Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Τι μπορεί να σηματοδοτεί το φιάσκο των αξιογράφων κεφαλαίων της τράπεζας Κύπρου; - Μήπως ξεθωριάζει η εικόνα της ισχυρής τράπεζας; Τι συμβαίνει με τον D. Rybolovlev



Ξεθωριάζει η εικόνα της τράπεζας Κύπρου; Τι ακριβώς συνέβη και απέτυχε η προσπάθεια άντλησης κεφαλαίων; Ποιος ο ρόλος του
Dmitry Rybolovlev;
Η αποτυχημένη προσπάθεια συγκέντρωσης 1,342 δις ευρώ από την τράπεζα Κύπρου φέρνει στην επιφάνεια μια πλειάδα παραμέτρων.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι το www.bankingnews.gr ήταν το πρώτο μέσο ενημέρωσης στην Ελλάδα και στην Κύπρο που ανέδειξε το θέμα της αποτυχίας της συγκέντρωσης κεφαλαίων ήδη από τις 17 Μαΐου ημερομηνία ολοκλήρωσης των εγγραφών…η δεν επικοινωνιακή τακτική που ακολουθήθηκε ήταν τουλάχιστον απαράδεκτη.
1)Γιατί δεν πέτυχε το αξιόγραφο κεφαλαίου.
Η τράπεζα ήθελε να συγκεντρώσει 1,342 δις ευρώ.
Τελικά οι προσφορές ανήλθαν στα 890 εκατ δηλαδή η τράπεζα βρέθηκε εκτός στόχου  κατά 452 εκατ ευρώ.
Ταυτόχρονα και με δεδομένο ότι τα 696 εκατ προήλθαν από την αντικατάσταση παλαιότερων αξιογράφων κεφαλαίου το νέο καθαρό κεφάλαιο που συγκέντρωσε η τράπεζα ήταν 194 εκατ ευρώ.
Μια εξίσου σημαντική παράμετρος είναι ότι η Marfin η άλλη κυπριακή τράπεζα κατέφερε να συγκεντρώσει 488 εκατ ευρώ ενώ οι προσφορές ξεπέρασαν τα 540 εκατ ευρώ στην πρόσφατη επιτυχημένη αύξηση κεφαλαίου που πραγματοποίησε.
Το ερώτημα όμως παραμένει γιατί δεν πέτυχε το αξιόγραφο της τράπεζας Κύπρου;
Γιατί πρωτίστως ο τρόπος με το οποίο πραγματοποιήθηκε απέδειξε ότι οι επιλογές του management ήταν άστοχες.
Δεν είναι δυνατό να υλοποιούνται τα τελευταία χρόνια εκδόσεις αξιογράφων κεφαλαίου με τιμές μετατροπής οι οποίες είναι εκτός πραγματικότητας.
Να σημειωθεί ότι η έκδοση του Ιουλίου του  2008 ήταν ύψους 573,409 εκατ με τόκο 6,5% ετησίως και 10,50 ευρώ τιμή μετατροπής.
Η έκδοση αυτή η τράπεζα επιχείρησε να την αντικαταστήσει με νέα έκδοση ώστε να κατεβάσει την τιμή μετατροπής.
Η έκδοση του Μαΐου του 2009 ήταν 645 εκατ με επιτόκιο 5,5% και τιμή μετατροπής 5,50 ευρώ.
H έκδοση Μαΐου 2011 ήταν 1,342 δις ευρώ  με αρχικό επιτόκιο 6,5% και τιμή μετατροπής 3,3 ευρώ.
Μια δεύτερη παράμετρος σχετίζεται με το γεγονός ότι στο επενδυτικό κοινό αρχίζει να ξεθωριάζει η εικόνα της τράπεζας Κύπρου.
Τι σημαίνει ζητάει μια τράπεζα να συγκεντρώσει 1,342 δις ευρώ και το επενδυτικό κοινό, οι μέτοχοι δεν συμμετέχουν ή συμμετέχουν μερικώς; Ότι δεν είναι διατεθειμένοι να πάρουν ρίσκο στην τράπεζα.
Το γεγονός ότι η Κύπρου εμφανιζόταν η ισχυρή άτρωτη τράπεζα στο παρελθόν αλλά στην πορεία μετά από πιέσεις που ασκήθηκαν καθώς η Κεντρική Τράπεζα την αντιμετώπιζε προνομιακά, υποχρεώθηκε σε αύξηση των προβλέψεων για επισφαλή δάνεια.
Ποια είναι η παρέμβαση της  Κεντρικής Τράπεζας όταν διένειμε μέρισμα η Κύπρου ενώ την ίδια ώρα θα υλοποιούσε νέα έκδοση αξιογράφου κεφαλαίου η οποία απέτυχε;
Συν τοις άλλοις η προνομιακή μεταχείριση της τράπεζας Κύπρου από την Κεντρική Τράπεζα τελειώνει οσονούπω.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι παρασκηνιακώς έχει τεθεί το όλο θέμα σε επίπεδο κορυφής στην πολιτική εξουσία στην Κύπρο οπότε προφανώς και θα υπάρξουν εξελίξεις την κατάλληλη περίοδο.

Ποιος είναι ο Dmitry Rybolovlev

Μια άλλη διάσταση στο φιάσκο με το αξιόγραφο κεφαλαίου της Κύπρου είναι η σχέση με τον Ρώσο επιχειρηματία  Dmitry Rybolovlev και την  Odella Resourses που ελέγχουν το 9,9% της τράπεζας Κύπρου και ο οποίος δεν συμμετείχε λόγω της Κυπριακής νομοθεσίας που για αγορά πάνω από 10% σε μια κυπριακή τράπεζα απαιτείται έγκριση από την ΚΤΚ.
Πρωτίστως πως δέχθηκε η Κεντρική τράπεζα μια εταιρία να καταστεί βασικός μέτοχος της τράπεζας Κύπρου καθώς η εταιρία έχει προέλευση από τις Παρθένες Νήσους.
Στην πορεία διαπιστώνεται ότι οι παρθένες νήσοι δεν είναι και τόσο παρθένες.
Ο D. Rybolovlev είναι από τους γνωστότερους και πλουσιότερους Ρώσους επιχειρηματίες και βασικός μέτοχος της Uralkali.
Στις αρχές της δεκαετίας του 90 κατηγορήθηκε ότι χρησιμοποίησε χρήματα ρώσων εγκληματιών για να συστήσει μια εταιρία με χρηματοοικονομικές δραστηριότητες…αλλά αυτό δεν αποδείχθηκε.
Το 1995 ανέλαβε την Uralkali και το 1996 συλλαμβάνεται για την δολοφονία του Γενικού Διευθυντή της JSC Nafterchimik Panteleymonov. Η εταιρία συνδέεται με εγκληματικά κυκλώματα και στην οποία είχε αποκτήσει το 40% ο Rybolovlev.
O Panteleymonov συμμέτοχος στην JSC προσπαθεί να πείσει τον Rybolovlev να διακόψουν τις επαφές με κεφάλαια εγκληματιών που στηρίζουν την εταιρία.
Τον Σεπτέμβριο του 1995 δολοφονείται ο Panteleymonov ενώ 6 μήνες αργότερα συλλαμβάνεται ο περιβόητος Oleg Lomakin ή Prokop για την δολοφονία του Pateleymonov.
O Oleg Lomakin ή Prokop δηλώνει στο δικαστήριο ότι έλαβε εντολή από την Rybolovlev να σκοτώσει τον Pateleymonov.
Το 1996 συλλαμβάνεται ο Rybolovlev αλλά αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση , ενώ αργότερα το δικαστήριο τον αθώωσε.
Οι εργαζόμενοι μέτοχοι μειοψηφίας πάνω από 10 χιλ κατηγόρησαν σύμφωνα με την Rossiyskaya Gazeta τον Rybolovlev ότι με παρασκηνιακούς τρόπους έχασαν το 50% των μετοχών τους.
Το 2006 ένα ατύχημα σε ορυχεία της Uralkali φέρνει εκ νέου σε δύσκολη θέση τον  Rybolovlev.
Οι εργαζόμενοι μιλούν για απάνθρωπες συνθήκες εργασίας ενώ παρενέβη και ο υπουργός ενέργειας Sergei Shmatko ζητώντας μεγάλες αποζημιώσεις.
Μια παράμετρος που δεν έχει διερευνηθεί είναι ότι ο Vladimir Putin φέρεται να είχε ζητήσει να μειώσουν την εξουσία και δύναμη του Rybolovlev καθώς ήθελε να περάσει στον κρατικό έλεγχο η Uralkali.
Το 2008 το όνομα Rybolovlev συνδέεται με την κοσμική Φλόριντα όταν αγόρασε από τον Donald Trump μια έπαυλη έναντι 100 εκατ δολαρίων και η οποία διαθέτει ιδιωτική παραλία 145 μέτρων.
Με βάση την Kommersant  στα μέσα του 2008 η γυναίκα του Elena Rybolovleva κατηγορεί τον άντρα της για απιστίες λέγοντας ότι καλούσαν σε  θαλαμηγούς ρώσους επιχειρηματίες και Call Girls ενώ ταυτόχρονα επανέφερε το θέμα της δολοφονίας στενού συνεργάτη του Rybolovlev.
Με βάση την Vedomosti Αύγουστος 2009 η γυναίκα του ζητάει την μισή του περιουσία.
Και ενώ εκκρεμούν ακόμη δικαστικές αποφάσεις η Odella Resourses αγόρασε το 9,9% της τράπεζας Κύπρου η οποία έχει έδρα Παρθένες νήσους. Σημειωτέον η γυναίκα του ζητά την μισή περιουσία του και μεταξύ αυτών και την Odella Resourses.

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΠΙΠΛΑ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΓΟΥΣΤΟ