Είναι νέοι -φοιτητές ή πτυχιούχοι- και βγαίνουν στην αγορά εργασίας σε μια περίοδο, κατά την οποία η οικονομική κρίση βάζει λουκέτο σε χιλιάδες επιχειρήσεις και απογειώνει τα ποσοστά ανεργίας, δείχνοντας μάλιστα προτίμηση στους εργαζόμενους νεαρότερης ηλικίας, όπου τείνει στο 30% ή και το ξεπερνά.
Πώς αντιδρούν; «Ζορίζονται» μεν, αλλά δεν παραδίδουν τα όπλα: ψάχνουν για δουλειά ως στελέχη ή υπάλληλοι, κυρίως μέσω του Διαδικτύου, ενώ ταυτόχρονα φαίνεται ότι εξετάζουν τα περιθώρια ανάπτυξης μιας δικής τους επιχείρησης, ζητώντας σχετική πληροφόρηση, με πιο δραστήριους -σε αυτό το πεδίο- όσους έχουν πτυχία λογιστικής ή πληροφορικής.
Ο λόγος για τους φοιτητές και απόφοιτους του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, οι οποίοι κάνουν χρήση των υπηρεσιών του Γραφείου Διασύνδεσης από το 1996. Όπως εξηγεί ο επιστημονικά υπεύθυνος του Γραφείου, Γιάννης Παπαναστασίου, στο διάστημα από τον Οκτώβριο του 2010 μέχρι σήμερα, το γραφείο έχει εξυπηρετήσει -είτε με κατ' ιδίαν επαφές είτε τηλεφωνικώς είτε μέσω e-mail- 438 άτομα, ενώ η ιστοσελίδα του (www.uom.gr/career) έχει δεχτεί σχεδόν 18.000 επισκέπτες (σ.σ. χρήστες, όχι "χτυπήματα"). Από αυτούς, περίπου 5.000 ήταν φοιτητές, πάνω από 9.800 απόφοιτοι και 1.334 επιχειρήσεις και φορείς. Παράλληλα, 12.036 άτομα -8.540 απόφοιτοι και 2.556 φοιτητές- μπήκαν ειδικά στην ενότητα «Αναζήτηση εργασίας», την οποία επισκέφτηκαν και 257 επιχειρήσεις.
Σημαντική μείωση συνεργαζόμενων επιχειρήσεων λόγω και της κρίσης
=============================
Πάντως, σύμφωνα με τον κ.Παπαναστασίου, το τελευταίο διάστημα έχει σημειωθεί σημαντική μείωση του αριθμού των συνεργαζόμενων επιχειρήσεων, για δύο λόγους: αφενός λόγω της αδράνειας της αγοράς εργασίας -συνεπεία των δύσκολων οικονομικών συνθηκών- και αφετέρου εξαιτίας απουσίας τακτικών εκδηλώσεων, τύπου "Ημέρες Καριέρας".
Ωστόσο, υπάρχουν επιχειρήσεις -ανάμεσα σε αυτές και εταιρίες επιλογής προσωπικού από Θεσσαλονίκη, Αθήνα και από το εξωτερικό- με τις οποίες υπάρχει τακτική συνεργασία στην ανακοίνωση θέσεων εργασίας. Στο διάστημα Σεπτεμβρίου 2010-Μαΐου 2011, ανακοινώθηκαν από το Γραφείο 608 θέσεις εργασίας, σχετικές με τα αντικείμενα σπουδών του πανεπιστημίου.
Οδηγός επιχειρηματικότητας
====================
Το γραφείο προσπαθεί να ενθαρρύνει και την ανάπτυξη επιχειρηματικής δράσης, ανακοινώνοντας -σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς- τα προγράμματα επιχειρηματικότητας, κοινοποιώντας πλήθος σχετικών συνδέσμων (links) και διανέμοντας τον έντυπο «οδηγό επιχειρηματικότητας» (με αρχικές οδηγίες και τα πρώτα βήματα που οδηγούν στην ίδρυση μίας επιχείρησης).
Αν και ο αριθμός των φοιτητών/αποφοίτων που εκδηλώνουν ενδιαφέρον για την ανάπτυξη επιχειρηματικής δράσης δεν έχει καταμετρηθεί, ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Παπαναστασίου «στις εκδηλώσεις με θέμα την επιχειρηματικότητα συμμετέχουν κάθε φορά πάνω από 100 άτομα με τους φοιτητές και αποφοίτους των Τμημάτων Πληροφορικής και Λογιστικής να καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο ποσοστό» (σ.σ.ενημερωτική ημερίδα, με θέμα τον νέο επενδυτικό νόμο, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, με ώρα έναρξης τις 18.00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πανεπιστημίου).
Όλες οι υπηρεσίες του Γραφείου παρέχονται και μέσω των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης (facebook). Έτσι οι επιχειρήσεις μπορούν ανά πάσα στιγμή να δημοσιοποιήσουν με αναλυτικές περιγραφές τις ανάγκες τους σε ανθρώπινο δυναμικό και οι ενδιαφερόμενοι να καταθέσουν άμεσα το βιογραφικό τους, το οποίο κοινοποιείται απευθείας στην επιχείρηση- μέλος.
Σημειώνεται ότι το ΑΠΕ-ΜΠΕ ζήτησε αντίστοιχα στατιστικά στοιχεία και από το Γραφείο Διασύνδεσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), αλλά δεν ήταν διαθέσιμα. Πάντως, όπως διευκρίνισε η προϊσταμένη του Γραφείου, Ελένη Κυριακίδου, άμεσα πρόκειται να ξεκινήσει έρευνα με ερωτηματολόγια για την απορρόφηση -σε θέσεις εργασίας- των αποφοίτων του ΑΠΘ, των ετών 2005 και 2006.
Πληθαίνουν τα ευρωδιαβατήρια
==============
Με βάση, εξάλλου, παλαιότερο τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ (από 23/11/2010), οι νέοι Έλληνες δεν περιορίζονται στην εσωτερική αγορά εργασίας, αλλά αναζητούν επαγγελματική διέξοδο και στο εξωτερικό. Αυτό καταδεικνύεται -μεταξύ άλλων- από τον υψηλό αριθμό των Ελλήνων, που εξέδωσαν "Ευρωδιαβατήρια" ("Europass": πρόκειται για ένα ενιαίο κοινοτικό πιστοποιητικό, το οποίο πιστοποιεί τα προσόντα, που αποκτήθηκαν σε κάθε περίοδο επαγγελματικής κατάρτισης ή επανακατάρτισης -συμπεριλαμβάνοντας ακόμη και την πρακτική άσκηση- διευκολύνοντας την εύρεση εργασίας σε άλλες χώρες της ΕΕ).
Από το Φεβρουάριο του 2005 μέχρι τον περασμένο Οκτώβριο, περίπου 96.000 βιογραφικά Europass εκδόθηκαν ηλεκτρονικά από κατοίκους Ελλάδας (οι οποίοι πραγματοποίησαν στο ίδιο διάστημα 575.128 επισκέψεις στην ιστοσελίδα του Ευρωδιαβατηρίου). Τo Europass δεν αφορά μόνον στους εργαζόμενους, αλλά και σε φοιτητές (για περισσότερες πληροφορίες:http://europass.cedefop.europa.eu/ και http://europass.oeek.gr/)._
(Αλεξάνδρα Γούτα)
http://efagonizesthe.blogspot.com/2011/05/blog-post_670.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου