Κλείνοντας, υπογραμμίζει:
“Όμως σε περιπτώσεις ειδικών επαγγελματικών δραστηριοτήτων, όπως για παράδειγμα αυτή του ιατρού χειρουργού, το όλον ζήτημα κρίνεται εξατομικευμένα και κατ’ οικονομίαν όπως άλλωστε συνέβαινε και στο παρελθόν”.
http://odromos.wordpress.com/2011/02/09/%CF%80%CE%B1%CF%80%CE%AC%CE%B4%CE%B5%CF%82-part-time/#more-6091

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΠΙΠΛΑ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΓΟΥΣΤΟ