Κυριακή, 29 Ιανουαρίου 2012

Ποιος νοιάζεται για τη δικαιοσύνη όταν μπορείς να έχεις φαντασμαγορικές ανατροπές; Αναιρέθηκε η απόφαση καταδίκης του.


Το καλό με το ελληνικό δικαιϊκό σύστημα είναι οι ανατροπές που επιφυλάσσει κατά τη λειτουργία του, με σκοπό φυσικά να διατηρήσει αμείωτο το ενδιαφέρον του κόσμου. Ο μηχανισμός απονομής της δικαιοσύνης στη χώρα μας ανέκαθεν τελούσε υπό τη σκέπη ενός φαντεζί χολυγουντιανού ιδεώδους επενδύοντας περισσότερο στο φαντασμαγορικό θέαμα παρά στο πεζό και ανιαρό αίσθημα δικαίου. Ποιός νοιάζεται άλλωστε για την ευθυκρισία και την διόρθωση της καταφανούς παρέκκλισης από τις προσταγές του νόμου, όταν η φαντασία προσφέρει προσοδοφόρο έδαφος για ένα ξέφρενο πάρτυ άσκησης ένδικων βοηθημάτων που σε βάθος χρόνου θα αναιρέσουν το έγκλημα, ενθαρρύνοντάς το να ξανατελεστεί με πιο πρωτότυπο και συναρπαστικό τρόπο;

Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης είχε καταδικαστεί από το Τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, όταν έγινε γνωστό πως ο πόνος ψυχής του για τα προσωπικά προβλήματα πρατηριούχου καυσίμων τον οδήγησε στην αυθαίρετη μείωση του προστίμου που του επεβλήθη για νοθεία καυσίμων. Η ευαισθησία του Παναγιώτη, όπως είναι προφανές, εκφράστηκε μέσω των εύρωστων κρατικών ταμείων, από τα οποία και αποφάσισε να στερήσει κατά το δοκούν την είσπραξη του προβλεπόμενου από το νόμο προστίμου, μιας και ο πρατηριούχος τύγχανε φίλος του και η καρδιά του δεν άντεξε να τον βλέπει να υποφέρει από το σκληρό μαρτύριο της δίκαιης τιμωρίας. Φυσικά, ο Παναγιώτης παρέλειψε να σκεφτεί το αυτονόητο, ότι δηλαδή ο αλτρουισμός απαιτεί προσωπική θυσία και όχι παραχωρήσεις σε βάρος των φορολογούμενων και της κρατικής διοίκησης. Κάτι τέτοιο όμως θα του κόστιζε και θα απαιτούσε και στοιχειώδη τιμιότητα.

Ο Άρειος Πάγος λοιπόν, έκρινε πως η απόφαση του Εφετείου έπασχε από έλλειψη ειδικής και εμπεριστατωμένης αιτιολογίας (πως άλλωστε να στοιχειοθετηθεί η διαλεύκανση μιας τόσο καλοδουλεμένης πλεκτάνης επαρκώς) και η υπόθεση θα επανεξεταστεί από το αρμόδιο δικαστήριο με νέα σύνθεση. Ο φόβος μην μεροληπτήσει η παλιά σύνθεση σε βάρος του Παναγιώτη θα έθετε σε διακύβευση την ορθή απονομή της δικαιοσύνης, που μέχρι στιγμής λειτούργησε σαν ολοκαίνουργιο λογισμικό της apple.

                                          http://www.lifo.gr/team/thecurlysue/28743                                               

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΠΙΠΛΑ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΓΟΥΣΤΟ