Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Ορειβατώντας στην κατοικία των Ολύμπιων Θεών

olimpos1



Ό
λυμπος! Το ιερό βουνό, ορόσημο της ελληνικής μυθολογίας∙ σύμβολο οικουμενικό∙ εθνικός δρυμός αλλά και παγκόσμιο μνημείο πολιτισμού. Αφετηρία και στόχος χιλιάδων ορειβατών από τα πέρατα της γης που αναζητούν τα κρυμμένα μυστικά του στις νεφελοσκέπαστες «αγάννιφες» κορφές του Μύτικα (2.917 μ.) και στο Στεφάνι ή θρόνο του Δία (2.909 μ.). Εδώ, φυλαγμένα καλά μέσα σε αξεδιάλυτα νέφη, είχαν τοποθετήσει οι Αρχαίοι Έλληνες τα παλάτια των «ευέξαπτων» θεών τους. Μεικτά δάση από πεύκα, έλατα, δρυς, οξιές αλλά και σπανιότερα, όπως ίταμοι και ρόμπολα, τροφοδοτούν με νέκταρ και αμβροσία σπάνια φυτά μεσογειακού και αλπικού τύπου, αρπακτικά πουλιά και ζώα του δάσους με «βασιλιά» το αγριόγιδο που συναντάται στις κατακόρυφες βραχοπλαγιές της αλπικής ζώνης.
Ο Όλυμπος, λόγω της γεωγραφικής του θέσης, έχει δημιουργήσει ένα ιδιαίτερο τοπόκλιμα με έντονες κλιματικές αλλαγές σε όλη του την έκταση. Αιφνίδιες θύελλες∙ χιονοκαταιγίδες∙ πυκνές ομίχλες∙ δυνατοί άνεμοι αλλά και ολόλαμπρες λιακάδες όταν ο Δίας έχει τα κέφια του…Το χειμώνα το βουνό καλύπτεται από χιόνια και η ανάβαση απαιτεί γνώση, εμπειρία και το σωστό εξοπλισμό. Πιο φιλόξενος και προσιτός γίνεται την περίοδο από Ιούνιο μέχρι Οκτώβριο. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η ανάβαση στον Όλυμπο χρειάζεται καλή προετοιμασία, πειθαρχία, προσοχή αλλά και σεβασμό για να σας δεχθεί στην αγκαλιά του και να ανακαλύψετε τη μυθική του γοητεία.
Βαδίζοντας στα μονοπάτια των αρχαίων θεών
Οι διαδρομές που διατρέχουν τον Όλυμπο είναι πολλές και με διαφορετικό βαθμό δυσκολίας. Ξεκινήστε τη μύησή σας στη μυθική αφετηρία του κόσμου ακολουθώντας την πιο κλασική –ιδανική για τους μη έμπειρους διαδρομή – από την περιοχή Μύλοι (πολύ κοντά στο Λιτόχωρο Πιερίας) μέχρι τη θέση Πριόνια στα 1.100 μ. Από τους Μύλους ξεκινά το διεθνές μονοπάτι ορειβατικών διαδρομών Ε4 που διασχίζει το φαράγγι του Ενιπέα, την πύλη που οδηγεί στην καρδιά του βουνού.
Η πυκνή βλάστηση δημιουργεί παιγνίδια με το φως...Πανέμορφοι καταρράχτες και χείμαρροι κυλούν τα «θυμωμένα» νερά τους δημιουργώντας υδάτινες πτυχώσεις στις κάθετες ορθοπλαγιές. Ίχνη άγριας ζωής σημαδεύουν το μονοπάτι….παράξενες κραυγές τρομαγμένων πουλιών σημαίνουν συναγερμό στα βήματα «απρόσκλητων» επισκεπτών…θεόρατα δέντρα μοιάζουν να μας παγιδεύουν σε ένα ονειρικό σκηνικό στα όρια της πραγματικότητας και της φαντασίας. Εδώ θα συναντήσουμε το Σπήλαιο όπου ασκήτεψε ο Άγιος Διονύσιος, καθώς και την Ιερά Μονή του Αγίου –αξιόλογο κτίσμα του 15ου αιώνα– ανοιχτή για τους προσκυνητές από τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο.
Από τη θέση Πριόνια ξεκινά ακόμη ένα κλασικό δρομολόγιο που μετά από τρεις περίπου ώρες θα μας οδηγήσει στο καταφύγιο Σπήλιος Αγαπητός στα 2.100 μ.
Η διαδρομή προς το καταφύγιο δυσκολεύει αισθητά. Ο αέρας παγωμένος…οι χτύποι της καρδιάς αυξάνονται από την έντονη προσπάθεια. Ακολουθώντας την καλή σήμανση του μονοπατιού ορειβατώντας ρυθμικά –μια πολύχρωμη κορδέλα σε λευκό φόντο– φτάνουμε στο φιλόξενο καταφύγιο Σπήλιος Αγαπητός. Ευκαιρία για ξεκούραση και ανασύνταξη δυνάμεων μέσα σε ένα θαυμάσιο φυσικό «μπαλκόνι» περιτριγυρισμένο από εντυπωσιακά αιωνόβια ρόμπολα που αντιστέκονται στις κακοκαιρίες με όλη τους τη δύναμη
Στόχος μας η κορυφή
Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα! Το τελευταίο κομμάτι της διαδρομής (καταφύγιο Σπήλιος Αγαπητός– Σκάλα–Μύτικας) είναι σίγουρα και το πιο απαιτητικό καθώς το μονοπάτι ανηφορίζει σημαντικά. Μετά από μια ώρα απαιτητικής ορειβασίας μέσα στο γυμνό αλπικό τοπίο φτάνουμε στην κορυφή Σκάλα. Συνεχίζουμε ακάθεκτοι. Ο στόχος είναι πλέον κοντά! Ακολουθώντας τα κόκκινα σημάδια στα βράχια αγγίζουμε την υψηλότερη κορυφή του Ολύμπου και της Ελλάδας ολόκληρης. Το Μύτικα! Χάος και δέος μπροστά στη μεγαλειώδη πανοραμική θέα. Από εδώ μπορούμε να αγναντέψουμε –αν ο Δίας σηκώσει το μανδύα του– τη μισή Ελλάδα και να αφουγκραστούμε το δυνατό ήχο της απόλυτης σιωπής.
Κατακτητής ή κατακτημένος;
Τόσο μεγάλη και καθολική είναι η γοητεία του Ολύμπου που τα συναισθήματα και η λογική μπλέκονται σε ένα παιγνίδι αμφίδρομης εξουσίας και ακατανίκητης έλξης που θα σας οδηγήσει ξανά και ξανά να ανακαλύψετε μέσα από τις πολλές εναλλακτικές του διαδρομές την ψυχή του θρυλικού κατακτητή σας!
Διαδρομές και καταφύγια υπάρχουν πολλά…
Διαδρομές στον Όλυμπο υπάρχουν πάρα πολλές. Ανάλογα με τα ενδιαφέροντά σας και τη φυσική σας κατάσταση μπορείτε να δοκιμάσετε ενδεικτικά –και κατά βαθμό δυσκολίας– τις:
Λιτόχωρο – Γκόλνα – Πηγή Καστανιάς – Λιτόχωρο
Κρεβάτια Βροντούς – Παπά Αλώνι – Αγία Τριάδα
Γκόρτσια – Πετρόστρουγκα – Οροπέδιο Μουσών
Οροπέδιο Μουσών – Κορυφές
Ξερολάκκι – Ρέμα Ναούμ – Οροπέδιο Μουσών
Εννέα κυρίως καταφύγια θα σας υποδεχθούν στον Όλυμπο σε ετήσια βάση:
Καταφύγιο Α’ ή «Σπήλιος Αγαπητός» στα 2.100 μ. (τηλ.: 23520/81.800 ή 81.329)
Καταφύγιο Σ.Ε.Ο. ή «Γιόσος Αποστολίδης» στα 2.700 μ. (τηλ.: 2310/224.710)
Καταφύγιο στην περιοχή «Κρεβάτια» Βροντούς στα 950 μ. (τηλ.: 23520/83.000)
Καταφύγιο Γ’ ή «Χρήστος Κάκκαλος» στα 2.650 μ. (τηλ.: 23520/81.800 ή 81.329)
Καταφύγιο Δ’ ή «Σταυρός» ή «Δημήτριος Μπουντόλας» στα 940 μ. (τηλ.: 23520/84.100)
Καταφύγιο στην περιοχή «Πετρόστρουγκα» στα 2.000 μ. (τηλ.: 23520/83.000)
Καταφύγιο στην περιοχή «Κορομηλιές» Λεπτοκαρυάς στα 950 μ. (τηλ.: 23520/31.242)
Καταφύγιο στην περιοχή «Κορομηλιά» Δίου στα 1.000 μ. (τηλ.: 23520/83.000)
Καταφύγιο Β’ ή «Βρυσοπούλες» ή «ΚΕΟΑΧ» στα 1.800 μ. (τηλ.: 24930/62.163 ή 23.467)

Στους πρόποδες του Ολύμπου
Πέντε χλμ. από τις πιερικές ακτές βρίσκεται η ιερή πόλη των Μακεδόνων, το Δίον. Το αρχαίο Δίον αποτέλεσε το σημαντικότερο τόπο λατρείας του Δία, όπου με θυσίες και αναθήματα τιμούνταν οι Ολύμπιοι θεοί. Στο Δίον γιόρτασε ο Φίλιππος ένδοξες μάχες και ο Αλέξανδρος έκανε θυσίες πριν από τη μεγάλη εκστρατεία στην Περσία.
Αξίζει να δείτε:
• Τον αρχαιολογικό χώρο. Τα ευρήματα των ανασκαφών αποκάλυψαν μια μεγάλης έκτασης οχυρωμένη αρχαία πόλη, ιερούς ναούς, θέατρα, στάδιο και νεκροταφεία, που τεκμηριώνουν την κατοίκηση της περιοχής για περισσότερα από 1.000 χρόνια (από τον 5ο αι. π.Χ. έως τον 5ο αι. μ.Χ.). Πολύ εντυπωσιακό είναι το συγκρότημα των δημόσιων λουτρών, που βρίσκεται ΝΑ των ερειπίων παλαιοχριστινανικής επισκοπικής βασιλικής (το Δίον είχε γίνει και έδρα επισκόπου), το οποίο καλύπτει έκταση 4 στρ. στο κεντρικό οικοδόμημα, νότια της αγοράς. Πρόκειται για τις μεγάλες θέρμες του Δίου, που χτίστηκαν γύρω στα 200 μ.Χ. Στη βόρεια πλευρά των λουτρών βρέθηκαν τα μαρμάρινα αγάλματα του Aσκληπιού, των γιων του (Mαχάων και Ποδαλείριος) και των θυγατέρων του (Yγεία, Πανάκεια, Aίγλη, Aκεσώ και Iασώ).
Το Aρχαιολογικό Mουσείο, στο υπόγειο του οποίου λειτουργεί μια θαυμάσια πρωτότυπη εκπαιδευτική έκθεση.
Το μεγάλο νεκροταφείο της πρώιμης εποχής του σιδήρου, στις δυτικές βραχώδεις πλαγιές του Ολύμπου.
Το ναό της Παναγίας Κονταριώτισσας (11ου αι.) στο χωριό Κονταριώτισσα (5 χλμ. Β), το παλιότερο βυζαντινό μνημείο του νομού, με μοναδική αρχιτεκτονική και μεγάλης αξίας εικονογράφηση. Στην περιοχή εντοπίστηκε και νεκροταφείο της πρώιμης εποχής του σιδήρου.
Το εκκλησάκι με το αγίασμα της Αγίας Κόρης, 2 χλμ. ΝΔ από το χωριό Βροντού. Κοντά είναι και οι «πράσινες λίμνες», τρεις φυσικές λιμνούλες με μικρούς καταρράκτες.
Τον οικισμό της Παλιάς Βροντούς (8 χλμ. ΒΔ), με τα ασκηταριά και το διατηρητέο ναό του Αγίου Νικολάου.
Το φαράγγι Ουρλιά, που διαρρέει ο αρχαίος ποταμός Ελικών.
Που να μείνετε

 http://www.pliroforiodotis.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΠΙΠΛΑ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΓΟΥΣΤΟ