Πέμπτη, 15 Σεπτεμβρίου 2011

Παιδιά με το όπλο στο χέρι

Όταν η δικαιοσύνη ασχολείται με ένοπλες συγκρούσεις στην Αφρική διαπιστώνει συχνά ότι εμπλέκονται σε αυτές παιδιά, είτε ως θύματα είτε ως θύτες. Για τους ειδικούς ανθρωπίνων δικαιωμάτων ωστόσο όλα τα παιδιά είναι θύματα.


Ο 24χρονος σήμερα Μέσε Καμαρά βρέθηκε στη Γενεύη για να καταθέσει τη μαρτυρία του ενώπιον μελών του Συμβουλίου για τα δικαιώματα των παιδιών του ΟΗΕ. Ήταν αυτόπτης μάρτυρας πολλών βιαιοτήτων, που συνέβησαν όταν ο ίδιος ήταν 11 ετών στην πατρίδα του Σιέρα Λεόνε κατά τη διάρκεια των εμφύλιων συγκρούσεων.

Είναι γνωστό ότι τα παιδιά ανήκουν στις πλέον απροστάτευτες πληθυσμιακές ομάδες και πέφτουν συχνά θύματα δολοφονιών, βασανιστηρίων και βιασμών.

Θύμα και ο ίδιος ο Μέσε είχε καταθέσει τις εμπειρίες του ενώπιον επιτροπής διερεύνησης στη Σιέρα Λεόνε. Σήμερα εκμυστηρεύεται: « Όταν ο θάνατος βρίσκεται παντού γύρω σου με πτώματα πεταμένα στις άκρες των δρόμων και ξέρεις ότι μπορεί να σου συμβεί το ίδιο, τότε αυτά σε θλίβουν απίστευτα».

Όμως εκτός από παιδιά, σε τέτοιες επιτροπές καταθέτουν και ανήλικοι στρατιώτες από τη Σιέρα Λεόνε, που ενθαρρύνθηκαν να μιλήσουν χωρίς το φόβο τιμωρίας ή στιγματισμού.

Στόχος η επανένταξη στην κοινωνία

Δεν βοηθά η ποινική δίωξη των παιδιών στρατιωτώνΔεν βοηθά η ποινική δίωξη των παιδιών στρατιωτώνΤο διεθνές δίκαιο κάθε άλλο παρά σαφές είναι σχετικά με το χειρισμό υποθέσεων που αφορούν ανηλίκους που εμπλέκονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο σε ένοπλες συγκρούσεις. Τα νομικά κενά είναι δυστυχώς πολλά.

Ο ΟΗΕ προωθεί την εφαρμογή κοινών νομικών κανόνων σε παγκόσμιο επίπεδο που αφορούν ανήλικους. Η Ραντίκα Κουμαρασουάμι, ειδική απεσταλμένη του γγ. του ΟΗΕ για παιδιά θύματα ή θύτες ένοπλων συγκρούσεων, τόνιζει ότι: «όσο είναι εφικτό, η σύλληψη και η ποινική δίωξη ανηλίκων πρέπει να είναι η εξαίρεση και το τελευταίο μέσο. Προτεραιότητα είναι η επανένταξη των παιδιών στην κοινωνία».

Ειδικοί επισημαίνουν, ότι τα παιδιά-στρατιώτες δεν είναι αυτά που πρέπει να τιμωρηθούν, αλλά εκείνοι που τα στρατολογούν.

Βασανιστικές μνήμες

«Γιατί να πολεμούμε ο ένας τον άλλο», διερωτώνται οι ανήλικοι στρατιώτες«Γιατί να πολεμούμε ο ένας τον άλλο», διερωτώνται οι ανήλικοι στρατιώτες«Τα παιδιά βασανίζονται από τις σκέψεις των εγκλημάτων που πρέπει να εκτελέσουν», δήλωσε η Περνίλ Άιρονσαϊντ από τη UNICEF. Συμπληρώνει μάλιστα ότι «συχνά δεν μπορούν να αρνηθούν την αποστολή που τους αναθέτουν, επειδή διαφορετικά θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους. Αυτά τα παιδιά έχουν βιώσει απίστευτη ωμότητα».

Ο Μέσε Καμαρά θέτει ερωτήματα, τα οποία ηχούν σαν απέλπιδα σιωπηλή κραυγή: «Γιατί να φτάνουμε σε συγκρούσεις; Γιατί να πρέπει να πολεμούμε  ο ένας τον άλλο»; Και καταλήγει απευθυνόμενος στις αντιμαχόμενες πλευρές: «Θα μπορούσαν να αγωνιστούν για την προστασία των παιδιών αντί να τα στρατολογούν».
http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15388006,00.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΠΙΠΛΑ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΓΟΥΣΤΟ