Δευτέρα, 9 Μαΐου 2011

Σαπίζουν τα κόκαλα Ελλήνων στρατιωτών σκορπισμένα στα βουνά του Πόγδαρετς


Μαρτυρία του Αλβανού δημοσιογράφου και συγγραφέα Σκεντέρ Ντεμόλι
Κοντά στα Αλβανοσκοπιανά σύνορα, στα βουνά του Πόγδαρετς, υπάρχουν σκορπισμένα κόκαλα 300 περίπου Ελλήνων στρατιωτών από τον πόλεμο του 1940. Όπως είπε στην "Κάτοψη" ο διακεκριμένος Αλβανός δημοσιογράφος και συγγραφέας Skender Demolli...
ένας ανεπανάληπτος άνθρωπος και εξαιρετικός φιλέλληνας,  περισυνελέγησαν οστά 105 περίπου στρατιωτών, ωστόσο πολλοί ακόμη αγνοούνται. Η μάχη του Πόγραδετς, από 25 Νοεμβρίου έως και της 6ης Δεκεμβρίου 1940, αποτέλεσε την πανωλεθρία των ιταλικών δυνάμεων στο μέτωπο της περιοχής.
(Σχόλιο : Ο πρώην αντιπρόεδρος της βουλής που μάζευε χρήματα απο ενα βιβλίο του ,τι λέει;ή τώρα τελείωσε ;)
Η πτώση του Πόγραδετς επέφερε σάλο στην στρατιωτική και πολιτική ηγεσία της Ρώμης. Ο αρχιστράτηγος των εν Αλβανία Ιταλικών δυνάμεων στρατηγός Σοντού, αναφερόμενος την 3η Δεκεμβρίου στο Μουσολίνι για την κατάσταση στο μέτωπο του Πόγραδετς, εξέφρασε την άποψη, ότι οποιαδήποτε αντίδραση των ιταλικών δυνάμεων στην περιοχή είναι πλέον αδύνατος και ότι η διευθέτηση πρέπει να επέλθει με πολιτική παρέμβαση. Με άλλα λόγια ζητεί σύναψη ανακωχής. Και αυτή όμως η επιτυχία του ελληνικού στρατού, είχε το ανάλογο κόστος αίματος σε νεκρούς και τραυματίες. Στην διάρκεια από 25 Νοεμβρίου έως και 6 Δεκεμβρίου του 1940, που κράτησαν οι μάχες στα βουνά και τα λαγκάδια της περιοχής Πόγραδετς, έπεσαν υπέρ πατρίδος στα πεδία των μαχών 18 αξιωματικοί και 378 οπλίτες, σύνολο 396. 
EGLIMATIKOTITA.GR

Διαβάστε περισσότερα: http://trikalagr.blogspot.com/2011/05/blog-post_794.html#ixzz1LtAulkNk

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΠΙΠΛΑ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΓΟΥΣΤΟ