Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

Η ΦΑΒΑ ΤΟΥ ΕΡΓΕΝΗ (στο τζάκι)



 Ένα από τα λίγα αλμυρά φαγητά του ελληνικού εδεσματολογίου, που τρώγεται από ενήλικες σε μορφή κρύας πηγμένης κρέμας.



 Τη συναντάμε σχεδόν παντού, ωχροκίτρινη ή πρασινωπή, στολισμένη με ελαιόλαδο και ροδέλες κρεμμυδιού και με διάφανες δροσοσταλίδες λεμονοχυμού, να προσθέτουν ένταση στην γεύση.
Φάβα στα Λατινικά, λέγεται το κουκί (Faba).

Φάβα (Faba Bean) είναι το φυτό Λαθούρι (Λάθυρος ο ήμερος και ο καρπός του) αλεσμένα τα σπέρματα του λαθουριού ή βρασμένα σε μορφή πηχτού χυλού, αποτελούν το μαγειρικό παρασκεύασμα, γνωστό ως φάβα. Το λαθούρι, είναι ένα είδος κουκιού (κύαμος), ψυχανθές, δικοτυλήδονο.
Στο εμπόριο επικράτησε να ονομάζεται φάβα, ένα άλλο όσπριο, ο ξερός αρακάς ή μπιζέλι, σπασμένο στα δύο (δικοτυλήδονο κι αυτό), το οποίο κυκλοφορεί σε δύο τύπους:

1. Η κίτρινη φάβα (split peas wallow bean)

2.
Η πράσινη φάβα (split peas green bean)
Η φημισμένη φάβα της Σαντορίνης, έχει χρώμα ωχρό κίτρινο και είναι χωρισμένο στα δύο, δικοτυλήδονο, χοντροαλεσμένο σαν πολύ χοντρό σιμιγδάλι Λαθούρι. Κυκλοφορεί στο εμπόριο με τις εξής ονομασίες: Split Tohilban, Horse Bean, Field Bean, Vetch Bean, Broad Bean-Grain.
Όλα τα είδη οσπρίων που μαγειρεύονται και σερβίρονται σε μορφή κρύας πηχτής κρέμας, λέγονται πλέον φάβα και όλα αποτελούν σήμερα εξαιρετικό μεζέ για ούζο. Υπάρχουν, βέβαια, φανατικοί οπαδοί και της μιας και της άλλης φάβας.
Υλικά
500 γρ κομμένη φάβα από το εμπόριο
1 κρεμμύδι1 ψιλοκομμένο
· 1 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο (εξαιρετικό παρθένο)
· Αλάτι,
Εκτέλεση στο τζακι


Βάζουμε τη Φάβα σε κρύο νερό για δύο ώρες περίπου. Ψιλοκόβουμε το  κρεμμύδι και το βάζουμε  μαζί με τη Φάβα στο πήλινο με αρκετό αλατισμένο νερό (2 λίτρα περίπου και ίσως λίγο παραπάνω) και τα αφήνουμε να βράσουν. Αντίθετα και επαναστατικά με τις άλλες συνταγές ρίξαμε το λάδι μέσα στο πήλινο και δεν ξαφρίσαμε, δεν ανακατέψαμε και δεν περάσαμε την φάβα από μίξερ για να χυλώσει!!!!

Αφού τροφοδοτήσαμε το τζάκι με ξύλα για  δυο ώρες περίπου για την δική μας θερμαντική θαλπωρή, την πέσαμε για ύπνο (ο ιδανικότερος τρόπος μαγειρέματος ) και το πρωί που σηκωθήκαμε (6π.μ.-ωρα εργένη ) το μαγειρικό μας προϊόν ήταν έτοιμο.
Τη σερβίρετε με ψιλοκομμένο κρεμμύδι και μαιντανό, λίγο ωμό ελαιόλαδο και χυμό λεμoνιού ή με ότι άλλο νομίζετε εσείς καλύτερο.


Καλή όρεξη από http://antres-gumnoi.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΠΙΠΛΑ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΓΟΥΣΤΟ