Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Νήπια πίσω από τα κάγκελα της φυλακής


Σε μια γυναικεία φυλακή στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής, ζουν έγκλειστα 27 νήπια. Το μόνο έγκλημα που πρόλαβαν να διαπράξουν στη σύντομη ζωή τους, είναι ότι γεννήθηκαν από μια μητέρα που καταδικάστηκε για παράβαση κάποιου νόμου και φυλακίστηκε.


Το μοναδικό σπίτι που γνώρισαν τα παιδιά αυτά, έχει απρόσωπους, σκοτεινούς διάδρομους και κρύα θλιβερά κελιά. Τα σωφρονιστικά ιδρύματα ανά τον κόσμο, προβληματίζονται σχετικά με το αν είναι σωστό να μεγαλώνουν οι γυναίκες τρόφιμοι τα παιδιά τους, μέσα στη φυλακή.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNN, στη Νότια Αφρική, οι καταδικασμένες γυναίκες έχουν το δικαίωμα να εκτίουν την ποινή τους, μαζί με τα παιδιά τους.

Συγκεκριμένα στις γυναικείες φυλακές του Γιοχάνεσμπουργκ, τα νεογέννητα ζουν μαζί με τις μητέρες τους σε μια ειδική πτέρυγα του ιδρύματος.
Αλλά οι ειδικοί ανησυχούν για τις συνέπειες που θα έχει στον ψυχισμό των παιδιών αυτών, η ανατροφή τους στη φυλακή.

Οι υψηλοί τοίχοι που περιορίζουν την ελευθερία σου, τα συρματοπλέγματα και η απομόνωση, είναι δυσβάστακτα ακόμα και για τους ενήλικες, πόσο μάλλον για μικρά παιδιά.
Ο διευθυντής των φυλακών, Σισακέλε Ζουάνε, υποστηρίζει πως “το να φυλακίζεις παιδιά πίσω από κάγκελα δεν είναι καλό για τον ψυχισμό τους.”
Τα σωφρονιστικά ιδρύματα δεν είναι το κατάλληλο μέρος για την ανατροφή ενός ανθρώπου.” προσθέτει.

Οι αρχές της χώρας αντιμετωπίζουν ένα δίλημμα. Ξέρουν ότι οι μητέρες χρειάζεται να αναπτύξουν δεσμούς με τα παιδιά τους, για αυτό προσπαθούν να κάνουν τη φυλακή όσο γίνεται πιο “φιλική” για ένα παιδί.

Γνωρίζουν όμως ότι το να μεγαλώνεις ένα παιδί στη φυλακή δεν είναι το ιδανικότερο και επιμένουν ότι οι μητέρες πρέπει να αναθέτουν την ανατροφή των παιδιών τους είτε σε συγγενείς τους, είτε σε ανάδοχες οικογένειες, όταν αυτά συμπληρώσουν το δεύτερο έτος της ηλικίας τους.

Πολλές τρόφιμοι, όμως, δεν έχουν περιθώριο επιλογής καθώς είναι ξένες, ή δεν έχουν κάποιον δικό τους στον κόσμο, ενώ υπάρχουν πολλές περιπτώσεις φυλακισμένων γυναικών που δεν αντέχουν να αποχωριστούν τα παιδιά τους.

Οι αρχές της χώρας θέλουν να αλλάξουν το νόμο που επιτρέπει στις μητέρες να έχουν μαζί τα παιδιά τους, ενώ εκτίουν ποινή φυλάκισης, καθώς όπως ισχυρίζονται “είναι ιδιαίτερα επιζήμιο για την ψυχολογία τους.” 
 
http://www.on-news.gr/2011/05/blog-post_8076.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΠΙΠΛΑ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΓΟΥΣΤΟ