Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

ΗΠΑ: Θέλεις επιχειρηματικό δάνειο; Πήγαινε στο... γείτονα



Της Karen E. Klein

Τον Ιανουάριο του 2010, ο Ben Slayton και η σύζυγός του Erin Cinelli χρησιμοποίησαν τις αποταμιεύσεις τους και δανείστηκαν χρήματα από τους γονείς τους προκειμένου να αγοράσουν ένα χασάπικο στο Wales του Maine. Με τις υπόλοιπες οικονομίες τους, μαζί με ένα μικρό δάνειο που πήραν από την πολιτεία, πλήρωσαν τις εργασίες ανακαίνισης και τον εξοπλισμό του καταστήματος, συμπεριλαμβανομένου ενός καταψύκτη υψηλής ενεργειακής απόδοσης αξίας $20.000 και μιας μονάδας επεξεργασίας πουλερικών αξίας $28.000. Όταν όμως υπέβαλαν αίτηση χορήγησης δανείου για να αγοράσουν τον υπόλοιπο απαιτούμενο εξοπλισμό, η τράπεζα απέρριψε το αίτημά τους. Οι κάνουλες είχαν στερέψει.

Την περασμένη άνοιξη, το ζευγάρι, το οποίο απασχολεί τέσσερις εργαζόμενους και εκτιμά ότι τα έσοδα της επιχείρησης για το 2011 θα φτάσουν στα $400.000, ανακάλυψε την επενδυτική λέσχη No Small Potatoes. Η λέσχη αποτελείται από 18 κατοίκους του Maine, εκ των οποίων ο κάθε ένας συνεισφέρει με $5.000 σε ένα ταμείο που στηρίζει την τοπική, βιώσιμη αγροτική ανάπτυξη. Αφού αξιολόγησε την αίτηση των επιχειρηματιών και επισκέφτηκε το χασάπικό τους, η ομάδα των επενδυτών τούς δάνεισε $5.000 με 5% επιτόκιο και διάρκεια αποπληρωμής τρία χρόνια. Ο 36χρονος Slayton δήλωσε ότι η επένδυση αυτή τον βοήθησε να βρει πίστωση και από άλλες πηγές: «Το δάνειο της No Small Potatoes ουσιαστικά σήμαινε ότι η κοινότητά μας μάς εκτιμά και είναι διατεθειμένη να μας στηρίξει οικονομικά. Ήταν η πρώτη φορά που κάποιος μας έλεγε ότι τα πηγαίναμε καλά».

Η No Small Potatoes εντάσσεται στην εθνικής εμβέλειας προσπάθεια στήριξης των μικρών επιχειρήσεων μέσω των επενδύσεων στις τοπικές κοινότητες. Τον περασμένο χρόνο, η Slow Money, μητρική της ανωτέρω επενδυτικής λέσχης, ξεκίνησε 11 ομάδες σε ισάριθμες πολιτείες, ανταποκρινόμενη στη διάθεση για προσφορά βοήθειας προς τις τοπικές επιχειρήσεις τροφίμων που αγωνίζονται να τα βγάλουν πέρα με την οικονομική κρίση και το ροκάνισμα των πιστώσεων. Ιδρυτήςτουοργανισμούείναιο 60χρονοςWoody Tasch, συγγραφέαςτουβιβλίουInquiries into the Nature of Slow Money: Investing as if Food, Farms, and Fertility Mattered.

«Ταξίδεψα πολύ και μίλησα με χιλιάδες ανθρώπους. Γι’ αυτό είμαι απόλυτα βέβαιος ότι υπάρχουν 1-2 εκατομμύρια Αμερικανοί που θα ήθελαν να επενδύσουν ένα μικρό μέρος από τις οικονομίες τους στην τοπική τους κοινότητα», σημειώνει ο Tasch. «Τα χρήματα αυτά δεν πρόκειται να τα δώσει η Ουάσινγκτον ή η Wall Street. Πρέπει να τα βάλουμε εμείς».

Η περσινή ετήσια συνάντηση της Slow Money προσέλκυσε ένα ετερόκλητο πλήθος, αποτελούμενο από μερικές εκατοντάδες χίπηδες ώριμης ηλικίας, αλλά και νεότερους υπέρμαχους της τοπικής δράσης, από 34 Πολιτείες των ΗΠΑ και μερικές άλλες χώρες. Το αποτέλεσμα ήταν η επένδυση $4 εκατ. σε καλλιεργητές που είχαν προσκληθεί να παρουσιάσουν τις επιχειρήσεις τους, σύμφωνα με τον Tasch. Η τρίτη ετήσια συνάντηση λαμβάνει χώρα αυτές τις μέρες στο Σαν Φρανσίσκο.

Ευκολότερη η χρηματοδότηση από ιδιωτικούς επενδυτές

Οι ιστοσελίδες crowdfunding, όπως είναι το Kickstarter, αλλά και οργανισμοί όπως η Business Alliance for Local Living Economies, συμβάλλουν στην ενημέρωση του κοινού για τη χρηματοδότηση ιδιωτών επενδυτών, ενώ παράλληλα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) χαλαρώνει μερικούς νομικούς περιορισμούς που μέχρι σήμερα εμπόδιζαν πολλούς ανθρώπους να επενδύσουν σε μικρές, ιδιωτικές επιχειρήσεις, λέει η AmyCortese, δημοσιογράφος που έκανε έρευνες για την Slow Money για το καινούριο της βιβλίο με τίτλο Locavesting: The Revolution in Local Investing and How to Profit From It. Σύμφωνα με την Cortese, ακόμη και οι δημόσιες υπηρεσίες οικονομικής ανάπτυξης έχουν αρχίσει να αναθεωρούν την πρακτική τού να προσφέρουν οικονομικά ανταλλάγματα σε μεγάλους παραγωγούς ή υπερκαταστήματα για να εγκατασταθούν στις τοπικές κοινότητες, δεδομένου ότι αρκετά συχνά οι επιχειρήσεις αυτές τα μαζεύουν και φεύγουν, μαζί με τις θέσεις εργασίας που είχαν δημιουργήσει.

Η Angelina Koulizakis-Battiste, όταν έλαβε ένα δάνειο $6.000 από την Slow Money της Βόρειας Καρολίνα, πριν από ένα χρόνο, προσέλαβε τρία άτομα. Το δάνειο τής έδωσε τη δυνατότητα να κάνει τις απαιτούμενες βελτιώσεις σε ένα χώρο 102 τετραγωνικών που νοίκιασε δίπλα στο εστιατόριό της, το οποίο σερβίρει τρόφιμα τοπικής καλλιέργειας με ελληνικές πινελιές.

Το νέο επιχειρηματικό άνοιγμα έγινε το περασμένο καλοκαίρι, όταν τα έσοδα της Koulizakis-Battiste είχαν πληγεί όχι μόνο από την κρίση αλλά και από τις συνήθεις καλοκαιρινές αναδουλειές: «Ο σύζυγός μου κι εγώ ρίξαμε όλες μας τις οικονομίες σε αυτήν την επιχείρηση και παρόλο που έχουμε μια ιδιοκτησία και πληρώνουμε τους λογαριασμούς μας, η τράπεζα δεν ενέκρινε την επέκταση της πιστωτικής μας γραμμής, επειδή δεν παίρνουμε μισθούς και επομένως δεν έχουμε δηλωθέν εισόδημα».

Το δάνειο, το οποίο έχει επιτόκιο 3% και μηνιαία δόση $170 με διάρκεια αποπληρωμής τα τρία χρόνια, επέτρεψε στην Koulizakis-Battiste να αυξήσει τα τραπέζια του καταστήματός της στα 23 και να επεκτείνει την υπηρεσία catering. Το αποτέλεσμα ήταν η αύξηση των εσόδων της κατά 40%, ενώ όπως εκτιμά τα έσοδά της για το 2011 θα ανέλθουν στα $180.000. «Την επόμενη φορά που θα είμαστε σε θέση να επενδύσουμε, ο σύζυγός μου κι εγώ θα υποστηρίξουμε τις δράσεις αυτού του είδους», λέει η επιχειρηματίας. «Μια κατάθεση σε έναν επενδυτικό λογαριασμό είναι αόρατη. Εάν επενδύσετε σε εμάς, μπορείτε να περάσετε από το κατάστημά μας και να δείτε τα χρήματά σας να πιάνουν τόπο».

Η Karen E. Klein είναι δημοσιογράφος με έδρα το Λος Άντζελες και καλύπτει θέματα επιχειρηματικότητας και μικρών επιχειρήσεων.

http://www.capital.gr/businessweek/articles.asp?id=1302427

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΠΙΠΛΑ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΓΟΥΣΤΟ