Τη χαριστική βολή στην ήδη υπερφορτωμένη Δικαιοσύνη από τον όγκο των υποθέσεων που σωρεύονται καθημερινά στα δικαστήρια, δίνει η απόφαση των δικηγόρων να απέχουν από τα καθήκοντά τους μέχρι τις 21 Φεβρουαρίου, διαμαρτυρόμενοι για το άνοιγμα του επαγγέλματός τους που προωθεί η κυβέρνηση.
Η αποχή αφορά στο σύνολο των δικηγορικών συλλόγων της χώρας, πλην της Αθήνας, και έχει μοιραία ως αποτέλεσμα εκατοντάδες δίκες που ήταν προγραμματισμένες γι’ αυτές τις ημέρες να αναβληθούν ή και να ματαιωθούν.
Εξαιτίας της αποχής, χιλιάδες πολίτες που έχουν εκκρεμότητες στα δικαστήρια ταλαιπωρούνται καθημερινά, χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει ότι οι δικηγόροι δεν έχουν το δικαίωμα της αποχής διαμαρτυρόμενοι για σειρά διατάξεων του νομοσχεδίου που αφορά στο άνοιγμα του δικηγορικού επαγγέλματος.
Η απόφαση για αποχή των δικηγόρων ελήφθη κατά την τελευταία συνεδρίαση της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων στην οποία συμμετείχαν 55 Δικηγορικοί Σύλλογοι. Στην αποχή δεν συμμετέχουν οι δικηγόροι της Αθήνας αλλά και του Πειραιά.
Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά αποφάσισε παρ’ όλα αυτά αποχή για σήμερα Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου, αλλά και για την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου.
Η αποχή των δικηγόρων σε συνδυασμό με την έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού αλλά και υλικοτεχνικής υποδομής στα δικαστήρια -ελλείψεις για τις οποίες διαμαρτύρονται χρόνια τώρα δικαστές και δικηγόροι- αναμένεται να προκαλέσει νέο μπλακ-άουτ στη Δικαιοσύνη, καθώς οι υποθέσεις που θα αναβληθούν λόγω της αποχής των δικηγόρων θα μετατεθούν σε άλλες δικασίμους. Αυτό σημαίνει ότι το ήδη υπερφορτωμένο σύστημα απονομής δικαίου επιβαρύνεται και άλλο με υποθέσεις που συνεχίζουν να παραμένουν σε εκκρεμότητα, αφού η εκδίκασή τους απλώς μετατίθεται στο μέλλον.
Και όλα αυτά τη στιγμή που υποθέσεις που φτάνουν σήμερα στα ακροατήρια, καταλήγουν να εκδικαστούν έπειτα από τρία και πλέον έτη, ενώ απόφαση που θα ανακοινωθεί σήμερα σε δικαστήριο μπορεί και να δημοσιευθεί ύστερα από έναν χρόνο.
Με άλλα λόγια, όποιος αποφασίσει σήμερα να διεκδικήσει το δίκιο του μέσω της δικαστικής οδού, θα πρέπει να διαθέτει ιώβεια υπομονή και κυρίως να είναι προετοιμασμένος για όλα.
Ακόμη και για το ενδεχόμενο να δικαιωθεί έπειτα από μια 15ετία!
Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο δύσκολη, λόγω της ανύπαρκτης υποδομής στα δικαστήρια της χώρας. Δεν υπάρχει πλήρης μηχανοργάνωση, δεν υπάρχουν ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων, δεν πληρούνται καν στοιχειώδεις συνθήκες εργασίας, ακόμη και υγιεινής. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Πρωτοδικείο της Αθήνας, το μεγαλύτερο της χώρας, δεν διαθέτει ούτε τηλεφωνικό κέντρο, με αποτέλεσμα η ενδοεπικοινωνία των υπηρεσιών να είναι αδύνατη!
“Έμφραγμα”
Στοιχεία-σοκ που είχε συγκεντρώσει ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας (ΔΣΑ) και έδωσε στη δημοσιότητα καταδεικνύουν και το μέγεθος του προβλήματος. Σύμφωνα με αυτά, όποιος καταφέρει να δικάσει υπόθεση στο Πολυμελές Πρωτοδικείο (ενοχικό) έπειτα από 3,5 χρόνια από την κατάθεση του δικογράφου ή εργατική διαφορά ύστερα από 22 μήνες, θα πρέπει να νιώθει ότι είχε την εύνοια της τύχης.
Ανάλογη εικόνα παρουσιάζουν και τα Ειρηνοδικεία της πρωτεύουσας που αντιμετωπίζουν τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό και κτιριακή υποδομή. Συγκεκριμένα, στο Ειρηνοδικείο της Αθήνας η εκδίκαση υποθέσεων προσδιορίζεται κατά μέσο όρο ύστερα από έναν χρόνο, ενώ το ρεκόρ βραδύτητας σπάει το Ειρηνοδικείο Αμαρουσίου με τις δικασίμους να προσδιορίζονται ακόμη και έπειτα από 2,5 χρόνια από την κατάθεση του δικογράφου!
Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών υπάρχουν 107.000 μηνύσεις ακαταχώριστες στο ηλεκτρονικό σύστημα, που εκκρεμούν σε σωρούς. Είναι αυτονόητο σχεδόν ότι οι ενδιαφερόμενοι δεν μπορούν να πληροφορηθούν την τύχη τους. Από τις περίπου 250.000 μηνύσεις που κατατίθενται ετησίως, το μεγαλύτερο ποσοστό (75%) υποβάλλεται στα αστυνομικά τμήματα και φτάνουν στα ακροατήρια έπειτα από 4 χρόνια, ενώ το 25% στην Εισαγγελία και φτάνουν στα ακροατήρια μετά 2-2,5 χρόνια...
Το θλιβερό παζλ συμπληρώνουν και οι ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό. Σε σύνολο 421 οργανικών θέσεων δικαστών, στο Πρωτοδικείο Αθηνών υπάρχουν 67 κενά, ενώ σε σύνολο 767 θέσεων γραμματέων 219 κενά, με 16 υπαλλήλους της Γραμματείας αποσπασμένους σε άλλες θέσεις. Επί συνόλου 7.000 οργανικών θέσεων σε όλη την Ελλάδα, παραμένουν κενές 2.000! Στο κτίριο «2» της Ευελπίδων οι γραμματείς δεν επαρκούν για την παραλαβή των δικογράφων, με αποτέλεσμα δικηγόροι να συνωστίζονται στους διαδρόμους του για ώρες έως ότου έρθει η σειρά τους να καταθέσουν τις αιτήσεις τους!
protothema
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου