Δευτέρα, 14 Φεβρουαρίου 2011

Τα σάλια δεν σημαίνουν μόνο δόντια

Το πρώτο δόντι σκάει γύρω στους 3 μήνες

Συχνά οι γονείς πιστεύουν ότι τα μωρά τους ξεκινούν να βγάζουν δόντια, όταν, γύρω στους 3 ή 4 μήνες της ζωής της, τρέχουν σάλια από το στόμα τους ή βάζουν τα χεράκια τους στο στόμα.

Ωστόσο, παρά τα όσα κοινώς γνωρίζουμε, η αλήθεια είναι ότι όλα αυτά αποτελούν σημάδια της ανάπτυξης του μωρού και τις περισσότερες φορές δεν έχουν σχέση με την οδοντοφυία. Γι’ αυτό και πολλοί γονείς θα έχουν παρατηρήσει ότι, από την έναρξη αυτών των συμπτωμάτων, μεσολαβεί μεγάλο διάστημα έως την εμφάνιση του πρώτου δοντιού.

Επομένως, μέχρι να δείτε τα ούλα του μωρού σας φουσκωμένα και το πρώτο του δοντάκι να… σκάει, μην πιστεύετε ότι τα «κλασικά συμπτώματα» οδηγούν σε οδοντοφυϊα. Τα περισσότερα μωρά θα ξεκινήσουν να έχουν τις ενοχλήσεις της οδοντοφυϊας μετά το πρώτο εξάμηνο. Συνήθως, τα πρώτα δοντάκια, που βγάζουν είναι τα δύο πρώτα μπροστινά.

Παρακολουθήστε, λοιπόν, εκείνο το σημείο και όταν παρατηρήσετε φουσκωμένα ούλα, τότε να ξέρετε ότι το μωρό σας θα ξεκινήσει να έχει ενοχλήσεις, και θα έχει τάση να μασουλάει συνέχεια κάτι.

Μετά τα δύο κάτω δόντια θα εμφανιστούν τα δύο επάνω και όλα τα υπόλοιπα σταδιακά, μέχρι να εμφανιστούν συνολικά 20 νεογιλά δόντια, τα οποία θα αλλάξουν μετά την ηλικία των έξι ετών.

Εκτός από το σάλια και την τάση για μάσημα, μερικά μωρά, ακριβώς επειδή ζορίζονται λίγο παραπάνω με τα δόντια που βγαίνουν, μπορεί να εμφανίσουν κάπως αυξημένη θερμοκρασία σώματος. Με τα σάλια πρέπει να είστε λίγο προσεκτικοι, με την έννοια ότι είναι καλό να τα σκουπίζετε, για να μη προκαλεσουν εξανθήματα στο πρόσωπό του.

Πηγή: mother.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΠΙΠΛΑ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΓΟΥΣΤΟ