Πέμπτη, 3 Φεβρουαρίου 2011

ΑΝΤΡΕΣ ΓΥΜΝΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ λενε: Ο ελληνας ραγιας γεννηθηκε ραγιας θε να πεθανει!!

«Σας δίνω διορία 48 ωρών ! Θα περιμένω έως την Παρασκευή....

«Σας δίνω διορία 48 ωρών ! Θα περιμένω έως την Παρασκευή να καταθέσετε εναλλακτική πρόταση, για να μειωθεί το κόστος λειτουργίας της επιχείρησης κατά 15%. Διαφορετικά, από τη Δευτέρα θα εφαρμόσω την εκ περιτροπή εργασία!».

Aυτήν την απάντηση έδωσε χτες (Τετάρτη) ο γενικός διευθυντής της Εκδοτικής Βορείου Ελλάδος, Α. Κυριακίδης στους ...
εκπροσώπους των εργαζομένων, όταν ζήτησαν προθεσμία μίας εβδομάδας, για να επανεξετάσει η επιχείρηση τη στάση της, να μελετήσουν οι ίδιοι τα οικονομικά στοιχεία που τους δόθηκαν και να επανέλθουν στη διαβούλευση.

Ωστόσο, ο μάνατζερ του εκδοτικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, που εκδίδει τις εφημερίδες «Αγγελιοφόρος» και «Αγγελιοφόρος της Κυριακής», ήταν κατηγορηματικός: «Δεν το συζητάω άλλο. Αρκετά μου φάγατε το χρόνο με τις διαβουλεύσεις».

Στη χτεσινή συζήτηση, η οποία κράτησε πάνω από τρεις ώρες, πήραν μέρος εκπρόσωποι των δημοσιογράφων, των διοικητικών υπαλλήλων και των τεχνικών. Εκεί, ο μάνατζερ ανακοίνωσε ότι η εκ περιτροπής εργασία θα ισχύσει χωρίς άλλη αναβολή από τις 7 Φεβρουαρίου, εκτός αν οι εργαζόμενοι βρουν άλλο τρόπο, για να «μαζευτούν» 1,4 εκατ. ευρώ σε ένα χρόνο!

Αυτό είναι το ποσό που η θυγατρική του ΔΟΛ –Πήγασου θέλει να βάλει στα ταμεία της για το 2011, ώστε να καλύψει ένα μέρος από τις ζημίες (;) που φαίνεται να παρουσιάζει στον ισολογισμό της. Και το ποσό αυτό θέλει με κάθε θυσία να το εισπράξει εδώ και τώρα από τους ίδιους εργαζόμενους, θεωρώντας ότι αυτοί αποτελούν την εύκολη λεία. Το σύνολο ωστόσο του «ανοίγματος» υπολογίζεται στα 3 εκατ. ευρώ.

Ούτε συζήτηση πάντως για αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, αναδιάταξη δυνάμεων και διόρθωση των αδυναμιών των δύο εφημερίδων. Αλλοι μιλούν για παθογένειες και άλλοι για παιδικές ασθένειες στον «Αγγελιοφόρο».

Ολοι, όμως, αναρωτιούνται το πώς η επιχείρηση θα καλύψει το υπόλοιπο μέρος της μαύρης τρύπας, που ισχυρίζεται ότι φτάνει στα 1,6 εκατ. ευρώ (συνολικά στα 3 εκατ. ευρώ) και το πώς θα ξεπεράσει την κρίση. Ολοι, επίσης, θέτουν ως υπόθεση εργασίας το ερώτημα αν οι όποιες θυσίες τους θα μπορούσαν να πιάσουν τόπο ή αν οι εργαζόμενοι είναι απλώς τα εύκολα θύματα ενός πειράματος.

Η διοίκηση λέει – επισήμως - πως θεωρεί την… κατάληξη αναπόφευκτη και στους εκπροσώπους των εργαζομένων δήλωσε πως προτιμά «τον αργό από τον ξαφνικό θάνατο». Προς τι λοιπόν οι όποιες θυσίες, εάν ο ασθενής θα αποθάνει;

Κι όμως το Σεπτέμβριο του 2010 ήταν η ίδια η διοίκηση που έκανε γνωστό ότι οι δημοσιογράφοι του «Αγγελιοφόρου» πλήρωσαν τον φόρο αίματος που τους αναλογούσε (με την αποχώρηση κάποιων για διάφορους λόγους, π.χ. συνταξιοδότηση, εθελουσία έξοδος) και αναγνώριζε πως οι εργαζόμενοι είναι «η ψυχή της εφημερίδας».

Τώρα όμως ήρθε η ώρα του πειράματος. Και η σύγκρουση μοιάζει αναπόφευκτη. Η Ενωση Συντακτών έχει ήδη αποφασίσει την κήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων αμέσως μόλις ανακοινωθούν οι λίστες ονομάτων όσων θα δουλεύουν με… δόσεις, δηλαδή από την προσεχή Δευτέρα, ενώ ανάλογη στάση αναμένεται να τηρήσουν οι άλλες δύο ενώσεις, η Ενωση Προσωπικού και η Ενωση Τεχνικών.
taxalia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΠΙΠΛΑ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΓΟΥΣΤΟ